用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:九龍城區BAND 2生
go

請教:九龍城區BAND 2生   [複製鏈接]

已知是BAND 2頭至中的學生,請問以下排位OK 嗎?

1. 沙田林漢光 (2)
2. 胡兆熾 (78)
3. 德雅 (2)
4. 沙田基督(2) / 寧波第二 (2)

如果唔放得林漢光,又可否放有19位的培正 (非培小學生)
   10    0    0    0

逢係搏他區的家長,第一樣要做的就係要自己評估個風險。特別是揀選沙田區的學校,不要以為沙田區有足夠band 1學位,同學唔會選林漢光、鄭榮之這類學校。因為你身處在非沙田區的時候,你揀選的就係你所屬校網的他區位,跟你競爭的是你本區的同學,並非沙田區本區的同學。在沙田區並不是熱門的band 1中學,去到他區就有可能成為極受歡迎的他區學校,但又只係得2個位,好快就會冇。所以要自己衡量搏定唔搏,搏的話,第二選擇的學校就要好小心處理。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:lopoto 的帖子

Band 2 生選band1A的培正=放棄

回覆:請教:九龍城區BAND 2生

Band 2 就係 band 2,派位時只有隨機號碼,band 2 頭中尾都要睇運氣,唔會係band2頭就會有好d既隨機號碼,你揀d學校大部份都係少學位既學校,除非你既隨機號碼十好靚,如果唔好的話,就好大件事。

回覆:請教:九龍城區BAND 2生

自行階段,band2頭會著數過band2中,派位時band2就係band2,band2頭無特別著數。

引用:Band+2+生選band1A的培正=放棄 +

原帖由 BallBallMaMa 於 13-04-18 發表
對。

BallBallMaMa 發表於 13-4-18 19:49

你已經客氣了,好多家長以為選學校和排次序,閂埋門揀自己喜歡的,唔理其他人點揀,抽唔到就算數,最多放棄浪費一個位。其實唔係,你放棄時,人家就已經揀晒你跟住想要的學校了,所以除左等如放棄之外,還會拖延了下一個志願或跟住的志願,隨時最後派到唔知去左邊!
:verycold: :verycold: :verycold:

本來想今年大抽想會好似樓主 一樣博一間沙田band1尾 (林漢光/ 郭德勝) 不過今天收到 學校 的大抽獎配額 , 沙田區的 學校差不多每間都只有 2 學額 , 那樣真的不好博了 ( 慶幸 accept 了自資offer )

九龍城區BAND 2頭至中的學生 (男仔)

1. 何文田官立 / 陳瑞琪
(如果想再進取d , 可以博銀禧 / 丘左榮)

2 and 3 胡兆熾 / 鄧鏡波

跟住填他區就按自己喜好和 交通了, 因為 都係得2 個位
不過如果係我會間著填 九龍城區的

e.g

4. 他區
5. 五旬節
6. 他區
7. 彭學高

------ 如此類推---

回復 lopoto 的帖子

看到 樓主有選 德雅 , 那麼 應該是女生. 九龍城區好的band2 學校比較多選擇呀..
培道, 聖家, 真光 都很不錯 ,

反而 band 2 男生真係選擇不多

回復 憫父 的帖子

想請教男仔荃灣小學, 是B 1邊緣人, 英文科和體育較強,

自行選了銀禧/體藝有面誠, 請問大抽獎應怎樣排?

1.2.旅港/丘佐榮/黃笏南/銀禧 3.陳瑞祺/何官

BallBallMaMa 發表於 13-4-18 19:49
培正有100個band2學生排隊,唔好搏,只會浪費机會!1

回復 憫父 的帖子

完全同意,無人知自己個number,仲有band2 唔好揀銀呀!浪費机會!

回復 gagamama20 的帖子

您轉左區?成績係荃湾小學band2,轉左區知唔知屬於band幾?

以 DSE 成績由高至低排列,大概如下:
1. 華英中學 (75個位)
2. 丘佐榮中學 (88個位)
3. 旅港  (93 個位)
4. 黃笏南 (81個位)
5. 銀禧 (88個位)
6. 何文田官立 (47個位)
7. 陳瑞祺  (54 個位)
8. 胡兆熾 (78 個位)。
9. 鄧鏡波 (96 個位)
10. 基道中學 (56 個位)
11. 賽馬會官立 (43個位)
12. 五旬節中學 (79 個位)
13. 九龍塘學校 (74 個位)
(頭 5 間是 BAND 1 學校)
(之後的BAND 3 學校都沒有在學校網頁內列出資料)
(沒有列出所有 BAND 1 學校,因我無法知從學校官方資料悉一些學校的 DSE 成績)

如果我個仔女真係 BAND 1 的話,我自己會揀 1. 旅港 2. 銀禧 3. 何文田官立,
個唔肯定的話,我會揀 1. 銀禧 2. 胡兆熾 3. 鄧鏡波學校
但如果我真係無信心我個仔女係 BAND 1 的話,我會揀 1. 陳瑞祺     2. 胡兆熾 3. 鄧鏡波學校

唔知你同唔同意?

引用:回復+憫父+的帖子 想請教男仔荃灣小學,+是

原帖由 gagamama20 於 13-04-20 發表
回復 憫父 的帖子

想請教男仔荃灣小學, 是B 1邊緣人, 英文科和體育較強,
乙部或試 1.丘佐榮 2.陳瑞祺 3.何官

gagamama20  這樣排我都唔錯,謝謝!  發表於 13-4-20 21:19

回復 Taimum 的帖子

B1尾邊緣人,因為搬咗去九龍城區,所以轉去九龍城。

回復 憫父 的帖子

多謝你的回覆

我喜歡較進取,會選擇1.旅港 2.銀禧 3.何文田官立

我小兒不想入中中,因為他喜歡英文。

唔駛客氣,預祝你心想事成!

gagamama20  謝謝!  發表於 13-4-20 21:25

回復 憫父 的帖子

如果Band 2穩陣嘅,這幾間咁排OK嗎!1) 何夊田官立
2)陳端祺
3)聖三—堂
4)九龍塘
5)鄧镜波
6)胡兆幟

ElizaW  聖三—堂 is Band 3  發表於 13-4-22 16:23

回復 linwailin 的帖子

1) 何夊田官立 (dse 25% 入本地學位)   (47個位)
2)陳端祺 (沒有官方文件公佈,我相信略遜於何文田官立)  (54 個位)
3)聖三—堂 (沒有官方文件公佈,但相信很差,聖三—堂係 band 3 學校)
4)九龍塘  (dse 6% 入本地學位)   (74 個位)
5)鄧镜波  (沒有官方文件公佈,但 dse 可能有 25% 入本地學位)   (96 個位)
6)胡兆幟 (dse 16.67% jupas 派位率,相信成績好過鄧镜波  ) (78 個位)

band 2 生:
我建議排序是
1. 陳端祺 (男校,較少人同你爭)
2. 胡兆幟
3. 鄧镜波  
4. 九龍塘 / 基道 (dse 12% 入本地學位,高過九龍塘,黑馬學校,較少人爭,學校積極進取,校風好,我相信仲會進步,純屬個人意見!亦絶對好過聖三一)

女學生成績普遍高過男生,揀男校會有著數 d,會比何文田容易入。
‹ 上一主題|下一主題