用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 對著我的ADHD兒子,我感到無能為力。
go

對著我的ADHD兒子,我感到無能為力。 [複製鏈接]

兒子足六歲(K3),巳確定ADHD半年。
我自己要求私家醫生開藥,以便能在上學前的四小時藥效時間專注定下來好好學習。
藥力生效前及藥後打回原形;做所有事也在遊魂。
我好聲好氣同佢講道理,他完全活在第個世界,接收唔到我的說話。
每次也要打一餐,他才定回來。
我很明白打是解決不了問題....但我自覺無能力教他,我也覺得自己控制唔到憤怒的情緒。
有無家長同我傾下計。

kitioio0202  努力  發表於 13-5-13 13:21
   4    0    1    0

考慮食長效藥啦!
無藥力的時候,每次只對他講一樣野,而且是要他望住你時才講。六歲仲好細個呀。
for every one criticism, three positives must be given.

我都見過ADHD細路, 確係好難教, 四圍跑又不專注, 唔理人,說話多用短句, 希望你能過到上天比你的一關.
2muffin2, 你如果是他, 你希望媽媽打你嗎?心自然靜了下來.

或許你曾有一刻, 下意職地打佢是為了見到 [正常細路被打的呼叫反應],  但這一切一切的 [憤怒] ...帶不了真正的力量, 它...只會給你像野牛般瘋狂地跑動著 , 看不到周圍, 並漸漸地令身心枯萎 . [快樂] 自然離你而去.信我!  望望你的手, 緊緊地擁抱有血緣關係的他, 他如果可以, 佢都唔想咁樣

說來也慚愧,除了我....我丈夫也是用打的方法管教兒子。每次他打仔,我也會示意叫他冷靜;但換回來多被他反呼喝我。
我自己也不好受。他越是有人示意,越打仔打得狠。
無言。

fanfanbb  路過睇倒你的POST, 心好酸. 媽媽加油  發表於 13-7-28 22:30

諾諾爸爸,你的比喻及回覆,我看後很感觸。
我會好好檢討自己。謝謝。

我明白你們的辛苦,但繼續打下去只會令你們的關係更差,你們首先要處理你們的情緒。在教小朋友方面,有什麼人可以幫你嗎?(社工、精神料醫生)
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

我囝囝雖然未確診有ADHD,但有症狀。同一番說話,日日都講,我自己都講到悶,明知佢自己都控制唔到,佢又反叛,有時都教到好氣餒。

2muffin2 發表於 13-5-6 18:13
諾諾爸爸,你的比喻及回覆,我看後很感觸。
我會好好檢討自己。謝謝。

我唔係單單隨口叫你接受命運果種人 , 我之所以能說這種說話, 原因是我也嘗過地獄般的火.
我的天堂兒子有眼睛不能看, 有腳不能動 ,  有口不能吃 , 有腦不能用 . 只是眾多不幸中的一部份 . 不要太傷心了, 多kiss你的兒子. 多感受一下有血緣的體溫吧.就算他有錯 , 請原諒他吧 ! 難道他......真的自己想做錯嗎?!  

回復 2muffin2 的帖子

我個仔今年都係K3 6歲係4月份知道佢有ADHD都係無助.
我想問你睇私家一次大約連藥幾多錢?
因為今年9月小一啦,壓力都係大...知道唔可以打佢但情緒真係...

現在滿腦子既想法是先控制自己情緒...不要打...
朋友教生氣時自己走開一下.

亦有朋友教當佢係你老闆咁你既情緒就會忍到.
最近聽了個講座講到做父母忌木口木面 更忌黑口黑面. 希望大家一起加油

要求過高,只會適得其返!

我老公在兒子確診前, 罵仔罵到自已差D精神崩潰.  後來我們一起和兒子看心理學家和精神科醫生,最後他發現仔仔的ADHD是遺傳自他的, 他回想自已細路的時候,很多事情跟亞仔現在一模一樣.  他已經不再罵仔了,只用同理心接受他,現在他們父子兩人關係不知幾好, 連亞仔在學校作文,(我喜愛的人物)也是寫爸爸,說他和藹可親,連我都感到妒忌呀!  這也是ADHD孩子的一個好處, 雖然他們經常忘東忘西,但也很快唔記得D唔開心嘢!

HaYi  very good sharing...  發表於 13-7-25 20:02

回覆:對著我的ADHD兒子,我感到無能為力。

勞氣真係不分節日。今日母親節我都被激到半死,唯有安慰自己!各位偉大的母親,母親節快樂!

我的孩子在3歲時已評估是ADHD,現在上K3,政府醫生在7歲前不會給他開藥吃,上課時完全不聽老師講課,不看老師,周圍走,也完全不明白老師講了些什麼,在K2時已排到早期訓練中心,接受訓練,3歲半時,聽了朋友的建義去找中醫針灸,剛開始一周針二次,請班主任老師幫忙觀察她的情況,當針到第13次時,老師說,「現在坐得定了」,針到20幾次時,老師說,「坐得定,眼晴也可以望住我了」,1年後,每周針一次,上個月,老公突然給孩子停了針灸,一個月後,小孩打回原型,完全失控,不聽話,班主任老師打電話來投訴,連幾個興趣班的老師也投訴沒辦法上堂。現在又針返,孩子又聽話了,專注了,以前也每天打罵一年多,天天氣得我半死,他會經常打同學,或比他小的孩子報復,(摸仿大人打他的樣子)後來我經過學習,才知道,他自己都沒辦法控制自已,他有病,每天忍住不打不罵,跟他建立親蜜的親子關心,他的態度變了很多,聽話了,乖了,你可能需要去上堂,有專家會講很多實用的方法,真的很有用。

我個囝都無停,四歲幾,我要返工,放工返到屋企佢就發哂狂,食飯無時停,好辛苦食完餐飯佢又跳跑叫,跟住嘔唒出黎!佢身體唔好,但見到佢無停,叫又唔聽,我倆公婆經常對佢打打鬧鬧!我都好無奈!

2muffin2 發表於 13-5-5 00:53
兒子足六歲(K3),巳確定ADHD半年。
我自己要求私家醫生開藥,以便能在上學前的四小時藥效時間專注定下來好 ...

唔好打啦。多多抱住佢。

佢地會知大人講咩,正如你講,佢地真係遊左去另外一個時空,果一刻,除左等佢返黎地球,真係無咩可以做。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

回覆:對著我的ADHD兒子,我感到無能為力。

見你哋個個話打仔,真係好心痛!明白父母都係人,火燒心唔打唔得,但最忌失去理性咁打!都係嗰句:個仔都唔想咁,佢都想係一個正常孩子,最錯係我哋生佢出嚟又俾唔到一個完整腦袋俾佢!請明白,個仔嘅出生係我哋主導,個仔冇得選擇唔出世,所以佢先係受害者,請父母想打仔前,停一停,行開一下,入洗手間洗個、面冷靜一下先!(不喜勿掐)

‹ 上一主題|下一主題