用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 施永青之語言藝術
樓主: judy
go

施永青之語言藝術 [複製鏈接]

一隻手掌拍不響,無論出於任何動機或者被誤導,錯就是錯,不排除這23人也只是冰山一角,任何人如果心存僥倖,做錯事又只管推卸責任,將來只會一錯再錯,把人生目標變成追求運氣和各種美麗的藉口。真心希望這些年青人能夠吸取教訓,踏實做好自己的本份,人生是沒有不勞而獲的東西。

1   2   3   6  8

redkoni 發表於 13-8-2 12:02
一隻手掌拍不響,無論出於任何動機或者被誤導,錯就是錯,不排除這23人也只是冰山一角,任何人如果心存僥倖 ...

學生做錯事當然不應該推卸責任,但老師和學校教唆左學生做錯事(分系老師俾既,學校呈俾考評局, 唔系學生自評分去呃分), 不單止唔企出來認錯保護學生, 仲推卸責任拖時間........何者較推卸責任些呢?

samuel89 發表於 13-8-2 12:17
學生做錯事當然不應該推卸責任,但老師和學校教唆左學生做錯事(分系老師俾既,學校呈俾考評局, 唔系學生自評分去呃分), 不單止唔企出來認錯保護學生, 仲推卸責任拖時間........何者較推卸責任些呢?
在我比常人低智的認知中,她們只是屬於商業機構,我不懂把她們分類為老師和學校,十分抱歉,我原本想社會有識之士自然會對商業機構的商業道德作出理性的評價,毋須我呢啲三腳貓班門弄斧。反觀這裹的年青人如果知錯能改,他們仍然是有希望,所以我才會多口同佢地講吓啫,並不是話我代表法官和執法者去審判和懲罰他們,如果有人係咁諗,咁我收番晒我之前所講過嘅嘢和致歉,咁okay嗎?

回覆:施永青之語言藝術

蛇定係鼠比較壞?我分不開。要分嗎?

cyberphone    發表於 13-8-10 00:32
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

抄襲可以是很嚴重的惡行, 有時這叫"剽竊", 即和偷沒兩樣.

學生可能不知抄襲的後果嚴重; 而該學校是一間學店, "客戶"便是學生, 明知客戶做錯了仍由讓他們去, 然後反指自己"老實", 分明在說謊, 真是欲蓋彌彰.

redkoni 發表於 13-8-2 12:49
在我比常人低智的認知中,她們只是屬於商業機構,我不懂把她們分類為老師和學校,十分抱歉,我原本想社會有 ...

sorry.....我都冇興趣代表法官和執法者去審判和懲罰他們......
或者可能我地都離開左學生時代有段時間了......不如舉個返工例子比較熟悉.....
以前工廠返工要打咭或簽到相當普遍,代別人打咭簽到都時有發生, 假如主管都同流合污, 大家其實都犯左盜竊罪, 當然冇事發生果陣, 相信很多人都試過"半推半就"做過"賊", 但"不幸"俾老闆發現, 主管就想置身事外, 詐作不知,.....相反員工版本自然說是主管暗許, 甘員工是否不認錯仲推卸責任呢?////

我想講既目的都系想大家儘量"寬待"下呢23位學生, 做錯要認,打要企定, 學生張證書已經冇左中文科成績, 但就寬待左老師學校, 就唔好再將學生指責老師學校變成"推卸責任",罪加一等了........

samuel89 發表於 13-8-2 11:51
其實那二十三名學生肯定系抄襲"博"校本評核分, 呢個錯誤點講都系學生錯左冇得"拗".......
問題系學生唔系好 ...

又一羅生門事件.  不過無人話考評局之後唔跟進或唔懲罰學校, 但學生功課大大份放係度, 鐡証如山, 又有去年先例,  重有得唔死 ?

成績要公布, 大學要收生, 叫你去解釋你又no show.  無理由要等查完學校先罰學生吧.

施生篇文我唔敢話佢垃圾, 但我都覺得佢玩語言偽術, 用生意人的價值觀美化不道德行為.    唯一最後那段「行行出狀元」我某程度同意的, 可惜不符合香港現實情況. 係香港, 很多行業不是用來出狀元, 而是用來恐嚇小朋友的. 「衰仔, 你重唔讀好D書, 大個就做呢D工啦.」 你係街聽過未 ?

行行出狀元 ? 聽到都心酸.

samuel89 發表於 13-8-2 13:55
sorry.....我都冇興趣代表法官和執法者去審判和懲罰他們......
或者可能我地都離開左學生時代有段時間了......不如舉個返工例子比較熟悉.....
以前工廠返工要打咭或簽到相當普遍,代別人打咭簽到都時有發生, 假如主管都同流合污, 大家其實都犯左盜竊罪, 當然冇事發生果陣, 相信很多人都試過"半推半就"做過"賊", 但"不幸"俾老闆發現, 主管就想置身事外, 詐作不知,.....相反員工版本自然說是主管暗許, 甘員工是否不認錯仲推卸責任呢?////

