用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 14-15年小一面試日
樓主: siutse
go

14-15年小一面試日   [複製鏈接]

回復 fishballbaby 的帖子

如果暑假結束前收到offer就係最大的禮物

phoebe_ming5  very nervous  發表於 13-7-25 10:36

係囉! 真係好緊張
如果優才收,就等於提早派彩,不用參加一年後折磨死人的大抽獎

phoebe_ming5  agree  發表於 13-7-25 10:36

上年好似有成400人.

引用:回復+fishballbaby+的帖子 上年好似有成40

原帖由 cwclsh 於 13-07-15 發表

上年好似有成400人.
咁 First waiting list 都幾大機會喎。

回覆:14-15年小一面試日

往年first waiting又上足8成堂的,都好大機會。

回復 rogerlam123 的帖子

都係靠自已, 我認識有人最終入到, 亦有人IN足3次上足堂落選! >.<

phoebe_ming5    發表於 13-7-25 10:36

引用:回復+rogerlam123+的帖子 都係靠自已,+我

原帖由 cwclsh 於 13-07-22 發表
回復 rogerlam123 的帖子

都係靠自已, 我認識有人最終入到, 亦有人IN足3次上足堂落選! >.<
但EK 有人話 call rejected 去interview...唔知真定假...

回復 seamama 的帖子

我都有睇到呢個post, 我唔可以講真定假.
但我識好多位rejected既朋友無收到電話.
亦有幾位first waiting 有上堂最後in左2次都落空.
反而有位朋友係waiting, 佢有寫信俾學校, 學校早排call左佢in, ok左! ^^

cwclsh 發表於 13-7-29 01:11
回復 seamama 的帖子

我都有睇到呢個post, 我唔可以講真定假.
咁即係話面見後,繼續寫信比學校的確有用;不過我唸信里面,要有內容先得。

中天英 發表於 13-7-29 03:18
咁即係話面見後,繼續寫信比學校的確有用;不過我唸信里面,要有內容先得。 ...

e.g. public exam certificates??

回復 中天英 的帖子

其實去到最後關頭都IN左幾次, 唔理你1st wait 定waiting, 個個細路都差不多. 真係好睇大人誠意同學校理念相唔相同!

phoebe_ming5  thanks  發表於 13-7-30 09:38

回復 phoebe_ming5 的帖子

担白講, 我唔覺得拎多一個半個獎對佢收唔收你有好大分別!
寫信意思係表白你對學校既誠意. 你係咪放佢地係第一志願.
gt 第一次in真係好睇小朋友表現, 打後就睇小朋友同家長, 最後個個小朋友根本唔會分別好大, 只會睇家長誠意.

phoebe_ming5  thanks  發表於 13-7-30 09:38

cwclsh 發表於 13-7-29 20:22

的確係咁。

cwclsh 發表於 13-7-29 20:22

優才好注重家長對仔女教育嘅投入,認為好嘅家庭教育,係成功教育嘅一半。
當年我細仔報讀時,我就造左一本四十頁嘅portfolio比學校,詳述小弟響屋企點培育我嘅小朋友; 記得我面見老師時,一坐低,個老師就笑笑口同我講-- 「 睇完你本portfolio都冇咩要問 ,相信你囝囝會順利入讀」咁話。

phoebe_ming5    發表於 13-7-30 09:39

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+中天英+於+13-7-30+00:18+編輯

原帖由 中天英 於 13-07-30 發表
我當年都好有誠意的,答那幾條問題,寫了數千字,又睇哂陳校長李教授的多本著作,優才收左就無去in其他學校了!

phoebe_ming5    發表於 13-7-31 11:31

SumSumBB 發表於 13-7-31 03:50
我當年都好有誠意的,答那幾條問題,寫了數千字,又睇哂陳校長李教授的多本著作,優才收左就無去in其他學校 ...
幾仟字!! 佩服、佩服。

SumSumBB 發表於 13-7-31 03:50
我當年都好有誠意的,答那幾條問題,寫了數千字,又睇哂陳校長李教授的多本著作,優才收左就無去in其他學校 ...
小弟最鍾意睇果本係「小班不只是夢想」。
呢本書除左講小班教學嘅好處外 ,後半部介紹優才創校嘅背景,以及頭幾年嘅血涙史;小弟就被李教授對教育嘅理想及投入,深深感動。

中天英 發表於 13-7-30 00:16
... 當年我細仔報讀時,我就造左一本四十頁嘅portfolio比學校,詳述小弟響屋企點培育我嘅小朋友 ...
你咁樣講,下一年肯定個個本portfolio都好厚。

iamderek 發表於 13-7-31 11:07
你咁樣講,下一年肯定個個本portfolio都好厚。
當年人比較少,陳校長話佢本本portfolio都睇曬;而家咁多人,就未必喇。

醒目開學勳章

引用:Quote:SumSumBB+發表於+13-7-31+03:50+我當

原帖由 中天英 於 13-07-31 發表
小弟最鍾意睇果本係「小班不只是夢想」。
呢本書除左講小班教學嘅好處外 ,後半部介紹優才創校嘅背景,以及 ...
我都很喜歡這書,所以去年這時候知悉小班可能不再小班,是有一點嬲的!
當年也喜歡他們對芬蘭式教育體會的分享,令我產生對芬蘭式教育的嚮往。我與小兒現身處芬蘭,昨天在他們最大的科學館玩了整天,實在太棒了,場內差不多所有東西都是玩的,而且先讓你自己探索和嘗試,著你想想背後原因,試過了才解說實驗背後的原理。無論大人小孩都很積極去參與活動,在喜悅地玩下玩下中,不經不覺學會了許多,除了知識,還有探索求知的精神,和對世界的好奇。
我仔話下次到芬蘭必再去這個科學館,我想他最很喜歡亦很適合這種學習的方式吧,其實場內有一個實驗室,可即場讓小孩自己動手做實驗,但可惜時間撞正我們一早預約了天幕電影的場次,阿仔安慰我不要緊吧,這個實驗是什麼什麼,在GT已做過了!
哈哈,這時我驚覺阿仔對科學的興趣,GT的科創堂也有不少功勞,和見到點點芬蘭式教育的影子!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
‹ 上一主題|下一主題