用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 死了。點解決?
go

死了。點解決? [複製鏈接]

今晚填仔仔張選擇學校表,沒有留意要用黑色原子筆,用左藍色,現在要點做?明天早上要交表啦!有冇人教下我!
   0    0    0    0

照填,明早回校找老師救命!

Pizza1234    發表於 13-7-17 16:37

記住:學生中文名寫在哪個位一定要留意!

回復 mennalisha2000 的帖子

我一心掛住擇邊間學校,點樣排位。沒有留意。選擇左就比左我先生填。填嗮先發現。而家得返仔仔個名還沒有填咋。其他地址,學校等全部填嗮。我而家好驚。怕害左個仔

alexhei 發表於 13-4-26 02:53

我一心掛住擇邊間學校,點樣排位。沒有留意。選擇左就比左我先生填。填嗮先發 ...

放心,好似話真正交表時間是5月2日。唔掂,仲有下星期一、二攪。明早補個電話給班主任先,睇下點攪。
今晚早點睡!

回復 fion6406 的帖子

我現在邊睡的著,憎死我自己,選擇學校還慘過我選擇老公。我開始覺的自己有選擇恐懼症

回復 alexhei 的帖子

我也是剛填完,又一個通宵!

死啦!我都係用了藍色原子筆,點算好?我已交了....

吾洗擔心,老師會處理到。
去年我都係用藍筆,我直頭吾知要用黑筆,班主任只係同我仔講:你媽咪用咗藍筆填。我都無改番。

每個問題的解決方法有多多, 如果家長能夠放鬆D, 仔女都可以學會如何面對問題, 大家同心協力, 努力學習!

好彩阿囡攞張表出嚟嗰時話....阿媽記住要用黑色筆咋, 唔係我都可能用咗藍色筆

放心啦!最終輸入電腦都係靠人手,所以用黑筆個對比度大,可以令輸入數據的同事容易看得清、看得真。況且所謂既藍筆,深淺有異,容易出現混亂。除非教局將表格改為像填六合彩這樣塗黑格仔就最好。

因此,最緊要的反為是你所寫的號碼,每一個數目字是否清楚,是否會出現開口0而令人家誤會是6。又或者3又變成8,5又埋左口變成6。哎!總言之小心寫字緊要過墨水顏色啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

哎呀!我都系唔記得寫中文名呀.表今日交左了.

嗯, 我都沒留意喎.
我都好似用咗藍色原子筆填, 不過是深藍, 跟黑有些近似.

回復 alexhei 的帖子

可以用黑色或藍色筆填。

唔駛擔心,我記得幾年前,有家長全份寫錯了或是下面幾張印到花了,原來老師還有幾張"士啤",沒有姓名和NO.,全部自己填的,大家不需擔心,有甚麼事,同班主任講!   老師都知大家緊張,才會有少許出錯,,大家放鬆D!加油!!!

我總未交表, 但搵唔到張表邊個位置講要用黑色原子筆

花老爺 發表於 13-4-26 14:16
唔駛擔心,我記得幾年前,有家長全份寫錯了或是下面幾張印到花了,原來老師還有幾張"士啤",沒有姓名和NO. ...
唔係麻,有後備,份form印好晒學生名字、學生編號個bor。如果真係填漏填錯晒,教局都會自動退回,除了你選學校的編號,呢樣就真係唔好填錯。反為你填左隔離區的學校,教局都會彈返轉頭。
如果真係填到亂晒,白油或者d交叉太多,不如跟派位組聯絡,上去換過張新form,好似$120一份,唔知有沒有記錯,打電話去時跟手check埋價錢啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

Sasaalan 發表於 13-4-26 15:13
係老師憑經驗講的,因為正如我講藍色都有好多種藍,深淺程度不一。以往可能有咁既經驗係人手輸入時有可能睇唔清楚,或導致輸入錯誤,所以教局會勸喻學校通知小朋友記得用黑筆填寫,只係想將個錯誤減低。用深藍筆填左就算數,最緊要清楚姐。

Sasaalan  ic  發表於 13-4-26 16:41

醒目開學勳章

引用:我總未交表,+但搵唔到張表邊個位置講要用黑

原帖由 Sasaalan 於 13-04-26 發表
第13頁個頂

Sasaalan  唔該晒  發表於 13-4-26 16:39
‹ 上一主題|下一主題