用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 音小新學年又加學費
go

音小新學年又加學費 [複製鏈接]

新學年學費G.1-G.3 $4800,G.4-G.6 $5300,F.1-F.3 $5500,F.4-F.6 $5600.  本人小兒是讀音小2年級,請問有沒有家長知道這校是不是每年加學費呢?
   0    0    0    0

回覆:311rabbit 的帖子

但我小兒今年入了一、通告是 $4300.

回覆:sonmeow 的帖子

我都係來年小一,冇收到通告喎。加超過10%,加幅好大呢!

引用:我都係來年小一,冇收到通告喎。加超過10%

原帖由 DalaDala 於 13-05-07 發表
我都係來年小一,冇收到通告喎。加超過10%,加幅好大呢!
2014-15年既入學報名表上都係話學費$4300

教育局每學年尾都會審批學校申請加費事宜,
學校未收到教育局通知, 一切公告當然是以舊有收費為準.
相信往後的公告都會以最新批準收費為準.

上次於10-11年度加學費.

引用:新學年學費G.1-G.3+$4800,G.4-G.6+$5300,F.

原帖由 311rabbit 於 13-05-06 發表
新學年學費G.1-G.3 $4800,G.4-G.6 $5300,F.1-F.3 $5500,F.4-F.6 $5600.  本人小兒是讀音小2年級,請問有沒有 ...
據我所知從創校都現在只於10-11加過一次學費,今次係第二次,我都覺得加幅太大了。

回覆:daddywai 的帖子

好多學校向教署申請加學費,都會通知家長來年學費會有調整,等候審批。在我地呢批九月入學既家長黎講,相信好多都先作預算,認為負擔得到再決定就讀。甚至因為咁而少報或唔報其他學校,或放棄派位。而家距離註冊只有一個月,而事實我地仍未收到通知。或許好多家長冇所謂,或影響不大。但在我自己,學費係一個考慮因素,但而家先知學校原來已申請加價。感覺有點不好受呢。

回覆:DalaDala 的帖子

既是可能是明年加 今年入讀照樣$4300

引用:既是可能是明年加+今年入讀照樣$4300 +

原帖由 sonmeow 於 13-05-08 發表
既是可能是明年加 今年入讀照樣$4300
唔係呀, 新學費係由2013年9月開始。 但唔知新小一入學會唔會照收$4,300

教育所批的新學費13年9月生效, 即所有小一學生的標準學費為每月$4800.

回覆:音小新學年又加學費

我都係禽日睇通告至知,加了幾佰蚊,加幅都幾多,好貴呀,而且好似加得好密咁,对上一次加學費都係兩年前,依家負擔又重了

私校沒有政府資助,收入只靠學費,這幾年香港物價又上升利害,要維持優質教肓,留住好的師資的確不易。

引用:我都係禽日睇通告至知,加了幾佰蚊,加幅都

原帖由 bb108 於 13-05-09 發表
我都係禽日睇通告至知,加了幾佰蚊,加幅都幾多,好貴呀,而且好似加得好密咁,对上一次加學費都係兩年前, ...
一般私校,如蔡繼有,都係兩年加一次。不過對我呢d超想讀(準備考)的家長,又無公務員資助,確實有d趕客。

evacalbee 發表於 13-5-12 10:31
一般私校,如蔡繼有,都係兩年加一次。不過對我呢d超想讀(準備考)的家長,又無公務員資助,確實有d趕客。 ...

那麼icqm算是非一般的私校了.

10-11年度到13-14年度, 3年了, 才再加學費.

若由03年度創校計起, 10年來也只是第二次加學費.

無論如何, 對於每月用真金白銀交學費的我, “學費的負擔是我對學校最不滿的地方.

但想很多直資每年從政府收取每名學生數萬元資助外, 還每月再收以千元計的學費,

我不時會為icqm刻苦審慎的營運而感恩.

masterunion  同意丫... 我知佢地既老師大部份都好高學歷, 如果要搵依d 資歷出面一對一教... 收貴不菲呢  發表於 13-5-15 10:39

daddywai 發表於 13-5-15 08:48
那麼icqm算是非一般的私校了.由10-11年度到13-14年度, 3年了, 才再加學費. 若由03年度創校計起, 10年來也 ...

三年來加人工加埋都無10%, 雖然都比得到, 但總有點肉痛.
我簡單D, 考到先算

evacalbee 發表於 13-5-15 10:02
三年來加人工加埋都無10%, 雖然都比得到, 但總有點肉痛.
我簡單D, 考到先算

三年人工加幅不足10%, 是勞動者的悲哀呢!

回復 daddywai 的帖子

香港大部份3年加不足10%, 包括我地。好無奈, 中產百無人士真係超級悲哀, 想搵間好少少既學校比子女, 都咁難。
今年轉校車公司, 意味著校車費都會有所調整, 真係要考慮下負唔負擔到。

masterunion  好想快d 知校車資料丫  發表於 13-5-20 14:42
evacalbee    發表於 13-5-15 12:27

DalaDala 發表於 13-5-15 11:51
回復 daddywai 的帖子

香港大部份3年加不足10%, 包括我地。好無奈, 中產百無人士真係超級悲哀, 想搵間好少 ...
『想搵間好少少既學校比子女, 都咁難』超級同意!

仲要預備公司一個唔好意思要裁員, 真係喊都無謂....

DalaDala    發表於 13-5-21 10:41

就因為加幅都幾大, 我知私校有機會年年加學費, 但我見音小創校以來, 7年先加一次學費, 感覺上都可以, 但之前加了無耐, 依家又加, 好似快了點.
‹ 上一主題|下一主題