用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網,你派第幾志願?
go

91校網,你派第幾志願?   [複製鏈接]

田家炳....... 算比上不足, 比下有餘類型...

舊年幼稚園攪左次 : 已入讀小一的家長分享講座, 其中都有 田家炳家長.

據呢位家長概意見, 此校對學生支援似乎做得唔錯, 學生有事都會有人同家長跟進(家長講 : 跟得好足).....

另外, 救世軍旗下集團, 資源都應該會很充裕, 地理位置近馬鐵站, 都係佢概優點....

而且, 近年好似換左校長, 升中派位成績上升中 (未証實)

**小囡第三志願也是田家炳**

kinyee125 發表於 13-6-1 19:49
回復 avahy 的帖子

第二志願,沙胡,你們對呢間有認識嗎?

沙胡是 一胡下午校分出黎, 正式自立門戶應該係2010年, 屬於比較""新""概學校, 所以冇咩"業績"參考...

可能有少少"一胡"的光環效應, 所以近年都好多人揀.....

小班教學亦是其賣點之一.....

純粹個人感覺 : 同主風/蕭小 差不多.....

S-Kwok 發表於 13-6-1 19:37
有冇人第一志願派沙呂或
第二志願派到朱正賢呢?

朱正賢排第一都未必中.....

gcf_cyrena 發表於 13-6-2 14:09
Jojkwok,咁你入左第幾志願?派左邊間?

好彩派到第一 : 朱正賢

fungbb07 發表於 13-6-2 23:48
請問蕭小好嗎? 可以比些意見嗎?

我本身唔識蕭小, 係年多前一次聚會中, 朋友間傾開揀小學問題, 咁岩有位當時讀緊蕭小的小朋友(4~5年級), 向我極力推薦... 因為有"真正用家"推薦, 所以開始留意呢間小學....

當時再問番小囡同學的家長, 兩年來蕭小都沒有安排參觀/視學比幼稚園, 於是我就打去學校要求參觀......
最後蕭小校方安排左去年 "一年級新生入學的家長講解會" 比我參加..... 即係舊年派位之後....

當日參觀我對蕭小比較有印象概係 :

校園地方算大 (校方還在申請連接學校的空地擴建球場)
泳池 (小學黎講算少數)
印花獎勵 <<< 呢個真係幾特別, 學生返校可以透過唔同途徑獲取印花, 儲夠一定數量可以換野: 例如約校長,主任, 老師食宴 / 做一日風紀 / 免交一次功課之類 /  特別日子可以帶遊戲機返學.....

其實我是有想過將蕭小放第一, 不過交通/地理位置我實在唔太方便, 所以今次抽獎排位只放了第二......

綜觀比我概感覺係 : 小朋友應該會喜歡係呢度讀書

cindychu 發表於 13-6-5 10:42
有無朱正賢呀?請問第幾志願??有無第一都入唔到,或者第二中架???

朱正賢呢幾年都係第一先入到, 放第二應該冇行..

**小囡今年朱正賢放一入左的

CHUN927 發表於 13-6-4 13:27
上年, 識游水都唔收!蕭小多數睇小朋友臨場表現, 仔仔識好多野, 答岩很多問題, 到最後, 話waiting lis ...

其實蕭小係輸在"地理位置".... 如果就腳D, 可能仲多人爭過朱小.....
‹ 上一主題|下一主題