用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

回復 梁媽媽 的帖子

其實我今早都有同佢講,始終有大人好過只得幾個年青人,有問題發生都無大人幫到!我同老公都傾左,怕佢一班人玩得過份,日夜不分就煩啦!阿仔都屬守規矩,應該知父母用心!

回復 Tommy 的帖子

Tommy,
多謝您的意見,我會同阿仔傾傾,真係會有好多未知的事情發生,一定要由佢自己明白父母用意!

今日agent call 阿仔有時間上去做2份數學卷,1份用計算機,1份唔用,話學校用來分班!

回復 Tommy 的帖子

我覺得學校應該唔比自己租屋住,阿仔年紀太細啦!其實是否大學生才可自己租屋和不需要guardian?

回復 gemmayu 的帖子

我阿仔下星期六去agent到考兩份學校要求考的數學卷,話作分班用,通常英數要分班!

回復 gemmayu 的帖子

佢地好似唔係叫精英班,係分set,每科都用成績分,但學校會特別安排有經驗老師照顧成績無咁好嘅班,我係之前朋友個仔放假回港時話比我知,但唔知是否間間學校都係咁!

回復 Ding 的帖子

我唸係起床後保暖作用,任何保暖外套都應無問題,香港年青有幾多會着晨褸!

回復 小比一隻大 的帖子

阿仔在家通常着薄fleece保暖,您比件晨褸佢實唔肯着!

回復 rainboww 的帖子

Rainbow您好,您10月先回英國,讀大學Year幾呀?阿仔9月Year10,擔心功課唔識,語言又未通,点好呢?是否一定有過渡期適應?

回復 rainboww 的帖子

我都有鼓勵阿仔主動認識多D朋友,有朋友一定容易適應!中學係唔係每科都分set?

回復 Tiger媽 的帖子

我們只好提醒阿仔萬事小心,先衡量自己能力而做!

阿仔簽證已取啦!

回復 cani09 的帖子

3号做,13号email通知有!

cani09  I SEE, THX.  發表於 13-6-19 17:48

cani09 發表於 13-6-19 14:38
訂校服買左 5000蚊
好貴呀!是否夏季和冬季?包括D乜?

cani09 發表於 13-6-19 16:03
有你咁幫我地呢班新手媽咪真係好, THX
Rainbow應該係女仔喎!HeHe!有個現成讀緊書比資料和意見我地,就方便好多了!

回復 matthewmarco 的帖子

我喺佢考試前伸請,早D伸請,唔洗hold住passport去唔到旅行!

回復 NChan 的帖子

其實好似我地伸請特區護照隔住玻璃睇下文件齊唔齊,相片最好自己帶去,即場影好貴,相片要求白底35mm×45mm,個頭要大小小,因我當時所帶相片,佢覺得細左小小,佢話現場影好貴,最後佢話照做,已取visa,都0k無問題!

回復 rsin 的帖子

我agent都有叫我準備,我有帶去,佢好似話唔洗,但又照收,於取証時發還!

NChan 發表於 13-6-21 13:20
剛剛申請完visa,全程真係大概十五分鐘,佢無要成績表、驗身既資料,好彩帶咗出世紙正、副本,因agent無講要 ...

您Agent大意左D,我寧願帶多,好過要走多次!

爸爸陪阿仔買左mac book, Lenovo  Think Pad Edge E430.
‹ 上一主題|下一主題