用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一新手:該買哪種返學用品?
樓主: ghosta618
go

小一新手:該買哪種返學用品? [複製鏈接]

回復 cstchan 的帖子

但要肯定小朋友識得開關雨傘..

我自己湊阿女返學, 見過小朋友落校車唔識開遮, 只係鬆開把遮就甘放起個頭先行入學校, 有等於無. 又見過家長比把自動開關既遮比小朋友用, 小朋友唔夠力將條桿收返入去, 見佢企起學校門口眼紅紅想喊甘. 跟住我行過去幫佢收好. 好好開心同怕羞甘講左句唔該就跑左入學校.

所以如果諗住比把遮小朋友用, 妳要好肯定佢識得自己開關... 唔係比佢都無用.

cwhtcybb 發表於 13-7-31 13:29
回復 cstchan 的帖子

但要肯定小朋友識得開關雨傘..
謝謝提醒。
要按一片鐵片才收那種很易弄傷手,自動開關弄錯了更麻煩,所以可選擇買那種推到盡便開、一拉便收的傘,很方便。

記得教小朋友紥好雨傘,別不易弄濕自己和別人,做個有公德的人。

回覆:小一新手:該買哪種返學用 ...

回復 goofrey 的帖子

不過唔係間間學校都俾帶遮架,我女學校一至二年級只可帶雨衣,所以我諗都係問清楚學校先買好!

醒目開學勳章

回覆:小一新手:該買哪種返學用品?

請問你們用哪一種包書膠?因而家有一種新出,又話薄又 輕D

引用:請問你們用哪一種包書膠?因而家有一種新出

原帖由 920pp 於 13-08-19 發表
請問你們用哪一種包書膠?因而家有一種新出,又話薄又 輕D
我無用,因為d書好快就教完

回復 ghosta618 的帖子

但係, 如果啲書放响學校, 咁點溫書呀? sorry, 我都係小一新手, 所以唔明白。

回覆:ching626 的帖子

Thank you so much

3月出世既小魔怪

想問小學D書要寫名嗎?

回覆:小一新手:該買哪種返學用品?

呢度好好!多謝經驗媽咪冇私分享!自己小朋友開學比自己開學還要緊張

回復 ghosta618 的帖子

Some schools do not need 視藝袋 / 畫袋.  You'd better check before you buy.

回復 920pp 的帖子

My boy also did not wrap books since I don't want to put additional weight on his school bag (no matter how light the book wrap may seem).  The books still look very new after use.  

回復 熙fi媽媽 的帖子

Must write student's name on every book / exercise book.  It can be quite messy in P.1 - sometimes bring back classmates' books / homework...

熙fi媽媽  TKS  發表於 13-8-21 10:47

ha8mo 發表於 13-9-14 11:54
係呀,真係要等知道學校要求先好買野我仔果度膠水要買雙頭的,我以前從來沒見過
如果一早買定,我實會買左 ...
我比較"背",請問雙頭膠水是怎麼樣的?

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題