用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 哪裡有合適小二嘅中國歷史學呀?
go

哪裡有合適小二嘅中國歷史學呀? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

其實最簡單, 你可以買本中一既中史書自己講, 講得有趣小2生都無問題啦

我仔仔都係咁樣學歷史!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆:哪裡有合適小二嘅中國歷史學呀?

不是每一個興趣都會有“班” 比小朋友參加的(eg. 小朋友喜歡恐龍,睇怕冇“恐龍研究班”),香港家長似乎太倚賴“興趣班”。

小二的小朋友喜歡中國歷史,樓主可帶小朋友到圖書館找有関的圖書,到博文館看有關的文物。小孩喜歡歷史,就讓他自己多讀多看,家長與他多討論,他的語文與思考力必定大大提高。

可以睇三國演義,封神榜。呀仔的商丶周丶春秋同三國的歷史都熟過我。

MimiCactus 發表於 13-6-13 10:36
可以睇三國演義,封神榜。呀仔的商丶周丶春秋同三國的歷史都熟過我。

...

係呀, 睇咗呢啲類似故事, 之後容易串連起來, 到時理解起來就容易了
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我係台灣買左本白話史記俾呀女睇,我覺得都係一個好既starting point

回復 mother904 的帖子

上下五千年 (2/3圖畫, 1/3文字).  簡單又有趣

回覆:baba987 的帖子

阿仔在三國演義中學了很多四字成語,我買小樹苗出版的給他看。現在大了,我會帶他再去圖書館自己借書,上次借了岳飛,不知幾鍾意。唔使更快看歷史書住,反而從歷史人物或家傳戶曉的故事認識中國歷史,更易掌握!

我反而是自己中史唔好,自己想了解多些再解釋給仔女(女兒升小三)知。發現書店有本「中國史一本通」,由黃帝談到清末,但是台灣出版社出版,到了孫中山便完了。請問台灣出版的同香港\大陸出的有否分別。如無分別,這本好似幾易理解。

‹ 上一主題|下一主題