用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問北區B1頭,咁排隱陣嗎?B1晤夠位
樓主: BBHim
go

請問北區B1頭,咁排隱陣嗎?B1晤夠位 [複製鏈接]

mrs.so 發表於 13-4-25 18:14
回復 BBHim 的帖子

會否進取地一試乙二放莫,  乙三風采, 乙四, 廖萬石/陳朱

我同意Mrs. So策略, 另可考慮前Chiuchun策略, 佢將所有他區band 1 都填埋先填band 2, 結果去到11志願都派到大埔band 1, 正正就係實玩咗khamama教我地嘅策略, 當然佢小朋友係band 1 頭成績, 本身好有實力, 叩門會有好大把握.

我去年填表都係同你地一樣, 諗咗好耐, 計數計數再計數, 發覺將本區band 1+他區band 1+風采+馬錦明+寥萬石, 應該係夠分比所有band 1 生, 所以, 我去年係係老師反對下填表,我清楚知道, 我嘅保險線係寥萬石.

以上策略, 我都係參考khmama, 好彩聽佢講, 而唔係老師, 老師叫我地填哂本區band 1, band 2, 先填他區band 1, 我反問老師, 作為一個band 1 生, 最差都係入band 2學2, 我咁填法, 呢一世都入唔到他區Band 1, 反而一早派咗入本區band 2 !  老師永遠都係一句: 他區band 1 位少, 哎 !  連抽都唔抽, 即係放棄, 正如Khmama話, 只會提早結束抽獎入咗Band 2 學校, 見唔到有咩好處!  

謝謝各位,我都反問老師,咁早入B2 校,我囝考b1有什麽意思?

如我用馬錦燦作安全線,隱陣嗎?

引用:北區面對唔係一百幾十既學位不足,而係數

原帖由 mrs.so 於 13-04-25 發表
北區面對唔係一百幾十既學位不足,而係數百個!
北區即使學額不足,都未至於欠幾百個咁多. 北區band1人數得997人,扣除自行離場人數,估計應該大約500-600個band1生抽437個英中位,計下去到邊個位畫條線止蝕,就可以好放心咁排次序.

redkoni  khmama, I think you're an actuary.    發表於 13-4-26 02:14

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+mrs.so+於+13-04-25+發表北區

原帖由 khmama 於 13-04-25 發表
北區即使學額不足,都未至於欠幾百個咁多. 北區band1人數得997人,扣除自行離場人數,估計應該大約500-600 ...
B1生1陳融2選咩好?想恩主教驚太進取,馬明又唔咁心請比D意見我

@0@''亞女最愛食雞肶@@

引用:Quote:原帖由+mrs.so+於+13-04-25+發表北區

北區即使學額不足,都未至於欠幾百個咁多. 北區band1人數得997人,扣除自行離場人數,估計應該大約500-600 ...
借咗大埔288個學位,其他地區又夾埋有6個位..

回覆:嘻嘻哈 的帖子

北區問人借咗32個位啫.

回覆:charmaine_1 的帖子

抽獎講運氣,如果根據學額數目,北區本區+他區英中位,計埋風采同馬錦明已經夠分. 假如大家都覺得馬錦明已足夠包底,咁就唔使咁快填啦. 第一輪多數人嘅目標係鄧顯同甲寅. 你第一志願陳融都好大機會入,第二咪填兩間升呢英中,第三他區,第四開始執雞,最尾先填風采,馬錦明,加多兩間band2已經穩陣.

引用:北區問人借咗32個位啫. +

北區問人借咗32個位啫.
請問32個位係響邊幾間借?

回覆:嘻嘻哈 的帖子

五間大埔英中都有份.

回復 khmama 的帖子

但老師叫晒全校b1生第二選風采, 得80個學位, 未好快被人選晒,

請問可以放到咁後嗎 ? 馬錦明都係啊.....怎排呢 ?

khmama,

我心水是鄧顯 之後風采, 再加其他b1 學校, 之後有b2校做安全線, 選那些學校, 次序如何放啊 ........

我又唔咁心聽老師講,  提前入b2校, 請你明確指示啊, 我昨晚唸到通宵呢.....

