用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 快三歲了, 1-10認不到, a-z也認不到
go

快三歲了, 1-10認不到, a-z也認不到 [複製鏈接]

1    0    0    0

我囡三歲之前都唔識呢啲,淨係食玩瞓, 小一之前我完全冇理佢學術, 而家佢小三, 冇問題.  只要小朋友READY, 佢PICK UP 得好快.

其實呢D係K1先學嘅嘢 ,未夠3歲唔識係小朋友未ready,大人急唔到

我都係自己好早教,但都唔識,讀完K13歲9個月,識曬

回覆:快三歲了, 1-10認不到, a-z也認不到

个人认为每一个小朋友的成长都不一样。  家庭教育,环境,朋辈等都会影响小孩子学习的模式。可能他的环境缺乏这些所以没有学到。  但如果你有特意教他而他又真的不懂你才担心他的智力都不迟。

而且上幼儿园都会教,不用担心啊!

小孩子如果自理能力强就肯定没有智力问题啦

我囡囡識曬,but ,我唔認為我個囡囡特別叻喔,只係每個小朋友進度都唔同,識唔係天才,五識唔一定係蠢材,其實呢D我細個成四五歲先識喇,只係我囡囡喜歡學我先教距喳,放鬆d

醒目開學勳章

我大仔18個月大時認得晒A-Z, 1-20, 10種不同形狀, 10種顏色.
細女而家3歲了, ABC123全部認唔到. 顏色方面, 去到4月份足3歲才認到幾種...之前都好擔心係唔係認知能力方面有問題, 加上哥哥的表現(話完全冇比較就呃人的), 令我更擔心.
但係到而家, 發覺細女係玩樂型, 玩係佢ge強項
3歲小朋友, 最緊要係開心和健康.

引用:點教也不懂,+是否有問題??+好擔心情

原帖由 BBCHANCHAN 於 13-04-17 發表
點教也不懂, 是否有問題?? 好擔心情
完全不用擔心!
唔係早學就叻架!
都唔知邊個提出要咁早學乜學物,嚴重d講句:正敗類!
早學就叻架咩?一出世就學打籃球,學到40歲,睇下有冇michael jordon一半咁勁?
小朋友細個最緊要玩得開心

不要擔心, 小朋友有時認得出記得到, 只係不願表達而已

回覆:loveheidi107 的帖子

唔識就由去啦,重要是繼續愛他,千萬不要比較

醒目開學勳章

我仔上到k2初期 1-100唔好話認,連數都數唔掂,但到下學期就明顯進步咗好多,今年k3而家雙位加減心算都無問題,小朋友學習同進步空間好大ka!慢慢黎啦!

男仔定女仔? AGE3認唔到都唔係好大問題,如果係男仔仲遲
我個仔都係AGE3之後先認到~而家AGE 3.5
1-10、A-Z唔係最緊要,最緊要佢發展OK
即係佢理解到你平時同佢講咩、叫佢做咩...就唔洗擔心~
睇定D先,返左學真係唔得老師都會同你講
加油~

我個仔3.5 都唔係好識. 你如果好想佢識. 錦你日日教佢. 貼多D 字教佢.
我無認真教我個仔. 因為我真係好相信.. 佢一定會學識... 其實小朋友好多野學到. 呢D 係咪真係最重要???

方麗娟 發表於 13-5-6 09:56
我大仔18個月大時認得晒A-Z, 1-20, 10種不同形狀, 10種顏色.
細女而家3歲了, ABC123全部認唔到. 顏色方面,  ...

我細仔都係咁呀...我好擔心佢小學讀傳統學校點算..

回復 may273815238 的帖子

絕對同意

識又如何?我個仔讀n班已經識晒,去到k1上堂,嫌悶自己走出課室搵校長傾計。

到k1學期尾,評估有adhd, 自閉…成個k2一覺得上堂悶又走佬…日日俾老師哦我。我個個星期都要見家長,聽老師講佢當星期既報告。我都總唔能夠幫個仔跳去小一既。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我個仔已四歲多兩個月都認唔到係咪有問題,凑伛EE成日叫我要帶伛做評估係咪需要呢,今年K2老師冇講過阿仔有問題,不过EE成日話阿仔有問題好似兩三歲時教認颜色阿仔都係教極唔識,但係近排已经大部份認到晒,所以我覺得阿仔應該係冇問题,阿仔講嘢係完全冇問題,所以想請教下咁嘅情况需唔需要帶阿仔做評估呢?如需要應該点做?

‹ 上一主題|下一主題