用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 剛四歲, 學鋼琴時, 家長會在旁嗎?還是讓他獨個兒上鋼琴 ...
樓主: rinarina
go

剛四歲, 學鋼琴時, 家長會在旁嗎?還是讓他獨個兒上鋼琴課? [複製鏈接]

Day 1 老師叫埋我入去,到今日都無叫我出返去,為乜?就因為阿女唔聽人講,老師唔會罵,只會叫佢認真D,我個角飾係吸住阿女,等老師可以專心上課,都好嘅,知道老師點教同阿女有無進步。

bebebe12345 發表於 13-4-26 08:43
我就真係學唔到,一加自己想當然的意見,許多時發覺都係錯嘅多!
要求不同而己,孩子和自已覺得開心好 ...
同意."要求不同而已"

學業上我可以放手俾佢獨立自己攪, 但音樂學習上我就一定陪到足, 跟到足.
陪就一路陪落去; 跟就跟到某一天孩子/老師唔俾我跟.
我希望我同仔女可以一齊欣賞同感受音樂.

從未遇到不讓我跟的老師、明白到了那一點就應該放手!
現在孩子和我一同欣賞或評論、就是我享受的時刻.....從中學野。

rinarina  你小朋友幾歲開始學琴?  發表於 13-4-26 16:00
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

4歲剛學琴, 我會在場, 因為要聽埋一份,
返到屋企就知點樣督促個小朋友練習.
4歲的小朋友有家長監督, 學琴會是事半功倍的.
我仔現在9歲, 就自己上堂, 不過老師都說有我在場,
個仔反而會彈得好少少....
(因為我不在場時, 個仔係會同老師講好多廢話;
我在場時, 老師話個仔專心好多)

有些琴行老師只準第一堂可以家長在場

回覆:剛四歲, 學鋼琴時, 家長會在旁嗎?還是讓他獨個兒上鋼琴課?

一定要陪上課,可以事半功倍!

唔知你地有無睇過呢篇野?? 我覺得講得好好
http://www.jackylau.org/?p=917

我仔4歲個時老師又係叫我一齊陪上堂,效果同進度非常好,所以我覺得初初學個時陪上堂好緊要,而家大左就唔洗陪,佢自己都攪得點了。

學乜都係, 唔會陪"學", 只會陪"練".  就算自己識都特登搵人教佢. 唔想佢過份倚賴. 但其實自己個心好想陪佢.

回覆:剛四歲, 學鋼琴時, 家長會在旁嗎

各自各精彩.....能陪得越久越是福氣!
孩子跟家長。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

katelee 發表於 13-4-28 17:33
一定要陪上課,可以事半功倍!

Katelee 媽媽講就最有說服力啦!

想請問, 係唔係所有你女女的老師(包括那些非常有名氣的)都是很歡迎家長陪上課的呢?

作為老師,我唔介意家長陪上課,但我幾介意坐在琴房自己睇電話/IPAD的家長,如果真係做紀錄的我無任歡迎。
作為家長,我冇每堂陪,多數有重要事項前才去跟進下,不過我係有事先詢問老師,老師都認為仔有能力自己上課又明白,我先唔去陪上堂,練琴都唔係陪到底,適當的時候比意見

引用:+本帖最後由+marcuscyrus+於+13-4-29+15:59

原帖由 marcuscyrus 於 13-04-29 發表

作為老師,我唔介意家長陪上課,但我幾介意坐在琴房自己 ...
我陪上堂都常用電話,但是用在寫筆記,錄影並upload 上Youtube (private 用)。可能老師都以為我玩電話。

Mayle 發表於 13-4-29 16:29
我陪上堂都常用電話,但是用在寫筆記,錄影並upload 上Youtube (private 用)。可能老師都以為我玩電話。

...
不,我那些是玩緊candy crush, 有些是在煲劇(帶住耳筒來聽,不過勁大聲)。孩子彈兩彈又走去8掛佢媽咪玩到第幾關~_~。
其實是否在紀錄好易睇,那些打機煲劇的,一眼都唔會望下個仔

出黃牌啦!

MC1128  我們這些想陪無得陪的在職阿媽  發表於 13-4-29 17:30
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

marcuscyrus 發表於 13-4-29 16:52
不,我那些是玩緊candy crush, 有些是在煲劇(帶住耳筒來聽,不過勁大聲)。孩子彈兩彈又走去8掛佢媽咪玩到第 ...
哈哈!我偶然陪大囝上課時,係邊聽佢彈, 邊睇小說和上網。因為坐得好遠,兼且大囝唔准我太接近令佢有壓力。 不過都執到一兩處回家提佢。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 13-4-29 19:12
哈哈!我偶然陪大囝上課時,係邊聽佢彈, 邊睇小說和上網。因為坐得好遠,兼且大囝唔准我太接近令佢有壓力 ...
睇書都仲好d wor,起碼個仔唔會點8掛媽咪睇緊咩書,但candy crush真係分心之首!!

回覆:marcuscyrus 的帖子

我遇過玩電話,食野,周圍行參觀。。。

回覆:四隻貓 的帖子

她跟過的老師不多,但都是鼓勵陪孩子上課的

回覆:miss321 的帖子

果時我剛搬,真係當我屋企show flat

引用:果時我剛搬,真係當我屋企show+flat +

原帖由 marcuscyrus 於 13-04-30 發表
果時我剛搬,真係當我屋企show flat
咁搞笑,做老師真要有高EQ

‹ 上一主題|下一主題