用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013填表分析
樓主: khmama
go

2013填表分析   [複製鏈接]

回復 khmama 的帖子

Khmama你好,尋日去完小學聽完有關中一講座,真係非常擔心,因為老師話我囡囡現屬於b2尾b3頭,
搞到我之前預計o既填表策略亂晒,
你可以幫幫我嗎,俾d意見我,thz~
我唔知如何填寫甲部&乙部,,,,,謝謝~

我自己本身心儀的是這樣-->救恩書院-->  粉嶺區基督教香港信義會心誠中學
--> 圓玄2中-->迦密聖道-->神召會康樂 -->何郭佩珍-->靈風-->劉梅軒-->三育
-->李興貴

甲部第1選擇我想填"心誠中學"(但得3個非保留學位),搏得過嗎??
咁第2,3選擇應該填嗎??還是漏空??
乙部第1-30選擇我宜家應該點填好呢??如何擺放次序會穩陣??
心誠我可以放第1位嗎??其實心誠係咪屬於大埔區??還是北區??要填晒30間嗎??
謝謝~

小女b1頭,屬深水步區,請問乙部第一志願可以選英華女學校,第2上智嗎?很喜歡英華但又好像進取了(自行離場機會不大)唉,糾結中,請khmama賜教,萬分感激~

引用:小女b1頭,屬深水步區,請問乙部第一志願可

原帖由 kwanwingki 於 13-04-20 發表
小女b1頭,屬深水步區,請問乙部第一志願可以選英華女學校,第2上智嗎?很喜歡英華但又好像進取了(自行離 ...
乙部次選 上智 冇可能獲取錄

dobbybabie 發表於 13-4-20 01:08
多謝你的分享,不過覺得首要條件就是多他區band1位,荃灣今年好多葵青位俾,林護五個,安柱、善德、兆基、兆民 ...

根據葵青以往自行離場既%只係2x%, 可以估計幾多人喜歡轉入呢區選, 因為band1 同band2既選擇多. 如果band1數目真係如我估計有接近800人的話, 相信伍若瑜同吳祥川都必須要填三個志願之後先夠分.

lowu 發表於 13-4-20 07:04

khmama, 唔係好明派位試算表中,計算估計自行階段離場的 band 1 生時,你將考生人數減 ...

試算表中並無估計自行離場人數, 只有估計競爭非保留英中學額之band1人數.

[升中band1人數(B / 3)] - [離場band1人數 (B - C) * 自行成功率] - [抽保留位band1人數 (保留位* band1 rate)]

所謂自行成功率包括自行成功 + 考到直資 + 抽中甲部 + 轉去他區 - 轉入本區 既人數比率.

Khmama你好,尋日去完小學聽完有關中一講座,真係非常擔心,因為老師話我囡囡現屬於b2尾b3頭,
搞到我之前預計o既填表策略亂晒,
你可以幫幫我嗎,俾d意見我,thz~
我唔知如何填寫甲部&乙部,,,,,謝謝~

我自己本身心儀的是這樣-->大埔救恩書院-->  粉嶺區基督教香港信義會心誠中學
--> 圓玄2中-->迦密聖道-->神召會康樂 -->何郭佩珍-->靈風-->劉梅軒-->三育
-->李興貴

甲部第1選擇我想填"心誠中學"(但得3個非保留學位),搏得過嗎??
咁第2,3選擇應該填嗎??還是漏空??
乙部第1-30選擇我宜家應該點填好呢??如何擺放次序會穩陣??
心誠我可以放第1位嗎??其實心誠係咪屬於大埔區??還是北區??要填晒30間嗎??
謝謝~

引用:回復+khmama+的帖子 khmama,+唔係好明派位

原帖由 lowu 於 13-04-20 發表

khmama, 唔係好明派位試算表中,計算估計自行階段離場的 band 1 生時,你將考生人數減 ...
想請教Khmama以上問題。

khmama, 小女屬band2頭學生,甲1部份想填1.保六 /2.全完/3.顧超文,乙部首3名次跟甲部一樣,第四荔天中,是否過份進取,煩請指教,謝謝!

