用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍報名
樓主: mama122013
go

救世軍報名   [複製鏈接]

我仔10年6月出世, 7月幫佢去排.... 今日突然打黎話排到有得in喎, 應該係in n2 (k1) 插班.... 唔知in咩?! 其實呢間係咪真係咁好架... ? 有無媽媽可以分享下... ?

有無媽媽既小朋友係讀荃灣嗰間呢? in完真係收咗我仔... 我想知道係咪間間都同carol123講既大致一樣....

因為我仔讀緊本來嗰間, n班己有普通話堂, 英文亦有教phonics, 其實佢讀完第一年, 已經識哂26個字母既phonics讀音喇, 有數學堂... 我仔竟然識簡單加數, 唔知係咪學校教.... ??

我依家收到救世軍話收佢, 見佢普通話到n3(k2)先有得讀, 同樣有教phonics... 又有啲擔心程度會否倒退咗咁?

我見佢書簿費真係好平.... 但書本相對唔算多... 我仔學校n班半個學期都教4本中文書呢, 而阿仔又真係學得識返黎, 好開心咁唸番啲內容我聽.... 所以有啲啲想法, 救世軍既課程係咪偏淺呢?

補充少少... 其實我唔係催谷型家長, 只係覺得佢依家學校 (其實係無咩名, 好普通幼稚園乍) 都讀得好地地, 係咪應該要轉校? 又怕轉咗佢唔適應.... 但見人人都好想入, 所以, 又15/16轉唔轉好... 有媽媽可以幫下我嗎?

myjacob  你既然滿意現在的學校咁點解要轉呢? 救世軍學術一定比較淺. 小朋友轉校好快適應, 只怕是家長適應唔到, 覺得佢冇乜學過嘢返嚟.  發表於 13-6-25 10:39

佢係一條龍咁排隊既, 總之輪到你個number就call你去見咁, 即係n1班輪唔到, 到n2輪到就call你, n2輪唔到, 到n3有位就再輪... 咁按個number次序去in既... 不過我當年排19x, 都要等3年...即係in n2, 如果4xx, 真係唔知輪到幾時..

回復 carolwang 的帖子

我係荃灣嗰間呀...
佢係n1, 升n2; n2 = k1

myjacob, 其實我仔係自己學校都學到野呀, 學校既歌仔, 中文, 英文, 普通話, 數學等學咗返黎一啲抗拒都無, 而且係真係學識既...

不過佢讀嗰間係細學校, 所以諗救世軍較大, 可能資源更好....? 其實自己決定得15/16, 但同其他人傾過, 大家都覺得救世軍較好 (不過我心裡面知道救世軍課程比佢自己學校既淺), 所以就打算轉... 其實都好怕做錯決定....

回復 myjacob 的帖子

我都無打算要考咩直資小學, 不過都擔心課程淺, 升上小學時會否較難適應 / 涵接乍... 但已做決定, 都係順其自然lu~

回復 erica-camy 的帖子

我仔係麗城嗰邊既安得兒, 其實係啲細細間幼稚園乍... 基本上去in就會收嗰啲學校, 本來都無乜期望, 但個仔又返得開心, 同真係學到野返黎... 我又覺得呢間學校都ok~

回復 tszheibama 的帖子

N1聽講好少位,,,, 好似話十幾個位乍... 但n2就好大機會囉... 所以如果真係n1已經要小朋友入學, 就最好搵多幾間報名in下穩陣啲...

回復 Dragonbabygirl 的帖子

其實我無真係問過老師普通話堂同英文堂的時間分配, 英文外籍老師肯定係一個星期至少一堂, n班會教哂a-z的單音phnoics, 我個仔都學識哂; 而學校其實係有2個外籍英文老師既, 係註學校... 所以小朋友都容易接觸到佢地

至於普通話, 咁岩我仔n嗰班, 雙班主任, 其中一位係佢地既普通話老師, 班上其實有啲講普通話既同學仔, 所以, 我估唔多唔少, 除咗真係上課, 某程度上佢地日常又都會接觸到普通話架...

所以呢, 我仔返咗一年n, 佢對英文同普通話都完全唔怕, 有時仲會自己講"咩"啲或者亂up當講普通話或者英文... 而日常我地只係用廣東話溝通; 但又好得意, 突然同佢轉channel 講普通話或者英文, 佢都會識得轉channel有反應... :p

回復 Dragonbabygirl 的帖子

你其實依家苦惱比較緊邊間呀? 問心, 我自己都幾喜歡安得兒架.. 雖然我最後都係決定比個仔轉校...  

回復 happybbpig 的帖子

係跟收form先後排number, 因為要有出世紙先報得, 咁早啲出世, 早啲拎到出世紙, 咁咪可以排到前啲number,.... 咁入到既機會咪高囉...

唔記得係邊度睇過, 話救世軍叫得in, 好高機會收, 因為唔係考個小朋友, 要小朋友show表現嗰種interview。

乜安得兒新學年無咗全日班咩? 其實我有要求過新學年轉全日, 不過學校係答我因為full咗, 所以轉唔到喎...

其實安得兒都係in得就收, 唔係揀人收嗰啲學校, 所以基本in得都收硬喇~

咁又係... 有口啤啲野就開始唔同.... 希望佢會keep得越來越好喇....
今年去睇過佢既畢業禮, 請咗田北辰去做主禮嘉賓,.... 睇得出學校有向上游既決心既...

我都排19x架... 都收到喎... 入n2 (k1), 聽講其實好多人最途會放棄唔排喇~ 2百以內都算有機會~

我個仔6月出世, 唔記得7月定8月先去幫佢報架~ 但又真係咁好彩有機會喎...

咁你in咗未呀?
我最後決定比個仔讀救世軍喇.... 之前都係一心諗住比佢原校升讀, 所以都已經交哂留位/書簿費嗰啲... 但駁一駁, 希望新校更好~ 所以都係決定轉囉...

回復 magicscat 的帖子

其實救世軍interview唔同其他幼稚園既interview, 無去考個小朋友啲乜野, 反而去到要填問卷, 想睇下家長心態係點咁喇...
之後, 家長同小朋友一齊去見校長... 都只有校長講自己同學校既教學理念,,, 當然, 期間佢會觀察家長同小朋友既說話同反應喇... 咁in完, 幾日就收到信話收喇... 不過由填問卷到interview, 加埋都幾長時間, 用咗一個鐘有多呀... 但我無問校長咩, 只係校長講咩, 我就聽咁乍~ 連校長問我, 我有咩問題想問佢, 我都話無.... 就係咁簡單,

KAKAMAMAKAKA, 救世軍一有出世紙就可以去報名, 佢係按收報名表先後去排隊既... 即係早報名, 排前面既no, 咪早有得in, 早收囉... 如果遲咗報, 又有位, 佢就按no前後一直去叫人in, in到有人讀個學位為止... 即係越排得後, 就越唔知有無機會in lor... 佢唔似其他學校, 收咗form就叫你去in咁...

恭喜... 多個同學仔~ :)
‹ 上一主題|下一主題