用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)
樓主: elbar
go

【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)   [複製鏈接]

cellon 發表於 13-6-21 01:33
港大中大都是又攞政府錢,又收學生學費,駛唔駛又要將部分學位作大抽獎呢?

...

唔駛! 因為佢地大致上一早就選擇左更公平而爭議更少嘅入學方法, 考考考!

bigheadchiu 發表於 13-6-21 02:00
如果考考考是公平較小爭議,咁現在直資都係面試收生喇,有乜問題?因為官津有抽獎,就直資又要抽獎?有時人 ...
問題在於: 假設你不是面試官, 請問你能說出為什麼A學生能入讀而B學生及C學不能入讀某某中/小直資校?

cellon 發表於 13-6-21 01:55
為什麼直資中學不可以這同樣用公平而爭議更少嘅入學方法,
而有人會要求要將部分學位作大抽獎呢?
先講明, 此為個人經歷及觀察所得, 信不信由你.......

直資中學/小學是不會放棄"黑箱作業"形式去收生, 因為如果完全用學術考試公開收生, 他們就不能收到完全符合佢地需要嘅學生,  至於佢地要咩學生, 間間都可能唔同, 請自行幻想!

bigheadchiu 發表於 13-6-21 02:18
如果你是咁唔信任面試嘅老師校長,咁比你抽到入去讀又有乜意思呢?

人人信念不同, 如果有得揀, 我更希望保障我的是一套制度,使我入學時不須理會誰是老師, 誰是校長及他們的喜惡.

所以我贊成: 公開考試>公開計分制(樂器級數,獎項, 證書, 宗教.....只要講明就咩都得) >公開抽獎>>>>>>>>>>黑箱面試

謹此而己.

taktakchichi 發表於 13-6-21 14:21
回復 LittleKidult 的帖子

咁即係話學費上限係成 9萬一年?

不過大部份名津轉嘅直資都有權去到100000

所以我之前話個上限有等於無........

諗諗下"貴族化"又真係唔係幾啱, 叫"去窮人化", "去低產化", 又或者"去無產化"可能會貼切d.

唔支持轉直資就要老師另謀高就???

咁樣教下一代咩叫"權術", 又順手上番堂通識,  真係用心良苦..........
‹ 上一主題|下一主題