用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區Band 1 仔你們點揀?
樓主: 米康
go

油尖旺區Band 1 仔你們點揀?   [複製鏈接]

回復 米康 的帖子

Form 5 already, pushing very, very hard! But still not to the standard.Yes, I got an A in English Language in School Cert. but only a B in Chinese Language!  : p

回復 米康 的帖子

I am afraid he is too happy for the cruel world!

Go back to the topic, I think we should not choose the best school but a suitable school.  Personally, there is no perfect school in YTM!  I like St. Joseph and King's for their spirit and performance both in academic and other activities.   QC is too dull for my kid and WKs is too free.  DxS and LS are too noble.  

回覆:comkid 的帖子

Thank you for your info

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-4-24+18:08+編輯+

原帖由 miffy 於 13-04-24 發表
我本人幾認同你既諗法, 眼光放遠d睇,多謝提醒 我好像已經忙了這點!

我個仔三次呈分後是Band 1中生,本來乙部已選了 1)華仁 2)聖芳濟 3)他區Band 1學校4)他區Band 1學校 5)銘基。

但老師話放他區第3一定冇機會,叫我改番3)銘基,但我又想博一博,好煩。

73662710  why was he NOT admitted by 聖芳濟?  發表於 13-4-25 13:05
73662710  聖芳濟 admit 9X% band one students and a few % band two students, if the student was a band one student, why was he admitted by 聖芳濟?  發表於 13-4-25 13:04
必必  舊年識人, band 1生, 華仁, 聖芳濟, 銘基都入唔到, 去到第15志願呀! 最後要叩門, 幾徬徨.  發表於 13-4-25 11:48

This is the concept

miffy 發表於 13-4-24 18:04
首先講明只係純粹討論和分享個人意見, 絕無踐踏成份

我仔油尖旺小五, band one生, 基本上最大機會就去九 ...
成绩好唔好和識唔識做人是沒有必然關係。不能以偏概全。

同意您部份說法,但是太放松可能入唔到好大學。當然如果有家底就無所謂。九華當然是好學校,但家長也要加倍關注,因太自由。
以前分5 band 收top20%, 現在分3band,收到33%,無論是学习氣氛和自学能力不能和以前比较,太自由带来負增值。

九華英做些少改變,不能详学生停留在我在小学時是叻学生。

miffy  來緊有新校長嘛  發表於 13-4-25 12:58
必必  同意.  發表於 13-4-25 12:43

回復 miffy 的帖子

(讀夠入u夠大學畢業就算)  真係可以好輕鬆????

必必  舊年識人, band 1生, 華仁, 聖芳濟, 銘基都入唔到, 去到第15志願呀! 最後要叩門, 幾徬徨.

必必:有沒有多些資料,油尖旺Band1男仔不是應該夠派的嗎?是否邊緣Band1?

Band 1生填盡Band 1校呢個策略,真係令人好忐忑,又怕唔好運一去抽到無雷公咁遠,但早早填Band 2派到又係不憤。我都識人第3士願填Band 2A校,結果派呢間,也是要頻撲叩門....

回覆:fion6406 的帖子

上年是千禧年,所以先咁激烈啫,我諗今年會好好多掛,今年同上年比較全港少咗五千幾個學生。

miffy, 我個仔等升中, 但唔玩派位了,  

華仁係好自由既學校, 學校唔谷, 小朋友要主動追求知識型先岩讀.  

舊年個case係千禧龍年, 個小朋友係band 1中, 好正路排華仁, 聖芳濟, 銘基, 但真係好唔好彩, 派到好後, 去左band 3學校. 我地推斷係佢個隨機no. 真係好後先會有咁既結果  

回覆:必必 的帖子

去到好後都起碼入band2學校先,唔會band1派唔到就直入band3,除非家長排晒band1後連本區嘅劉皇發同信義都冇放,就放band3學校,唔係好合理.

kcbeauty  我有睇你d資料, b1生唔好填b3 校   發表於 13-4-25 21:05

我都覺得唔合理, 但呢個係事實,  我只問佢頭三位點排, 無詳細問佢點排其餘位置. 我無必要作故仔,  只係想分享下真係有人咁黑仔.  

今年學校叫家長選華仁就唔好選聖芳濟, 2者只可選其中.   
油尖旺band 2學校好少, 如佢放晒band 1學校, 先再放信義, 可能band 2一早俾其餘band 1生入左都未定. 所以隨機no, 真係好緊要.  
‹ 上一主題|下一主題