用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興
go

小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興 [複製鏈接]

請問有沒有人知道小西灣漢華中學校校風如何, 老師對學生態度,學生成績?
小兒第四志願派到漢華,會叩門 第二志願慈幼及張震興.
慈幼, 張震興會否比漢華好或差不多, 請給意見

1    0    0    0

回覆:小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

小兒第四志願派到漢華,會叩門 第二志願慈幼及張震興.
.
好簡單,慈幼第二志願都入唔到。漢華第四都入到,你話邊間好啲,漢華左校。

慈幼同張振興都係天主教學校,信仰和立場會是考慮因素嗎?
如果喜歡學習英文,慈幼有兩班英文班。

多謝大家意見,

小兒是band 2學生   放漢 華第四是不想太進取, 覺得不會太多人會放直資在統一派位那麼前, 漢華每年學費要$15,100也不是很便宜, 看見漢華在這討論區是band 2A, 排名在慈幼, 張震興前, 所以是當保險不想跌到很後的band 3.

漢華有2班英文班, 小兒中文不太好, 如只考慮學校成績, 學生的品行及學校的教學方法, 慈幼 漢華 ,那間比較好 ?
有沒有漢華家長可給意見

引用:請問有沒有人知道小西灣漢華中學校校風如何

原帖由 wingyfan2003 於 13-07-10 發表
請問有沒有人知道小西灣漢華中學校校風如何, 老師對學生態度,學生成績?
小兒第四志願派到漢華,會叩門 第二 ...
慈幼

Khmama,可否給意見?

回復 wingyfan2003 的帖子

當然係揀慈幼啦!

乜原來直資"漢華" 都有得係大抽獎簡? 咁得意既..??

wingyfan2003 發表於 13-7-10 21:26
小兒第四志願派到漢華,會叩門 第二 ...

我見過幾pair漢華學生拖手仔, 其實中學生拍拖不足為奇, 但著校服同响正學校對面好似唔係咁好囉

5係wor, 漢華應該係b3 bor!

回覆:小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

乜直資中學都可以俾大抽獎既人揀既咩?

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

振興以前出名體育 成績唔突出
慈幼 我估宗教背景好強 有朋友子女入讀 功課壓力並不大
漢華 係我心目中印象一般 原因係佢既親中背景

janet 發表於 13-7-11 20:03
乜直資中學都可以俾大抽獎既人揀既咩?
直資學校可選擇參加或不參加派位。
即使參加派位,也可預留多於三成中一學位作自行分配。

回覆:cstchan 的帖子

但係參加大抽獎,如果入左,係唔係都要俾學費呢?

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

今天到漢華注冊了,第一次參觀校社感覺不錯,三班有二班是英文班,不過對於我家比較遠,巴士要45 分鐘,沒有去張震興面試,因那裡也交通不便,星期六面試慈幼希望成功

回復 wingyfan2003 的帖子

大仔返張振興搭地鐵加行樓梯,都方便。你們不是往在東區嗎?

引用:5係wor,+漢華應該係b3+bor!

原帖由 sylcaca 於 13-07-11 發表
5係wor, 漢華應該係b3 bor!
漢華不是band two嗎?我見朋友派到好開心 但學費有無得平

namnamc 發表於 13-7-11 20:46
振興以前出名體育 成績唔突出
慈幼 我估宗教背景好強 有朋友子女入讀 功課壓力並不大
漢華 係我心目中印象 ...

在慈幼有很寬敞的校舍,一個大足球場;慈幼會是個好有教育理念的辦學團體;張振興環境比較靜但稍細,但很相信張振興在校風及成績不及慈幼。同意慈幼著重宗教也重品格培育,應是B2生的良好選擇,慈幼也在進步中,希望重返昔日Band1的行列!

我在這討論區2010年中學排名看到漢華15X(band2a),而慈幼只是19X, (band2b),所以漢華派位放第4,但現在看你們的意見,好像慈幼受家長歡迎程度多過漢華,按這理論應該慈幼排名應在漢華前呢!?十分confused.

回復 TSEHANG 的帖子

我想漢華是,  所以我把它排四,希望我沒有挍錯,否則便害了我皃子,請問你朋友又為甚選漢華?是自由或統一派入的?
‹ 上一主題|下一主題