用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網,你派第幾志願?
樓主: gcf_cyrena
go

91校網,你派第幾志願?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tammy0419+於+13-06-03+發表

原帖由 tracy668899 於 13-06-03 發表
我C6都住沙田30幾年,是瀝源邨首批居民,讀主風83年畢業,跟住入呂明才。而家連阿仔今年主風都畢業啦,準備 ...
沙田有好既中學校網!

meyoyeung 發表於 13-6-1 22:57
我女派第十志愿信義學校,請問有無人知哩間如何?

是否馬鞍山信義, 殺校邊緣學校

SY_Joanne  禾輋嗰間  發表於 13-6-3 11:17

fungbb07 發表於 13-6-2 23:48
請問蕭小好嗎? 可以比些意見嗎?

我本身唔識蕭小, 係年多前一次聚會中, 朋友間傾開揀小學問題, 咁岩有位當時讀緊蕭小的小朋友(4~5年級), 向我極力推薦... 因為有"真正用家"推薦, 所以開始留意呢間小學....

當時再問番小囡同學的家長, 兩年來蕭小都沒有安排參觀/視學比幼稚園, 於是我就打去學校要求參觀......
最後蕭小校方安排左去年 "一年級新生入學的家長講解會" 比我參加..... 即係舊年派位之後....

當日參觀我對蕭小比較有印象概係 :

校園地方算大 (校方還在申請連接學校的空地擴建球場)
泳池 (小學黎講算少數)
印花獎勵 <<< 呢個真係幾特別, 學生返校可以透過唔同途徑獲取印花, 儲夠一定數量可以換野: 例如約校長,主任, 老師食宴 / 做一日風紀 / 免交一次功課之類 /  特別日子可以帶遊戲機返學.....

其實我是有想過將蕭小放第一, 不過交通/地理位置我實在唔太方便, 所以今次抽獎排位只放了第二......

綜觀比我概感覺係 : 小朋友應該會喜歡係呢度讀書

jojkwok 發表於 13-6-3 00:11
好彩派到第一 : 朱正賢
Hi!我大女都派到朱正賢,係自行已經收咗,好好彩,我都只得十五分

cindychu  是因為朱小沒有宗教,比其他有宗教的容易  發表於 13-6-5 10:36

nc2000 發表於 13-6-2 16:14
Agreed!鄰居A讀培基小學b2,考培基書院reject ,waiting list 都冇!鄰居B讀沙呂b3生,考培基書院直情冇inte ...

nc2000: 謝謝分享,同意你的意見。我囝囝都係第二志願,派咗沙循。希望孩子們都能在此愉快學習!

有沒有沙循升中派位的資料?

引用:Quote:nc2000+發表於+13-6-2+16:14+Agreed!

原帖由 zzeddy 於 13-06-03 發表
nc2000: 謝謝分享,同意你的意見。我囝囝都係第二志願,派咗沙循。希望孩子們都能在此愉快學習!

有沒有 ...
有架,約5O%派第一志願,上沙循小網好似在沙循校訊內!

回覆:kawaiiliz 的帖子

沙田禾x信義學校

回覆:meyoyeung 的帖子

我都係上年派左去信義, 阿仔讀得好開心, 比我感覺不是外界講得咁差, 老師好有愛心, 話融合學校, 其實, 間間小學都有, 功課一般都有7-8 樣,假期會多些, 學術方面都唔錯,最初, 唸住讀小一, 小二轉校, 而加唔會啦! 繼續讀上去, 阿仔都唔肯讀第二間, 依個係我個人意見!

meyoyeung 發表於 13-6-1 22:57
我女派第十志愿信義學校,請問有無人知哩間如何?

試試叩門吧。

我仔上年都係第九志願信義,註冊時見到校長老師好有愛心感覺唔差,不過我都有叩門,最後入番第一志願

CHUN927 發表於 13-6-3 15:52
我都係上年派左去信義, 阿仔讀得好開心, 比我感覺不是外界講得咁差, 老師好有愛心, 話融合學校, 其實 ...

你說的是真的嗎 ??  看到你的留言, 我忐忑了兩天的心情, 这一刻才有小小舒緩.....雖然已交了表叩其他學校, 但我女沒有特別出息的表現, 叩門也失敗居多, 所以也很想有机會了解一下这所學校...多謝你 !

OasisMa 發表於 13-6-3 16:23
你說的是真的嗎 ??  看到你的留言, 我忐忑了兩天的心情, 这一刻才有小小舒緩.....雖然已交了表叩其他學校, ...
你試下叩蕭小,沙田主風嗰d,應該會易d, 學校又不太差

我第一志願, 培基~ 開心到喊左出黎~ 嚇死左D工作人員~

回覆:OasisMa 的帖子

叩門, 我都有。 間間好似要收叻仔,叻女咁, 聽到我要返工, 即問幾時放工, 邊個教功課,又問邊個照顧小朋友, 勁多問題問, 希望你成功!

引用:我仔上年都係第九志願信義,註冊時見到校長

原帖由 nelson諾諾 於 13-06-03 發表
我仔上年都係第九志願信義,註冊時見到校長老師好有愛心感覺唔差,不過我都有叩門,最後入番第一志願 ...
您的行動已告訴一切。

bb0826 發表於 13-6-3 16:49
你試下叩蕭小,沙田主風嗰d,應該會易d, 學校又不太差

蕭小, 主風我都會試, 入到主風我一样開心, 只可惜主風都好多人爭.....

叩門面試表現最緊要,獎項證書反而次要,因你有人地都,除非係特別d既獎或證書,以上係舊年叩門經驗,祝好運

回復 dlee_ca 的帖子

咁當然信義唔係心目中杯茶,如果唔係都唔會第九,不過去到學校又唔係心目中咁差

回覆:91校網,你派第幾志願?

‹ 上一主題|下一主題