用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 對考評局取消23名考生中文科全科成績有感 ...
go

對考評局取消23名考生中文科全科成績有感 [複製鏈接]

回覆:對考評局取消23名考生中文科全科成績有感

抄襲冇問題?真係無言。

ANChan59 發表於 13-7-21 11:30
我覺得網友只是同情班學生,好似該名教師及"學店"沒有被懲處,23名學生被祭旗! ...

做違規行為,好采就 "過海做神仙",唔好采比人捉就要付出代價。做人就係咁,輸唔起個後果,當日就唔好諗住搏。當日學生決定抄襲,今日被人捉,就要付出後果。人地唔駛被罰,你可以話佢好采,唔代表佢冇錯。做賊都唔係次次比人拉,拉都未必告得入,但會唔會因為個賊可以甩身,就話做賊冇錯?公唔公平,或學生係唔係被祭旗,都係為自己想的藉口。做人,第一件事就係光明正大,其他人點,唔駛理。

兔仔得媽  至理名言  發表於 13-7-29 11:48

想問下有仔女讀中學的家長,你地仔女知唔知 essay  是要自己寫,不能抄?
寫 essay ,做 research 可以看網頁,參考書,但真正寫 essay 的時候,是要自己的文字寫。這應該初中,甚至最遲中四就要教。
另外,要註明出處 (bibliography?),是有一定的格式或型式,也是初中,最遲中四就要教。
中六學生,竟然以為抄襲搬字過紙就得,亦唔註明出處,係唔係有點不可思異?

兔仔得媽    發表於 13-7-29 12:15
cyberphone  agree     發表於 13-7-27 21:57
cyberphone  agree     發表於 13-7-27 21:56
tommy2012  555555555  發表於 13-7-27 15:20

KWT 發表於 13-7-26 22:22
好多謝你們的回應.

一開始我就有LanC9的結論: "等於犯偷竊罪,交由不同裁判處的裁判官按機制懲處。沒有不公平(??此點我不同意): 即,只有裁判官的鬆緊尺度。若覺得自己判得太重,只能認了,誰讓自己給一個嚴厲的裁判官審判。"所以我是傾向同情學生.

也許大家都從這事件學習成長,吳xx一開始講懲罰因為知識產權問題,後又說操守問題;我們家長更因這事警惕,防止子女犯同樣錯誤,對我們來說是好事,

有時真是要講一運二命.......信與不信,可由那些學生際遇引証 ...

其實,我相信個個可能會曾經有你的感受。
我都試過在街邊違例泊車,但抄牌只抄我,唔抄其他人。
我都會呻下,但呻完就算,話晒自己真係有錯喎。
當初我好好地泊去停車場,就唔會比亞 SIR 抄牌,
但如果個個心存 "有機會冇事"  的心情繼續違例泊車,咁個社會會點?
踩界犯規犯法的人,10 個有 9 個係知自己做緊乜,
就算 "唔知" ,都在法律上唔係一個求脫罪的理由
當初唔踩界犯規,就冇今日的果。
我唔會將判決是否人人一樣,來判斷件事的對錯,我自己做人係咁,教仔女都係咁。
我相信,冇人會認同抄襲,其實咁就夠。
命?運?我只知,當初唔抄襲,就乜事都冇,唔駛愁唔駛怨。
命,運,自己控制唔到。
行為,自己可以控制之內。

兔仔得媽    發表於 13-7-29 12:21
cyberphone  agree   發表於 13-7-27 21:55
‹ 上一主題|下一主題