用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保一,喇沙,聖若瑟,伊中 會點選?
go

保一,喇沙,聖若瑟,伊中 會點選? [複製鏈接]

請問學生band 1b, 保一,喇沙,聖若瑟,伊中 會點選?

2    0    0    0

喇沙喇〜〜〜

乜資料都無!
唯有比 d 行貨答案:喇沙........讀得又玩得。估你住九龍,因為三間九龍,一間港島( st jo,應該係講堅尼地道個間掛)。

其餘宗教、男校/男女校等等,自己諗。

lalalam27 發表於 13-7-11 17:16
請問學生band 1b, 保一,喇沙,聖若瑟,伊中 會點選?

保一

如果係自行,我諗唔到邊間會有機會。如果係甲部大抽獎,喇沙啦。成績好又多d同學鬥下。成績唔好既,又多d同學陪下。
:verycold: :verycold: :verycold:

喇沙;St. Joseph; 保一;伊中

一般情況揀 La Salle, 如果將有打算出國讀書就更應該讀 La Salle 或St. Joseph, 因為外國著名 High School 和 大學對兩所歴史悠久傳统名校早有認識, 申請入學會容易被取錄, 而且各同學出身, 識見, ,校內資源 , 都令你眼界大開, 非一般地區名校可比, 我以前在傳统名女校就讀有相同經歴。

elbr 發表於 13-7-11 17:37
保一
可否講解吓點解揀保一?

elbar  band 1b 相對好些   發表於 13-7-11 21:01

回覆:保一,喇沙,聖若瑟,伊中 會點選?

band 1 b , ……無得你揀喎……。如果鬥運氣,係唔知你邊一區之下,只能替你想統一甲部,比個參考你:今年甲部:保一8個位、伊中7個位、喇沙同聖若瑟都係得2個位。似乎保一機會好好多喎……

我覺得選校唔應該一堆學校中互相比較揀橙咁揀。因為你揀人,人揀你;兼且有升中制度影響派位機會。你應先了解升中辦法、了解不同心儀中學的收生要求、你小朋友的斤兩(即打探同校師兄姐差唔多成績或差唔多體藝成就的前輩,他們大概的升中去向),咁樣先可以得出清楚的目標。

Band 1b自行無乜機

引用:+一般情況揀+La+Salle,+如果將有打算出國讀

原帖由 ricetaster 於 13-07-11 發表
一般情況揀 La Salle, 如果將有打算出國讀書就更應該讀 La Salle 或St. Joseph, 因為外國著名 High School ...
小兒將就讀其中一所,可否多講有什麼識見及學校資源大開眼界等等?thx!

kerobobo 發表於 13-7-11 22:12
小兒將就讀其中一所,可否多講有什麼識見及學校資源大開眼界等等?thx!

...
你識人嗎,任揀?
喇沙曾被公認為亞洲最佳設備學院〜

kerobobo  no la,另外一間,已派位入左姐  發表於 13-7-12 11:14

ohnono 發表於 13-7-11 18:01
如果係自行,我諗唔到邊間會有機會。如果係甲部大抽獎,喇沙啦。成績好又多d同學鬥下。成績唔好既,又多d同 ...
請教一下,仔仔兩次呈分全級第一,揀保一定試LS 好呢?因考慮LS自行收7X人,個個精英呢!

978212  自行有兩個選擇,兩間寫埋,即使喇叭入唔到,保一都唔失禮嘅心態。  發表於 13-12-22 12:33

ST JOSEPH ,LS,傳統名校。

回覆 Anniemun 的帖子

LSC 自行位7x,比一般津校多。全級第一,好叻仔,如果數叻,如有奧㪙獎,值得一試。又或者可否講多些你囝囝的強項,看看能否俾些意見你。

cwboymama 發表於 13-12-22 11:46
回覆 Anniemun 的帖子

LSC 自行位7x,比一般津校多。全級第一,好叻仔,如果數叻,如有奧㪙獎,值得一試。 ...

有奧數,數學解難比賽,AMC , 18區數學比賽等,主要理科强。是中大和HKAGE 學員,請指教。

goodboy1 發表於 13-12-22 12:05
學校會透露確實名次嗎?公開數學比赛有没有奪得獎項?
以上說的全有獎項。

‹ 上一主題|下一主題