用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中 會有什麼問題呢??
樓主: Jessy
go

普教中 會有什麼問題呢?? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Jessy+於+13-05-12+發表那你

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-12 發表
家姐有出去學,小一好易pickup。到細佬本身有speech delay,專家話吾好咁早introduce外語嘛,咪無學lor,直 ...
我都係由4月開始1對1學普通話拼音。

JL3 發表於 13-5-12 20:40
明白,因為擔心小一就用普通話教,其實,小一學生亦只有 5、6 歲!

...
都要睇小朋友能力,我只係唔確定以我囝現時能力可否handle,如不能就真係擔心弄巧反拙
希望每天開心渡過 ;-)

引用:Quote:JL3+發表於+13-5-12+20:40+明白,因

原帖由 Jessy 於 13-05-12 發表
都要睇小朋友能力,我只係唔確定以我囝現時能力可否handle,如不能就真係擔心弄巧反拙 ...

醒目開學勳章 王國長老

引用:我地好看重兩文三語;但普教中,我覺得要打

原帖由 A-Mum 於 13-05-12 發表
我地好看重兩文三語;但普教中,我覺得要打聽下學校嘅師資。如果教嘅老師麻麻,不如揀廣教中算,寧願自己再 ...
呢樣我同意。見過有家長分享話中文默書,半班學生聽吾明肥佬。我會唸:攪咩呀

以我觀察, 小朋友適應力和學習能力係超強, 有時強到我都唔敢相信, 用普教中確有好處, 但當中有些課文似乎唔太適合用普通話教, 例如唐詩, 每次聽佢讀完, 都覺得怪怪地, 所以我會同阿女用廣東話讀一次, 亦會解釋佢知, 唐詩用廣東話讀, 神韻會更接近原作, 所以, 我覺得教材選擇係好重要, 但始終多聽多講係會有好處, 至於師資, 我就不太担心, 因為始終普通話有拼音, 唔係話你想點讀就點讀, 有時遇上重要內容時, 老師會再用廣東話講一次, 所以,如果一定要選擇, 我始終會喜歡普教中

回覆:JL3 的帖子

公開試是接受簡體字的。近年有些學生去學簡體字目的可以寫得快點

One problem I have is reading books to them in PTH since I am not that good

Yanamami  I read in Cantonese....  發表於 13-5-12 22:04
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 JL3 的帖子

恕我無禮貌,好多老師話教英文,但教得好的有幾多?鋼琴老師何其多,要找個好的,又談何容易?
我地以前間幼稚園有香港、國內和台灣老師教普通話,絶對聽得出有分別的。

醒目開學勳章 王國長老

引用:One+problem+I+have+is+reading+books+to+t

原帖由 HKTHK 於 13-05-12 發表
One problem I have is reading books to them in PTH since I am not that good
佢地成日俾呢d樣我睇lor:,技不如人現實就係咁

回復 Charlotte_mom 的帖子

I am trained to have "thick face skin" since they correct me all the time    The only revenge I have is when they encounter a new word they don't know.  Since we read mostly Taiwan books, this is when I show them my new, but not so good, skills in zhuyin  

Yanamami  厲害!  發表於 13-5-12 22:13
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 Charlotte_mom 的帖子

試過阿仔同朗誦老師各執一詞,朗誦老師話咁讀,阿仔話學校老師唔係咁教。朗誦老師是拿水平測試二級甲等的,都會教錯,阿仔有啲底,先識質疑,本身無底嘅,咪照學錯?!

引用:回復+JL3+的帖子 恕我無禮貌,好多老師話

原帖由 A-Mum 於 13-05-12 發表
回復 JL3 的帖子

恕我無禮貌,好多老師話教英文,但教得好的有幾多?鋼琴老師何其多,要找個好的,又談何 ...

回覆:JL3 的帖子

我知學校老師上堂教讀課文是用播CD的。

我亞女今年小一,都係讀普教中小學,小朋友真係學野好快,好多小朋友入去時完成唔識講普通話, 一個學期後, 全部同學聽已冇問題, 講亦大部份可以! 仲要講得好準!

引用:我亞女今年小一,都係讀普教中小學,小朋友真

原帖由 siumi 於 13-05-12 發表
我亞女今年小一,都係讀普教中小學,小朋友真係學野好快,好多小朋友入去時完成唔識講普通話, 一個學期後, 全 ...
你小朋友讀邊間小學?

引用:請問一下普教中家長,回家後有用廣東話讀番

原帖由 小洪寶 於 13-05-12 發表
請問一下普教中家長,回家後有用廣東話讀番課文一次嗎?
最初一兩個月有,但我個女母語基礎唔錯,所以我唔擔心。

回復 魚王 的帖子

佢讀港同

引用:我亞女今年小一,都係讀普教中小學,小朋友真

我亞女今年小一,都係讀普教中小學,小朋友真係學野好快,好多小朋友入去時完成唔識講普通話, 一個學期後, 全 ...

引用:回復+魚王+的帖子 佢讀港同

回復 魚王 的帖子

佢讀港同
港同?也是普教中?

港校課上接觸國語機會已經少,課外用國語更少,個個學生學國語好像學外語那般。兩文三語,學得好的只有粵語而已。
‹ 上一主題|下一主題