用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 快三歲了, 1-10認不到, a-z也認不到
樓主: BBCHANCHAN
go

快三歲了, 1-10認不到, a-z也認不到 [複製鏈接]

引用:識又如何?我個仔讀n班已經識晒,去到k1上

原帖由 chowqv 於 13-07-16 發表
識又如何?我個仔讀n班已經識晒,去到k1上堂,嫌悶自己走出課室搵校長傾計。

到k1學期尾,評估有adhd, 自 ...
吓? 咁大鑊? 我個囝都勁cool,唔彩陌生人,所以interview永遠同平時既佢差好遠。
聽講自閉一般係十分聰明既,只係外面既世界唔明佢。
聽完你咁講,我都有少少驚,因為囝囝14個月已經識好多英文單詞,初頭覺得可能係工人姐姐加我哋成日同佢玩,但後來發覺佢記憶力特強……總之係咁易同佢講過吓,佢會記好耐,仲會不停重複……你個囝係咪都係咁??

回覆:快三歲了, 1-10認不到, a-z也認不到

我個仔五歲都係咁,我而家都唔知點算,用左好多方法,出去上堂,每日同佢玩遊戲,教極都太記得,我都唔知夠竟係咩問題

回覆:快三歲了, 1-10認不到, a-z也認不到

我仔都唔識,但你唔好迫佢,越迫越唔識
有日無拿拿就1-10數哂出黎
所以唔好噤擔心

Filang 發表於 13-11-7 01:41
吓? 咁大鑊? 我個囝都勁cool,唔彩陌生人,所以interview永遠同平時既佢差好遠。
聽講自閉一般係十分聰明既 ...

係。好聽叫做好記性,難聽就係好煩。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我就同囡囡唱下歌仔, 玩下數字同字母板.
或者講唔好當學, 佢當唱歌仔呀, 玩呀, 慢慢多聽自然會入腦, 但阿囡之前都有玩故意講錯/ 唔記得

宜家返學後學校會教, 同埋佢會模仿老師, 我試過故意錯, 佢會話"唔係"跟進教番我

所以唔好太擔心..始終都只係咁細, 講讀書仲有成廿年讀呀
‹ 上一主題|下一主題