用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 今日升中放榜,一齊分享。
樓主: carmenlee2202
go

今日升中放榜,一齊分享。 [複製鏈接]

恭喜carmen and heidi媽, 囝囝囡囡入到第一志願.

考直資多過一半, 入官津的數字不多.

回復 IGLOO 的帖子

DGS, SPCC,LaSalle, Wah Yan, Queens, St Paul Convent, Marymount, Maryknoll Convent should be okay for the top 20 students in this school.  

yeewaibb  top 20 ,真是要好叻叻才得........  發表於 13-7-10 10:24
IGLOO  THX  發表於 13-7-9 23:07

回復 kaifu 的帖子

Seems that girls have more chance…

yeewaibb  but for girls, not much school in YAU TSIM MONG district.  發表於 13-7-10 10:25
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自行),我們校仔仔女女去見一D唔失禮,好多自乙都入埋sec in,奈何大家都怕左這遊戲,小一那時如是,現又係!當然眼見top的直資就簽罷了,但眼見幾個不太差,around2 3十名次的女仔,又走埋去顏保,搅到英华女校,庇利,上智,st mary..其實這些每每年都有学生入,自己明明band1,真光都唔敢去搏!今曰眼見個可派位的,心又嗡!今年,老賔,派得差了,有勇氣的家長学生,今等派位終有好消息,真有十萬個佩服,他們應得的!

kaifu  這樣NPL便越來越勁囉!!  發表於 13-7-10 12:40

boy or girl???

引用:讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自

原帖由 manlili 於 13-07-10 發表
讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自行),我們校仔仔女女去見一D唔失禮,好多自乙都入埋sec in,奈 ...
對!這個遊戲不是個個人都玩得起,不過如果有做功課,睇多啲EK家長既分析,Band 1 學生都可以一博。跨區就要分析下嗰區啲位競爭如何?其實我地學校派位一向不差,唔知點解今年咁多學生去咗Band 2 直資!NPL 都算Band 1 尾,其他李國寶、培基........唉!唔怪得Mr Chou嗰樣.......

carmenlee2202 發表於 13-7-10 07:17
對!這個遊戲不是個個人都玩得起,不過如果有做功課,睇多啲EK家長既分析,Band 1 學生都可以一博。跨區就 ...

多謝manlili and carmenlee 的分享和分析, 今年看來同學們較保守, 都好明白個遊戲真係唔易玩

我還有三年才玩這遊戲, 都想早點了解多D....

LS都算跨區, 點樣可以知跨區果區D位的競爭??

請問可以在那處了解下直資的banding, 例如, NPL, 李國寶....

大約要考到全級幾名以內, 才算是band1學生?

謝謝

回覆:今日升中放榜,一齊分享。

今年真係好散好散,留係本區等派位既學生數返出黎都唔超過廿個。我仔過多兩年就到佢,我預左唔會讀直資的,希望到時唔好受大圍氣氛影響,堅持到唔簽直資吧!

manlili 發表於 13-7-10 00:46

boy or girl???

仔,有甚麼分別﹖

見到今年去直資人數over一半. 其實每年揀學校前, 學校有無同家長傾下, 佢地個小朋友可以 target 邊間學校?

jesseyeeyee 發表於 13-7-10 07:52
多謝manlili and carmenlee 的分享和分析, 今年看來同學們較保守, 都好明白個遊戲真係唔易玩

...
你可以過"升中派位"果邊睇下資料, 都好多家長share誇區位等等既資料架。
我睇返之前三年派位成績, 每年都約有110人派去band 1,可能考咁上下都可以掛。今年資料我未整理, 等多幾日過埋叩門先再睇睇。

manlili 發表於 13-7-10 00:41
讓我分亨小小,其實今年真博得過(搅珠或自行),我們校仔仔女女去見一D唔失禮,好多自乙都入埋sec in,奈 ...
其實會唔會有d小朋友柴娃娃, 想成班同學繼續一齊讀書, 所以同父母講想入NPL呢? 我見佢地友誼 KEEP得幾好呢!

回復 manlili 的帖子

頭30名絕對是Bang 1A學生,唔博自行和抽獎真是很可惜。

kaifu  band 1a students 在自行有優勢,但抽獎和band 1c students沒有分別  發表於 13-7-10 12:31
silvia_ng   AGREE!  發表於 13-7-10 10:13

luiling 發表於 13-7-10 10:06
見到今年去直資人數over一半. 其實每年揀學校前, 學校有無同家長傾下, 佢地個小朋友可以 target 邊間學校?  ...
應該有架, 我見之前有一晚特別安排比小六家長架, 會解釋下派位辦法呀, PORTFOLIO呀果D。之後好似再單對單同家長傾下的。
不過我始終唔係第一身試過, 有錯請指正!

今次真的不是派得咁好....   是太保守.. 有小六朋友話 class teacher 告知1/3 是band 1.  但若計以前d 派band one中學的數字, 都不少... 點解今年好似.....   

manlili 發表於 13-7-10 00:41
估不到全今年全港派首3志願的% 咁高 - 因為學生少咗,..  看bk 升中派位, 沙田區, 有家長首十多志願都選band 1中學.. 我們選小學時都不會咁進取......
但下一年, 人數會多咗.... 學位又未加...只會更加難玩

yeewaibb 發表於 13-7-10 10:17
估不到全今年全港派首3志願的% 咁高 - 因為學生少咗,..  看bk 升中派位, 沙田區, 有家長首十多志願都選band ...
出年人數應該係少左的。
2001年出生 49144 (即剛P6畢業生)
2002年出生 48119 (準備升P6果班)
2003年出生 47687
2004年出生 48914
2005年出生 57124
2006年出生 65195

出年2-1-1減派安排, 將會減多一個位, 位好似少左, 但其實學生都少左。所以我個人覺得係可以博D既!

TOUCHWOOD博唔到, 都可以搵下NPL有冇機麻!

kaifu  03 SARS BB入大學機會最高!  發表於 13-7-10 12:41
yeewaibb  肴望三年後加返d 中學位....  發表於 13-7-10 11:06
yeewaibb  我5年後會多返ar ma  發表於 13-7-10 11:04

kaifu 發表於 13-7-9 22:39

DGS, SPCC,LaSalle, Wah Yan, Queens, St Paul Convent, Marymount, Maryknoll Conve ...
同區應該唔洗TOP 20吧! 除非想自行已入。否則做到TSL BAND1生, 已經可以同人抽一抽, 鬥好命了! (即九華, 聖芳濟, ST.MARY, 伊中, 真光, 銘基)

kaifu  我是指最好的傳統名校(沒有人會說只是band1b/1c),今年有26位考到,他們應該是學校最的學生,所以保守估計頭二十名入這些學校大概不是問題吧!  發表於 13-7-10 12:23
yeewaibb  若1/3 是band 1 生,  對我來說是好有難度  發表於 13-7-10 11:07
yeewaibb  昨日有兩人升銘基, 下午少了一人, 應轉咗去npl?  (計個diff) 請問銘基是否band 1 中學?  發表於 13-7-10 11:05

係啦, 今年去直資既人數真係太多, 以我地既程度, 就算派 band 1 既學校應該都好大機會. 有d跌眼鏡.

考1至80幾都係band 1生
‹ 上一主題|下一主題