謝謝.....

回覆:khmama 的帖子

咦!咁就奇怪!我睇完你既表比朋友睇,再拎去學校問,我朋友小學校長話北區實際數字唔係咁少,上水幾間小學話佢地b1生達70-80%,計算其他小學欠數百個,其中一間上水小學叫家長首輪全揀跨區,務求增加首輪,不知情況下避開大抽獎,所以唔准b1家長填乙二風采/馬錦明。有部份乙四已經要家長填粉嶺救恩。

我朋友們正煩惱,每間小學各出奇謀,都唔知點填!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回復 khmama 的帖子

你的提議很好!不過,第二位填田、李,我觉得值得商榷!以前曾问过升中老師:其實学校每年派位,除了统計头几个志願的中韱%!会分析b1派位情況!由於根據往绩:没有試过以田/李为第二志願的b1生能成功跑出(当然会睇埋甲部分沒选田、李)!所以学校建議b1生第二就揀風或明!
但是我也贊成你話:係風、马前填大埔英中,況且b1始终先派,止蝕位唔应該係廖万石!
当然呢2年加入大埔英中的借位,吾知会否改變!
楼主问问老師学校这2年第二志願填田、李的成功率

回覆:vincher 的帖子

剛出新聞英文班減學額,會否影響b1邊緣及b2揀校策略?

請各位指教!!

回覆:mrs.so 的帖子

教育局公佈嘅數字唔會錯,北區升中人數2990, 即band1生有997人,無論邊間小學有70-80% band1生,區內總band1人數唔會變. 經過自行,部份人已經成功,再扣埋考到直資唔派位,甲部抽中嘅考生,轉區嘅差額,實際抽乙部437個英中位嘅band1生唔會多英中位幾百個. 整個乙部本區+他區先得1752個位,英中位437, band2位+band1中中有676個,band3位639個. 按比例估計,band1生應該得5xx個,風采+馬錦明可以包起有餘. 唯一担心啲人一早將呢兩間放2,3,搞到佢地升晒呢冇位剩,所以執雞非常重要. 而且執完雞只用呢兩間包底唔夠,要填多兩三間band2, 雖然用唔著嘅機會居多.

回復 mrs.so 的帖子

绝对赞成!我也会搏莫!

回覆:vincher 的帖子

一間學校第二抽唔到李,田,唔等於全區冇人抽到,要知有冇機會,要揾成功例子,唔係用失敗例子去判斷唔得,況且啲老師睇怕唔會敢放.

回覆:mrs.so 的帖子

Band1生乙四要填粉嶺救恩,咁70-80%band1生又有何用?你唔使用咩奇謀,正正常常已ok. 假設有550個band1生,相信有60-70%首輪會揀鄧顯同甲寅. 剩番1xx人去爭陳李田嘅243個位,總會有位剩. 去到第二輪就剩番抽唔到鄧甲嘅1xx人去爭陳李田嘅幾十個位,總會有人得,有人唔得. 所以去到第三要開始填他區.

回覆:khmama 的帖子

我曾經都有想過你既數據,所以我個人會按你既策略,但北區家長就頭痛,加上學校既壓力,所以我個人認為學校最終目的保頭三志願%!

khmama 發表於 13-4-25 23:43
抽獎講運氣,如果根據學額數目,北區本區+他區英中位,計埋風采同馬錦明已經夠分. 假如大家都覺得馬錦明已 ...

khmama 的策略真的很中肯, 理性, 比起老師一味提住話他區位少及第2志願就迫你擺風/馬等等說話, 真的是很有心的分析; 去年我都是用了khmama的分析, 當時找了很多很多數據, 亦都非常同意再加多2間band 2 做保險線以防萬一, 之後就放謄去抽, 結果我同另一個網友一樣, 雖然最後大家運氣都差少少, 抽唔到第1志願, 但係揸住一間次選英中去叩門個心情就好唔同, 是真的 !

vincher  贊成!如果已獲一間唔錯的中学,真的能增加叩門成功机会!  發表於 13-4-28 01:13
‹ 上一主題|下一主題