引用:khmama,+小女屬band2頭學生,甲1部份想填1

原帖由 小豬肉媽咪 於 13-04-21 發表
khmama, 小女屬band2頭學生,甲1部份想填1.保六 /2.全完/3.顧超文,乙部首3名次跟甲部一樣,第四荔天 ...
乙部首兩志願 或改為 1.陳兆民 2.伍若瑜

引用:khmama,+小女屬band2頭學生,甲1部份想填1

原帖由 小豬肉媽咪 於 13-04-21 發表
khmama, 小女屬band2頭學生,甲1部份想填1.保六 /2.全完/3.顧超文,乙部首3名次跟甲部一樣,第四荔天 ...
甲部 3. 改為 陳兆民

引用:相信今年好多人都走入沙田抽獎,以致油麻地

原帖由 khmama 於 13-04-20 發表
相信今年好多人都走入沙田抽獎,以致油麻地,九龍城同深水埗都大幅cut咗沙田嘅位. 不過既然可以cut,呢幾區 ...
真的,我校校長說今年有成11個同學轉入沙田區,比往年人數多好多,相信沙田區會有一番龍爭虎鬥。

Khmama,

小女就讀油尖旺區一直資小學, 學校回覆她是band2頭至中學生;現已將升中抽獎網轉回住址荃灣。現想查問如排王少清第一, 廖寶珊第二及李城壁第三是否太冒險。 因小女偏向喜歡英文教學, 而band2學校大部份為中中;現在非常煩惱, 後面志願應如何排好? 請指教! 謝謝!

引用:Khmama,小女就讀油尖旺區一直資小學,+學校

原帖由 YenmyHui 於 13-04-21 發表
Khmama,

小女就讀油尖旺區一直資小學, 學校回覆她是band2頭至中學生;現已將升中抽獎網轉回住址荃灣。現 ...
乙一或搏 保祿六世/全完

抽獎次序有一D唔係好明, 請問如1一51号都揀A校為第一志願,B校為第二志願, 52号揀B校為 第一志願,A校有50個位, 即1一50号都入A校, 咁51号會入B校先還是52号入先? 如52号入先咁51号係咪要等其他後面号碼D人入晒第一志願先到51号入第二志願?

回復 chaimum 的帖子

是的,要全體抽完第一志願才一同再抽第二志願

回復 MM1155 的帖子

MM1155 - 謝謝你, 明白了

bbelmo 發表於 13-4-20 18:50
你好

小女最後一次呈分試, 得出結果最終都是BAND 2頭, 未能如我所望, 上回BAND 1, 心裡真是有點不開心! 整 ...
基督書院 is Band 3 Pls go to www.bookofschool.com for your reference.

回復 ElizaW 的帖子

老師告訴我們, 基督書院是band 2頭的.....
那我應該怎麼排才好呢? 請大家給我一點意見, 星期二要交初稿排位表..星期五要交正本了

請大家多多幫忙

kiu1112  我學校都話係band 2頭  發表於 13-4-23 17:08

回覆:ElizaW 的帖子

基督唔係band3.

khmama

好心急...希望你能解答我.....因星期二要交初稿了
小女最後一次呈分試, 得出結果最終都是BAND 2頭, 未能如我所望, 上回BAND 1, 心裡真是有點不開心! 整夜都未能入睡
小女與大圍鄭榮之有連繫關係, 所以老師們都鼓勵我們選鄭榮之為第一志願, 現我有以下排列, 請大家給我一點意見

另亦想請教大家BAND 2 學校校風和排列
基督書院
中文大學陳震夏中學
梁文燕中學
馬鞍山聖若瑟中學
保良局胡忠
青年會書院

甲一: 鄭榮之 甲二 : 郭德勝/林漢光(老師說如果我一定要選多一間B1C, 郭德勝會比較容易) -

乙部
1) 鄭榮之
2) 郭德勝/林漢光
3) 保良局胡忠
4) 基督書院
5) 聖約瑟

大家對我以上的排列有何高見, 我覺得如果跟老師的提議, 第二/三位就放BAND 2 中/下. 第4/5位就放BAND3 頭好像太過保險了........
本人覺得沙田多學位也多英文中學. 如果像我這樣進取, 是否很危險? 懇請各位給我一點意見

正如我跟老師說, 若果派了BAND 3 中學, 我也會去叩門..那何不我進取一點, 先BAND 2 中學再BAND3 呢?
‹ 上一主題|下一主題