用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 “叩門信”
go

請教 “叩門信” [複製鏈接]

請教,
叩門信,係咪連同申請表,同其他履歷表,一同比心儀既小學,叩門信係咪用手寫,已表誠意??

3    0    0    0

引用:請教, 叩門信,係咪連同申請表,同其他履

原帖由 c6t6m6 於 13-05-30 發表
請教,
叩門信,係咪連同申請表,同其他履歷表,一同比心儀既小學,叩門信係咪用手寫,已表誠意??

...
我都想知..

引用:請教, 叩門信,係咪連同申請表,同其他履

原帖由 c6t6m6 於 13-05-30 發表
請教,

...
用電腦打叩門信一樣要花時間,我認為冇問題

回覆:請教 “叩門信”

請問係咪連同申請表一同交??

我都想知,請經驗媽媽回覆。

回覆:請教 “叩門信”

請有經驗媽媽指教,聽日就係啦,好緊張

回覆:jessiejy 的帖子

叩門信係代表你的誠意,有內容當然最好,如果今日仲未做,最好今晚通宵做好去,明天你就無時間同心情去寫

c6t6m6  即係連同申請表&推薦信一同給心儀小學叩門, 是嗎?  發表於 13-5-31 12:02

醒目開學勳章

叩門信係俾家長推銷小朋友+擦學校鞋
你唔寫,等於放棄發言權,基本上係個人意願,唔係必需。

c6t6m6  係咪連同申請表&履歷表一同給心儀小學叩門, 是嗎?  發表於 13-5-31 12:33

醒目開學勳章

c6t6m6  係咪連同申請表&履歷表一同給心儀小學叩門, 是嗎?   

你唔好點評問野,人地好難覆你,你又無alert!

你睇返個別學校要求啦,信係portfolio嘅一部份,當然係一齊交啦,通常係放第一頁!

kerkermui 發表於 13-5-31 12:38
你唔好點評問野,人地好難覆你,你又無alert!

你睇返個別學校要求啦,信係portfolio嘅一部份, ...
唔好意思, 用錯點評, sorry,
謝謝你的回覆 ^_^

請問需要影印那些課外班的證書嗎?
似乎太多張紙了。可否縮細影印呢?小學校長會介意嗎?

醒目開學勳章

julinata 發表於 13-5-31 15:29
請問需要影印那些課外班的證書嗎?
似乎太多張紙了。可否縮細影印呢?小學校長會介意嗎?
...

有代表性嘅,你得得有意義嘅,就可以,縮印一半啦!

本人經驗之談,俾小小意見大家。

首先,求位信係有用既,尤其是你已經進入waiting list.

第二,求位信不用一定手寫,好似我咁,手字唔靚,打字好過手寫。

最後亦最重要,不可用範本。用自己最擅長的語言,中文、英文也好,寫出你個小朋友優點。最好先了解一下學校喜歡什麼學生及教學宗旨,說明你既小朋友同間學校有幾夾。只有你才最清楚自己小朋友的優缺點,才sell到校長收你。範本千篇一律,冇誠意,冇創意,交咗等如冇交。

本人經驗之談,俾小小意見大家。

首先,求位信係有用既,尤其是你已經進入waiting list.

第二,求位信不用一定手寫,好似我咁,手字唔靚,打字好過手寫。

最後亦最重要,不可用範本。用自己最擅長的語言,中文、英文也好,寫出你個小朋友優點。最好先了解一下學校喜歡什麼學生及教學宗旨,說明你既小朋友同間學校有幾夾。只有你才最清楚自己小朋友的優缺點,才sell到校長收你。範本千篇一律,冇誠意,冇創意,交咗等如冇交。

由於臨時決定多叩一間, 而這間又未作叩門信(自薦信)。
請問好不好在我們面試時才交一封自薦信呢?

Julinate,如果有心去叩門,最好還是有求位/叩門信。去年我在小女未放榜前已target幾間小學預備叩門,也一早寫好信。現階段未寫也快手了,寫信前先看看學校特色、宗旨及課程安排,第一頁是求位信,如寫上小朋友優點,表明想入讀的原因。第二頁是小朋友履歷,如個人資料,獲獎資料,參加過的課外活動,個人認為課外活動證書沒有用,如有獎項證書可附加影印本。希望可幫到你。
[img align=right]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/46558/ticker4.png[/img]
‹ 上一主題|下一主題