用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

青衣康傑在海悅花園,與翠怡商場很近﹗

原來可以觀課﹗不知n班有嗎?

christy/sumyi

我上星期二去

sumyinmama:
N 班有得觀課架.  不過好似過左WO.  你試下問番龍校長或王主任啦.

wawa:
所有級別, 除了一年4次評估, 還有一年2次考試架.  佢地之前咪派通告話某個星期是溫習週o既, 其實溫習週即是考試週呀. 你今個星期六應是回去取成績表呀.  呀仔讀N班時, 真係要考試架.  你嘗試問下老師.
我都係這個星期六拿成績表.

Christy

佢地上次只係手冊寫 17-21 Feb 係評估週,無話係考試,我都無同佢溫,我唸住佢讀N班都係過下群體生活,所以無咁認真呀,但佢英文本書o的字佢識曬,仲可以話埋比我知a for apple .... 但中文就 :cry: ,我唸我要係中文方面努力o的啦.

wawa:
康傑教英文係有佢o既辦法!.  
唔洗急, N 班只是看圖認字.  你試下比幅圖佢再加上一個文字, 你小朋友應該認到.  當然個圖同個字係要在學校裡教過啦.  但到k1就唔同, 冇得看圖認字, 真係要靠死記.
你有冇睇康傑個網頁?  嘩, 你地馬鞍出校真係幾好, 有個私家天台比小朋友玩.
學校今天及明天是年宵市場, 我諗佢地買野買得好開心.  你校有冇攪年宵市場呀.

我又來報到, 我剛同阿仔報左名, 他將會4月份入讀小西灣n班, 因到時先夠兩歲, 我只是想他快些有群體生活及多些說話, 如果現在可以讀, 我都不介意比他返學。

Christy

你真醒目佢中文係認唔到字,如果有埋幅圖佢會識,e.g. 口, 佢如果見到幅圖,佢講

lingchuling:
好開心認識你.  得閒多d入來傾下啦. 你仔仔叫咩名呀.

wawa:
我地年年都攪年宵市場.  老師以<票代替錢>的形式教小朋友買東西.  又教佢地認識賀年食品等等.  我諗會幾好玩. 不過d老師為了攪年宵市場就成日O.T.  我見學校LEE輪成日夜晚10點至熄燈.  做老師真不易做!

幾時輪到你的小朋友做天氣報告員呀?

嘩,冇上一日就要追返一版,你哋好快呀.

Christy,
校慶錄影帶未剪輯好o架,所以你哋未有得睇.不過嗰日等亞林生時,劉校長見我哋悶悶地咪播界我哋睇囉.

wawa,
小西灣星期一已佈置好年宵市場.上星期我哋仲要買幾枝玫瑰花返去畀佢哋佈置tim.

lingchuling,
你小朋友4月時滿兩歲,咁我個仔到時做大哥哥lu. (佢一月足兩歲).依家喺學校好多時都見d大個d嘅哥哥姐姐(我估係k2,k3)照顧d年紀小嘅同學仔(我見過幾次亞仔一入學校d哥哥姐姐就會好主動咁去拖住佢行入課室,所以我個仔成日返到屋企都話要返學同哥哥姐姐玩ka).

係呢,到時你小朋友返全日定半日呀.有冇同佢返星期六個playgroup等佢熟下學校環境呀.我個仔正式返學之前我同佢返過3堂,到佢返學時一日都冇喊過呀.

Ivan媽咪

Christy

我唸係咪k1先有天氣報告呀, 如果係有就好啦,我日日都同仔仔睇fredy 報告天氣,話佢知明日既天氣係點,佢見到fredy佢好似舊冰咁,佢話好very cold.  :  你有無參加親子講故事呀?

Ivan

我都覺得佢地鍾意同大小小既哥哥玩,同埋好聽佢地話tim. 朋輩真係影響好大.

Ivan媽咪:
錄影帶未剪輯好都給你們睇, 你地真係有眼福啦.

wawa :
我地學校 N 班都要做天氣報告員架.  到時學校會早一天通知你架啦.  今年起, 我們 K3 的小朋友要用英文講天氣.  其餘級別就以廣東話報告天氣.

我年年都有參加親子講故事架.  好好玩架.  你入到課室同小朋友講故事, 你個小朋友會覺得好開心同好威架.  仲有, 你見到D小朋友聚精會神望住你講故事個樣, 你就更興奮.  我次次講完故事都送D食物比每位小朋友.  佢地不知幾開心.
你又會否參加親子講故事呀?

Christy

我無參加,我都唔知講乜好,如果要講又要請假,今次都無報到呀 . 我驚到時我仔仔會走過來我講唔到仲衰.

我都想睇下佢地錄影帶,因上次我老公唔記得開聲 錄,唔知佢地會唔會有得買呢.

wawa:
求其拿本故事書都講得架.
當你說故事時, 我諗你仔仔唔會走過去你度.  因為有老師在場, 佢地會好乖架.

錄影帶一定有得買 (通告有講架).  不過唔知幾錢就真.

報到,我囡囡係讀緊馬鞍山K1的.
我都想買校慶錄影帶,都唔知幾時有得買呢?
我囡囡都係今個星期六派成績表啊!都唔知佢考成點呢?
wawa,
我昨晚有見到通告話,明天可以穿便服或華服哦!

KK1706

終於有你同我一齊啦. 我無收到通告話要穿華服,不過尋日工人同我講先知, 拿拿林拿返上年o個套出來,今年套新要過年先著 : . 好在上年o個件仲

wawa,

我都係俾囡囡著返舊年果套咗,佢今朝好開心

KK1706:
好開心認識你.

wawa:
唔好意思, 我之前講得唔清楚.  錄影帶件事查實係咁:
為免生意外, 通告上叫我地當日唔好錄影, 學校會找人錄影.  通告上並沒有講明可以買, 於是我地家長走去問校長, 佢話到時會錄番比我地.  但沒有講明要錢.  但我地家長明白到一定要比錢,  因為平時佢地幫小朋友影完d相, 如想要番d相, 就要每張$3.00.

KK1706:
我相信你囡囡當日一定有出場表演. 對嗎 ?

kk1706

聽日家長日你幾點呀? 我好早下9:40.

Christy

我想問o的相係邊度可以看到,佢地沖了出來未呀.

wawa:
我明天仲早過你, 8:45 呀.

我估 d 相應該晒左掛, 不過學校未整理好就真. 佢地好鬼死忙架, 都唔知過完年有冇得睇.  唔緊要啦, 等下啦.  
我地學校如果整理好 d 相, 會放在學校大門外比我地 d 家長揀來晒架.  你地係咪咁樣揀相來晒架.

係呢, 你地私底下有冇錄影校慶呀.
‹ 上一主題|下一主題