用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一新手:該買哪種返學用品?
go

小一新手:該買哪種返學用品? [複製鏈接]

小一新手媽媽,不知要買哪種返學用品,請大家指教:

1) 筆袋:除了鉛筆、間尺、擦膠外,要帶原子筆、筆刨、木顏色、膠水、剪刀等嗎?
2) 水壺:用吸管/ 打開? 如學校沒有水機,全日要帶多少ml 水?
3) 餐具:如在學校訂飯盒,要自備餐具嗎?
4) 其他注意事項
   17    0    0    0

ghosta618 發表於 13-7-29 08:20
小一新手媽媽,不知要買哪種返學用品,請大家指教:

1) 筆袋:除了鉛筆、間尺、擦膠外,要帶原子筆、筆刨 ...

1. 除了筆刨,所有都要;在學校刨鉛筆,好 lau-kau,我寧願在家刨多兩枝帶返學。我地學校叫唔好帶鐵筆盒,跌落地好響。
2. 我用打開的,有D媽咪話吸管的打橫放會漏水。

3. 我地是供應商送埋,唔啱心意再買都唔遲,當然每間唔同,第一曰我都帶咗套餐具,佢派嘅都未洗啦!

4. 視藝袋,食物袋(裝茶點及水壺)

回復 雪雪媽 的帖子

Thanks for reply!
2. 請問:如學校沒有水機,全日要帶多少ml 水?要多大的水壺呢?

4. 視藝袋要多大? 普通畫袋OKAY嗎?

ghosta618 發表於 13-7-29 12:32
回復 雪雪媽 的帖子

Thanks for reply!
冇水機可能要500-650ml, 太重又辛苦!>_<
視藝袋裝到畫紙就ok啦,可能要墊枱布,我地用報紙D粉紙(廣告嗰版),可成日換。

ghosta618  謝謝回覆。  發表於 13-7-29 18:58

回復 ghosta618 的帖子

1)
筆袋:除了鉛筆、間尺、擦膠外,要帶原子筆、筆刨、木顏色、膠水、剪刀等嗎?

開學前筆袋入面會有 : 鉛筆 / 擦膠 / 間尺 / 迷你較剪 (for阿女剪小食或其他特別用途)

開學後學校要求 : 12 木顏色筆 / 不要用筆盒及過分漂亮既文具

另外阿女要求 : 鉛子筆 (小息學校有活動, 比老師OR風紀簽名用) / 螢光筆 (要黎畫底默書範圍)

筆刨學校有, 不過我都係會預備多幾支筆比阿女.

視藝堂 : 膠水 / 較剪 / 圍裙手袖, 另外儲定大張既POSTER, “檯用

2)
水壺:用吸管/ 打開? 如學校沒有水機,全日要帶多少ml 水?

打開飲 , 350 ml, 佢地成日起學校掛住玩, 唔會飲好多水, 開左學觀察下再決定.

如果有減價買定暖水壺 (我用帶BB出行沖奶果款)

3)
餐具:如在學校訂飯盒,要自備餐具嗎?

學校之前講到明自備, 但開學第一餐, 飯商送左一set. 不過我只係用飯商送既盒, 入面餐具都係自己.

4)
其他注意事項

小食袋最好有拉錬, 防水, 唔好太細 (可以放得入半張A4), 乾濕紙巾各一及手帕.

另外我會放件雨衣落書包, 而家天氣唔好. 唔知幾時落雨 (我起吉之島 $12, 貪佢平同輕.. 唔見左都唔駛肉赤, 買半圓形款, 唔係遮唔到書包)

ghosta618  好詳細啊,唔該晒!  發表於 13-7-29 19:00

cwhtcybb 發表於 13-7-29 12:46
講起雨衣,坊間有一款背後書包位是立體的,其實好睇唔好用,書包套唔入那個位,搞到衫尾只cover到pat pat, 最後都要放棄!

