用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014-15 入讀小一,而會考直資既家長快D來交流下! ...
樓主: CyHgMaMa
go

2014-15 入讀小一,而會考直資既家長快D來交流下! [複製鏈接]

播道書院在2012/3年度的學費為HK$1,630,共交10期。唔知2014/5年度加幾多喎。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

monsterparentss 發表於 13-5-23 16:38
回復 Valy 的帖子

我小朋友依家讀小一,當年我都有去in優才都順利入選,但最後有更適合嘅offer放棄咗。
GT咪係lor, 父母讀邊間U邊間中學都要問
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 brrbaby2007 的帖子

係呀!我真係唔記得晒喇。可能我仔仔真係in得好好呀!

引用:Quote:monsterparentss+發表於+13-5-23+16:

引用:Quote:原帖由+brrbaby2007+於+13-05-24+發

原帖由 BeBeMa1012 於 13-05-24 發表
老師直接問嗎?
響張小一申請表度要填

CyHgMaMa 發表於 13-5-23 21:05
真的嗎?
點解會咁肯定既?
我無惡意,淨係想知點解?
其中一個真實例子, 有個好熟的朋友, 1月頭大女, 超靚女醒目型, 今年IN(GROUP IN)兩大名幼PN, 老師全程老師無咩點望佢囡囡, 即使囡囡做得晒所有指定動作, 老師無望根據唔知個小朋友識做幾多; 老師無望的原因可能係佢住大埔村屋, 媽媽只是保險經紀, 老豆是公務員.又無填自己係中高級o個隻!

做好自己本份便可,無需咁多陰謀論,我身邊有不少普通family入到名小,亦有d話識邊個邊個最後入唔到心儀小學。到於gt, 睇個校名就知佢想收乜學生la.

引用:做好自己本份便可,無需咁多陰謀論,我身邊

原帖由 MrBeast 於 13-05-25 發表
做好自己本份便可,無需咁多陰謀論,我身邊有不少普通family入到名小,亦有d話識邊個邊個最後入唔到心儀小 ...
Yes, 我個friend 小朋友有學慞,學校叫佢出去做檢查,但檢查後又無支援

引用:回復+happy_lavender+的帖子 你的考慮都係

原帖由 Valy 於 13-05-23 發表
回復 happy_lavender 的帖子

你的考慮都係我的考慮。表格其中幾條問題:
我都有填表,但唔覺有後面那兩條問題?!唔通我填漏!

家住油塘,心儀港同,but ....中學太遠了,逼住放棄,會考優才、真道、培正、英華、宣小、九龍塘小學、福小!  大家一齊努力呀!

MrBeast 發表於 13-5-25 11:06
做好自己本份便可,無需咁多陰謀論,我身邊有不少普通family入到名小,亦有d話識邊個邊個最後入唔到心儀小 ...

"睇個校名就知佢想收乜學生la" - Agree.  On the other hand, it is hard to believe that gifted child will choose GT.

引用:回復+mckenbaby+的帖子 其實吾係識好多野,

原帖由 mckenbaby 於 13-05-23 發表
回復 mckenbaby 的帖子

其實吾係識好多野, LHT都吾知係邊間! 而真道就冇去IN, 吾係話佢吾好, 只係 ...
想問真道如果考唔到頭70 名咁會點?

回復 hoihoima 的帖子

優才又好想收到優才, 可是真既優才又好多選擇, 所以身邊朋友只當呢間係預習, 真正會讀既係可能後補上.

回復 320BeBe 的帖子

遲D有MTR去香港仔,返中學都方便架!

引用:家住油塘,心儀港同,but+....中學太遠了,

原帖由 320BeBe 於 13-05-25 發表
家住油塘,心儀港同,but ....中學太遠了,逼住放棄,會考優才、真道、培正、英華、宣小、九龍塘小學、福小 ...
不久,港鐵通車到海洋公園站,到時由油塘坐去金鐘再轉一個站便到,比起坐去旺角站還要快!
平日上班,我見有好多住東九龍如將軍澳、藍田和油塘的港同小學生乘港鐵返學!

咁係咪中學時就有MTR to 黃竹坑呢? 係就好la! Ths a lot!!!

回復 dandanmami 的帖子

totally agree!

醒目開學勳章 王國長老

320BeBe 發表於 13-5-27 10:09
咁係咪中學時就有MTR to 黃竹坑呢? 係就好la! Ths a lot!!!

到時有啦, 而家都起晒橋lor
‹ 上一主題|下一主題