用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs Maryknoll?
樓主: mosibaby
go

DGJS vs Maryknoll?   [複製鏈接]

引用:我覺得果D因派位而乜人都可以讀但仍然可以

原帖由 hoyau 於 13-06-08 發表
我覺得果D因派位而乜人都可以讀但仍然可以變成及維持名校地位既學校先係真正既超級名校。

...

引用:Quote:hoyau+發表於+13-6-8+12:36+我覺得果

原帖由 saintbernard888 於 13-06-08 發表
如果因派位而入讀, 但本身無實力, 自然會被淘汰. 加上呢d名津校每年所有班都會吸納成績出眾的插班生...所以 ...
難道讀直資次次考包尾會無憂無慮讀落去?

mrs.happy.2000  Fair comment!  發表於 13-6-11 00:20

回復 ic07 的帖子

My daughter's school has got students taking ferrari / porsche to school, there are others walking all the way up from Sai Ying Pun. To me, it is important to let my child know there are very rich people and there are also unfortunate ones in our society.

mrs.happy.2000  Can't agree more!  發表於 13-6-11 00:20

回復 saintbernard888 的帖子

私校直資可以100%揀學生,津校係唔可以趕學生走,再者,讀唔到的學生而離開的,不到全校10%,其如學生仍係學校辛辛苦苦教出來,學生同家長質素冇保証當中一定有雙非,資源唔夠私校直資多,還保江湖地位,可見其實力。而且,個小孩就可以重小接觸唔同文化及階層的人,對小孩來講,唔係壞事!

mosibaby 發表於 13-6-3 21:50
冇諗過竟然中左Maryknoll, 有個妹跟尾,經歷小一之戰,真係唔想再玩,而且驚3年後妹妹冇咁好彩,係味揀Mary ...

你重有咪可選?
更系穩陣啲啦!

must be Maryknoll

回覆:hkflyer 的帖子

munce 發表於 13-6-10 10:49
回復 ic07 的帖子

My daughter's school has got students taking ferrari / porsche to school, there ar ...
看來今時今日很多人以財富去衡量人生成就, 別忘記剛被法庭重囚12年的陳振X, 曾幾何時都已經擁有(握左)三十幾億身家, 有些財富的來源是怕光和不能解釋的, 渣porsche or lamborghini就一定事業成功嗎? 看來未必, 金錢......可能是萬惡來源

jollyma 發表於 13-6-6 08:40
入到D校, 直覺你小朋友係叻女(雖然你未必認為係), 但入到M校只係代表小朋友真好彩, 記住朋輩影響好緊要, 你 ...
其實他們年紀還小, 可能家長照顧又唔多, 若她們自少已以為自己高人一等, 將來受苦的是自己. 皆因大多學生背境都有錢, 含住條金銷匙出世的. 事實不論DGJS或DBS都好, 校長是人, 老師都是人1個, 她們的IQ未必比一般家長高, 學歷亦未必比一般家長高. 就我自己身處的工作機構, 就有DBS校友, 做野真係完全唔店. 結論就是, 不一定那些所謂神級學校就出神人.

回覆:小乖豬 的帖子

在我工作的機構也有神級學校的畢業生(幸好不是DGS和MCS),雖然英文極好(寫),但佢完全係一舊飯,鈍得可憐,想教精佢佢都收唔到!奉勸各位家長千萬不要以為入到名校成績好就是一切!

sschiu 發表於 13-7-9 08:05
在我工作的機構也有神級學校的畢業生(幸好不是DGS和MCS),雖然英文極好(寫),但佢完全係一舊飯,鈍得可 ...
但我覺得在這eg中,家長的問題多於學校的

MCS for sure! D 女仔有氣質好多,DGS 比較工利

回復 mosibaby 的帖子

點解唔讀番sp convent小學?

回覆:Angie_Law 的帖子

U have 3 offer?maryknoll dg and paul con?

Maryknoll & St Paul Con - how would you choose?

回覆:mosibaby 的帖子

回復 6321 的帖子

maryknoll if u have a sister

If no sister???

回覆:6321 的帖子

Location?

both okay   
‹ 上一主題|下一主題