用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 2013年9月入小一的家長 , 請報到!!!
樓主: Kitty1230
go

2013年9月入小一的家長 , 請報到!!! [複製鏈接]

引用:Quote:r34+發表於+13-5-28+21:14+Hi,我細

原帖由 Kitty1230 於 13-05-29 發表
HELLO!!! 我呢個仔都係世襲入架 , 我都有個大女讀緊2年班呀 , 你呢?
kitty:請問你大女讀得開心嗎?學校是否很多功課?壓力大嗎?
我仔仔今年叩門成功,有很多東西想知道呢!謝謝

引用:Quote:原帖由+Kitty1230+於+13-05-29+發表H

原帖由 roybee103 於 13-06-24 發表
kitty:請問你大女讀得開心嗎?學校是否很多功課?壓力大嗎?
我仔仔今年叩門成功,有很多東西想知道呢!:l ...
i wanna know it too

回覆:2013年9月入小一的家長 , 請報到!!!

聽說教得很深,尤其中數,真嗎?

回復 roybee103 的帖子

小一初時 , 突然太多功課和測驗 , 令到我成個人都很緊張!我初初都有諗過好不好轉校 , 不過最後都冇。

我們做父母應要多點鼓勵孩子 , 提高學習興趣 , 養成閱讀習慣 , 拿到好成績就有些獎勵!

有些平衡 , 父母要分功做 , 如兩個都太緊張 , 小孩就有太大壓力和抗拒讀書 , 這是最壞情況。

囡囡依家9月升小三 , 她很適應學校進度 , 成績亦有很大的進步 , 她很有成功感和自己"緊張"成績 , 很感恩。

要謹記 , 呢個世界係無不勞而獲嘅。

回復 glorio 的帖子

數學教快半個學期 , 每堂謹得40分鐘 , 上堂時如遇到有同學頑皮OR欠交功課 , 老師可能會泿費課堂時間去鬧人 , 無形中時間少了。我囡囡話老師講野一支箭咁快 , 未必聽得切 , 所以家長回家後要重温一下才可。

引用:回復+roybee103+的帖子 小一初時+,+突然太

原帖由 Kitty1230 於 13-06-26 發表
回復 roybee103 的帖子

小一初時 , 突然太多功課和測驗 , 令到我成個人都很緊張!我初初都有諗過好不好轉 ...
謝謝你呀kitty
請問大家有無興趣開返個小一whatsapp群組 交流交流呢?

Hi, 我大仔9月讀小一
‹ 上一主題|下一主題