用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:官塘區B1女生的排位?
樓主: zoemanman
go

請教:官塘區B1女生的排位? [複製鏈接]

填表係一個大考,要考我們對學校的認識,考我們的思維,考我們的算術,再考我們的膽量,還有運氣,最後加上學校(老師)的貼士!
雖然派位結果還未有,但我絕對有信心,成績吾會太差!

BAND 1 囡生填左以下三間
乙一 -  聖傑靈
乙二 - 銀禧
乙三 - 呂郭碧鳳

希望派得唔太差啦

hugub 發表於 13-5-22 17:33
乙一 -  聖傑靈
乙二 - 銀禧
瞻前顧後,進可攻、退可守。
:verycold: :verycold: :verycold:

taktakchichi 發表於 13-5-22 15:07
學校一定建議你填得保守D架啦, 佢地要保住個派保3志願個比率吖嗎

我仔學校係唔對外公佈派位結果,所以老師的建議都幾進取,特別係B1上游的,
佢會叫你盡量填哂B1的學校至好填B2的;反正「唔好彩」派番直屬中學(B2)都
好大機會入精英班,一樣係全英教學。

taktakchichi  可否PM告知邊間學校咁有良心?  發表於 13-5-23 10:41
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hugub 發表於 13-5-22 17:33
乙一 -  聖傑靈
乙二 - 銀禧

唔揀聖保祿?!呂郭我就覺得一般,老師亦唔推介。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 13-5-23 10:15
唔揀聖保祿?!呂郭我就覺得一般,老師亦唔推介。
因為較喜歡基督教學校

回覆:ohnono 的帖子

唔該曬,好詳細

引用:Quote:taktakchichi+發表於+13-5-22+15:07+

原帖由 奥脫福 於 13-05-23 發表
我仔學校係唔對外公佈派位結果,所以老師的建議都幾進取,特別係B1上游的,
佢會叫你盡量填哂B1的學校至好 ...
表面是双贏,實則是學校的策略。學校叫你地這樣搏,搏到就大家都好,搏唔到要返自己中學的Band1生可能會有一定數量。如果個個好似你咁進取,好大機會一就是自行或第一志願成功,一就是你們中學又多個Band1生!

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

是呵!可能囝囝已派聖言呢:}

我贊成博, 是關有直屬中學包底

引用:囡囡全校160人,三次呈份合計全級20名。本

原帖由 zoemanman 於 13-04-20 發表
囡囡全校160人,三次呈份合計全級20名。
本來乙部想:
1)聖傑靈
記得有人提過如肯定自己band one 應填曬b1學校才填b2

NatalieBaby 發表於 13-6-1 22:34
記得有人提過如肯定自己band one 應填曬b1學校才填b2

當如果以聖保祿和聖潔靈為第一、二選擇的時候,而你深信派完第一輪的學位之後,到第二輪仍有機會派聖潔靈的,你絕對可以填晒所有band 1學校才填band 2學校。

當如果你係否定聖潔靈到第二輪仍有位派的,第二志願我都係勸你選擇本區一些次受歡迎的band 1學校例如梁式芝、蒙民偉又或者一些他區band 1學校好像是華英、或者協和、銀禧、迦密主恩、宣基等搏一搏還好過仍舊依戀住聖潔靈了。

‹ 上一主題|下一主題