我想講既目的都系想大家儘量"寬待"下呢23位學生, 做錯要認,打要企定, 學生張證書已經冇左中文科成績, 但就寬待左老師學校, 就唔好再將學生指責老師學校變成"推卸責任",罪加一等了........
Samuel, 我地大家都是出來跑慣江湖的人,世間上是非黑白,我諗我地都不會無知到非黑即白,這算是所謂人情味吧,亦有所謂賺錢唔好賺盡,知人不必言盡,留三分餘地於人等等道德觀念,所以有很多事情都有所謂酎情和隻眼開隻眼閉等的灰色地帶,如果唔超越過我自己把尺,我個人是十分體諒。不過你都帶給我一個教訓,這件事到底真相是如何,我是外人,不知道來龍去脈便扮法官,都是錯,學你話齋,做錯要認,打要企定,身教總好過係度廢噏!

samuel89  我只系上來吹下水,廢噏下,請勿見怪!.....  發表於 13-8-2 15:21

JustAParent 發表於 13-8-2 14:37
又一羅生門事件.  不過無人話考評局之後唔跟進或唔懲罰學校, 但學生功課大大份放係度, 鐡証如山, 又有去 ...

冇錯, 張證書冇中文科成績已經系先罰左學生了吧......我都睇緊考評局之後點跟進或點懲罰學校, ......
施生篇文的確有玩語言偽術, 用生意人的價值觀美化不道德行為. .......但我覺得要求及培養學生有高道德行為系絕對應該, 但在學生有違高道德行為,做錯野之後,企出來維護下佢地點都好過老師及校方甘出d對自己有利既發言或者企到高一高既道德位置指指點點卦 ......

引用:Quote:JustAParent+發表於+13-8-2+14:37+又

原帖由 samuel89 於 13-08-02 發表
冇錯, 張證書冇中文科成績已經系先罰左學生了吧......我都睇緊考評局之後點跟進或點懲罰學校, ......
施生 ...
我唔覺學校企係道德高地,校長一句「老師太誠實」已清楚話你知間野嘅定位。我只有興趣教局考評局如何跟進呢間機構。

samuel89  JustAParent兄, 等到煩請通知聲,謝謝!  發表於 13-8-3 15:03

引用:Quote:原帖由+samuel89+於+13-08-02+發表冇

原帖由 JustAParent 於 13-08-02 發表
我唔覺學校企係道德高地,校長一句「老師太誠實」已清楚話你知間野嘅定位。我只有興趣教局考評局如何跟進呢 ...
誤人子弟,it is a disgrace.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

JustAParent 發表於 13-8-2 18:42
我唔覺學校企係道德高地,校長一句「老師太誠實」已清楚話你知間野嘅定位。我只有興趣教局考評局如何跟進呢 ...
考評局之前答咗,唔會採取行動,因為影響其他保送重讀生的機會。
狼狽為奸?

既然向23個弱勢學生開刀,為甚麼不向現代教育開刀?因為它是上市公司?

Yanamami  開唔開刀都玩完了~~  發表於 13-8-2 20:17
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-8-2 20:12
考評局之前答咗,唔會採取行動,因為影響其他保送重讀生的機會。
狼狽為奸?

如果我無記錯, 考評局用的字眼是無跡象學校教唆抄襲. 都預咗, 否則學校除牌都有份, 現實根本無可能.

當日考評局唐創時係電台誓神劈願, 一定會跟進事件, 要學校改善,  絕不罷休.  我就等睇考評局點絕不罷休, 希望唔係又用時間沖淡一切呢招.

引用:Quote:JustAParent+發表於+13-8-2+18:42+我

原帖由 ANChan59 於 13-08-02 發表
狼狽為奸?
狼狽為奸?都可能係

回復 samuel89 的帖子

samuel89  我只系上來吹下水,廢噏下,請勿見怪!.....  

Samuel兄,我何嘗不是上來廢噏,怎會見怪,對事不對人的你,大家心照明白。依家啲細路,真係可能未必意識到學生抄襲的嚴重性,呢啲商業機構賣點並非德育,你有錢賣cert都得,啲細路上錯賊船,但賊船與官僚關係千絲萬縷,為之奈何!惟有提醒啲細路,經常要檢討錯誤吸取教訓,更重要是帶眼識人。

redkoni 發表於 13-8-2 21:54

redkoni兄......謝諒解!
我還是會對人的, 像redkoni兄般肯花時間整理"升中點滴一二"
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2356208&extra=page%3D1
分享中肯分析俾為升中揀校頭痛的家長, 我還是怕會言論得罪redkoni兄, 將我列入伙頭將軍黑名單......redkoni兄肯再語重心長回覆, 那是我以小器之心度redkoni兄的可撐船之腹了......

ANChan59    發表於 13-8-3 12:22

引用:回復+samuel89+的帖子點評samuel89++我只

原帖由 redkoni 於 13-08-02 發表

經常要檢討錯誤吸取教訓,更重要是帶眼識人。

Xxxxxx

要帶眼識學校為先。

其實,政府人真係要檢討下這類 "學店"  是否有資格送學生去考 DSE。
以前學生考 HKCEE HKAL,是一次性的考試。
現在 DSE 是有大量校本評核,學校老師的質素很重要。
不好好監管,只會有更多這類不道德行為。

shadeslayer 發表於 13-8-3 12:17
要帶眼識學校為先。

我覺得要檢討,這裡 "非主流" 的學校,是不是要監管嚴 D。
現在就反映,在呢 D 學店內,校本評核係可以閉門造車。

‹ 上一主題|下一主題