放個環保袋在書包,以防孩子突然有很多東西帶回家(尤其假期和測驗前)

ghosta618  都係喎!  發表於 13-7-30 05:49

謝意分享

看來,小學生的書包真的一點都不輕!

ghosta618 發表於 13-7-30 05:51
看來,小學生的書包真的一點都不輕!
如果學校可讓小孩放書在學校,而小孩懂收拾書包,書包不一定很重。不用的課本,不要來來回回帶在身。
木顏色(有需要才帶回家刨筆)、視藝袋、剪刀、膠水、濕紙巾、冷氣外套等都可長放學校。(用完的膠水樽、濕紙巾袋等請孩子帶回家再為他補充)

如果學校有水機,水樽只需載二百毫升的水,讓孩子第一小息不用趕去洗手間之餘又要添水。

午飯在學校訂,小孩只需帶餐具。如果不訂飯,飯盒用小袋另外帶,不放書包。

如果孩子坐校車,背書包時間不長,買個沒護脊功能的書包,書包又輕一點。我們以前那有護脊書包?大家不也是腰板挺直!行山背囊那有護脊?還不是靠大家懂得安放各樣東西的位置!

當然最重要別讓孩子帶沒用的東西回校!

cstchan 發表於 13-7-30 07:03
如果學校可讓小孩放書在學校,而小孩懂收拾書包,書包不一定很重。不用的課本,不要來來回回帶在身。
木顏 ...
由於新手,沒有參觀過學校,不知文具或私人物品可否放在學校,也不知道學校設施、規則和時間表,所以有點擔心。又怕小朋友傻下傻下,唔識執生。可能要到8月尾新生日參觀之後,才能夠買整返學用品。
「當然最重要別讓孩子帶沒用的東西回校!」<--- 非常贊同

阿女學校本來都話有locker架… 我都好開心. 但係開左學一輪都唔見有消息, 打去學校問, 老師話小朋友太細, 唔會比locker佢地用, 因為佢地會成日放左d野起學校唔記得帶返屋企 (例如功課). 住得近即時發現都仲可以羅返… 住我遠果d小朋友就好麻煩… 所以一視同仁唔比用…就算視藝科用品都唔可以. 驚佢地唔帶圍裙手袖返屋企洗 dirty.

我日日都同阿女check書包, 佢已經無帶無謂野, 但係書包都仲係好重….

如果落雨, 小朋友可否帶遮? 定係雨衣會好好多?
3月出世既小魔怪

回復 cwhtcybb 的帖子

每日8、9堂,書簿點少法都一大埋,查實最重嘅係書包!

雪雪媽 發表於 13-7-30 14:22
回復 cwhtcybb 的帖子

每日8、9堂,書簿點少法都一大埋,查實最重嘅係書包! ...
查實最重嘅係書包!<-- 贊同!

雖然買了LEGX書包 (好多BK媽媽都已經話較耐用和輕),就甘拎都已經好重。

問了大家才知道要帶甘多野,現在實在有點後悔……

ghosta618 發表於 13-7-30 19:05
查實最重嘅係書包!
舊年烏sir sir買了 Dr Kxng 更重呀 >_<! 又唔想放棄,唯有用食物袋分擔一下〜〜〜

ghosta618 發表於 13-7-30 07:52
由於新手,沒有參觀過學校,不知文具或私人物品可否放在學校,也不知道學校設施、規則和時間表,所以有點擔 ...
如果孩子可以放書在學校,建議開學時在家中自製一個表,橫行列出每本書和練習簿,直行三行,分別是學校、家、書包,然後用blue tack標示每本書簿的位置。每晚都檢查一次,便能清楚書簿的所在地。待肯定孩子能整行整理自己的物品,這個表便功成身退。

bbeasy25  非常好的建議  發表於 13-7-31 14:56

goofrey 發表於 13-7-30 13:50
如果落雨, 小朋友可否帶遮? 定係雨衣會好好多?
如果上學時下雨,雨傘可能方便些,除非孩子會摺好雨衣放袋而不弄濕雨衣內部(以防放學也要穿)。
如只是怕放學下雨,雨衣較方便。

如果乘校車而學校上落車地點有蓋,干脆不讓孩子帶雨具,接送者待勞。

回覆:cstchan 的帖子

Thx.

3月出世既小魔怪
‹ 上一主題|下一主題