用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正,英華你會點揀?
樓主: pw_113
go

培正,英華你會點揀?   [複製鏈接]

對於讀屋村小學的我來說,其實YW已經是一間很照顧學生的名校。
小兒是早期的直資生。
英文是較深的,比同級Good Hope深,尤其考試卷。
中文較其他band 1淺,全普教。
數學課程中等,英數比例漸進增多,容易掌握。
常識加插時事,即新聞,睇下果期老師想點出題目啫。
課外活動非常多選擇,自由參加,基本上玩既就會train你入校隊,尤其樂器。
基本上所有學生都要上台表演,唔表演都要做下學生大使(用中\英\普向嘉賓介紹學校遊覽),presentation錄像響學校播當功課交(英語介紹下d動物咁)
所以內向型都要表演,有d小朋友或家長會自己比壓力自己。
考試競爭是大的,2,3分上落名次會前後20名,睇唔開咪又有壓力囉
(其實係d仔質量差不多啫,直上中學駛乜驚吖)
曾經有同學仔成績差(可能家長返工時間長,但其實小朋友好獨立的),可能要留班,(老師會放聲氣), 咁追返d成績學校又比個最佳進步獎佢。
呢個學校比其他名校算有人情味。
以上資料希望有用

twolilmonkeys  Thank you for sharing.  發表於 13-5-1 00:46

回復 JadeW 的帖子

我仔都有3個校隊,是非常忙,除了比賽,還有各大小表演,因檔期問題(都真係辛苦肉赤)試過想退隊,但副校鼓勵繼續參加,暗示上中學冇問題。
當然參加得校隊就預左要果年比賽,你突然唔玩搵邊個替啫?
咁我地同小朋友講,應承左既事要努力完成,不可半途而廢。辛苦最多下年先退咯。
成績可能有d退步,但我不會比壓力小朋友,唯一要求交齊功課(都有同班主任單聲,可能會欠交,大家將就)
咁又ok喎!係比賽時會緊張d,敎下小朋友處理下壓力。
得獎我地都好開心,我地相信分數不重要,是小朋友做得到先是最重要!
有冇獎都會同佢大事慶祝!
點會為咁少事諗退校呀!

twolilmonkeys  I appreciate your positive attitude in dealing with pressure. Something we can learn to do.  發表於 13-5-1 00:49

回復 Mayandrew 的帖子

這位黃同學的文章通順有敘,相信在培正小學的栽培下才得到這麼好的中文底子。希望黃同學能融入英華書院的大家庭! 到大學時再與舊同學相敍!

MCLIAN  十分同意!  發表於 13-5-5 01:12

BabAjOe 發表於 13-5-8 22:01
我同事仔仔在英華小四了,全級約150人...,A及B可直升 ...C嘅同學仔就升不到英華中學...
林校長...入了決賽先會黎幫他們打氣...林校長真係現實到呢……
從直資第一屆開始,所有小學生是可直升上中學的,當然也要品行達標。
小四應是第二屆直資了,你所說C grade不能升中的資料應該不是真的。

每年都有大大小小的比賽,就算往年取得冠軍,所有初賽林校長都不會出席,
但團體決賽就一定出席支持,就算林校長不出席,副校也一定到場。

我只可以說,我做家長都未必每場比賽現身啦!

有時局外人是不明白的了...學校的質素只有用家最清楚。

To be eligible to promote to college, it is very easy.  

Pass to all subjects, i.e. Chinese, English, Math and General Knowlege.

Most importantly, Conduct must be B- or above.

其實培正都是非常好的學校,如果當年小兒考到,也會選擇讀培正。

但培正用家卻很少發言,反而英華每次都惹火
‹ 上一主題|下一主題