用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教有邊間小學「鍾意」資優生或有特別課程配合? ...
go

請教有邊間小學「鍾意」資優生或有特別課程配合? [複製鏈接]

最近家人及有學習班老師都說懷疑我個小朋友係資優,正考慮做評估,因為已開始覚得他很難教,想評估後再找出適合的方法教導他!另一方面,亦打算在報小一時,若知邊間小學喜歡或有課程支援資優生,便可一拼提供評估報告給學校!
請問大家知道邊幾間小學喜歡或有課程支援資優生嗎?傳統名校如喇沙、英華、聖士提反、男拔、聖保羅等又如何看資優生呢?謝謝解答!
   0    0    0    0

回覆:pingu_k 的帖子

若想報傳統男校的小一,勸你不用交資優的評核報告,不會因分數高而收你的小孩,他們較重視面試表現和一些較有認受的課外活動表現。
早幾年SFA及優才標榜培育資優學生, check清楚後才好highlight IQ score, 以免弄巧反拙。

傳統名校好多鍾意聰明,聽話,正常嘅學生。我囡一年級嗰陣有位同學應該係資優,佢喺冇谷之下英文有初中水準,上cambridge係同中學生一齊上,因為唔專心上課,成日被老師責罵,同學都標籤佢係頑皮學生,得我囡同另一位同學同佢玩,結果二年級去咗國際學校。同意樓上講,考傳統名校唔好特別講小朋友係資優,冇着數。

701003  agree  發表於 13-9-15 14:28

其實我唔喺咁睇,今屈Dse有4名狀元是HKAGE學員,如樓上所說,名校又怎會推薦資優生?不是資優的不專心上堂都大有人在,不要label名校like收"正常"學生吧!

回覆:Anniemun 的帖子

資優學苑的學生都由學校推薦,但學校看重績優生,IQ score不是他們杯茶。不是要說名校的不是,只是勸家長不要高估IQ assessment的作用。

醒目開學勳章

我花過d時間去check資優課程/資源
發現多資源嘅反而係d唔多出名嘅學校!
樓主自己search一下

kerkermui 發表於 13-8-5 14:35
我花過d時間去check資優課程/資源
發現多資源嘅反而係d唔多出名嘅學校!
樓主自己search一下 ...

,恐龍媽有無hints???

係咪津校居多??

Radiomama 發表於 13-8-5 14:28
資優學苑的學生都由學校推薦,但學校看重績優生,IQ score不是他們杯茶。不是要說名校的不是,只是勸家長不 ...
謝大家回覆!其實我都係有d擔心學校知道個小朋友係資優的話,反而會不喜歡就真!

Radiomama 發表於 13-8-5 14:28
資優學苑的學生都由學校推薦,但學校看重績優生,IQ score不是他們杯茶。不是要說名校的不是,只是勸家長不 ...
自己的觀察跟你接近。
lQ在年幼時有較明顯分別,到初中及高中時差異會減少,毅力,紀律,勤力等特徵更重要及長遠。學校選拔及推薦學生參加資優課程,多以校內的學術成績作挑選條件,老師不能以你5,6年前的lQ結果推薦你,再者,亦令其他同學及家長覺得公平。我都明白學校及老師的難處,覺得不是最好,但算合理。

我覺得學校不會歧視資優生,但不會優待。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

agreed 學校主要挑選學術成績優秀及紀律多於重於IQ.
唔喜歡/ 歧視都係影響課堂秩序或行為問題既一群,與是否資優無直接關係

回覆:請教有邊間小學「鍾意」資優生或有特別課程配合

我仔嗰間係傳統名校,小一測驗後班主任打嚟,話懷疑我個仔資優,問我係唔係,佢話如果係,叫我考慮下轉校,話呢間學校唔適合佢。

超人baby  唔係呀嘛?啱返要人轉校......  發表於 13-10-4 16:12
lololala  如果唔介意, PM我喺邊間學校好嘛?  發表於 13-10-2 17:50

引用:我仔嗰間係傳統名校,小一測驗後班主任打嚟

原帖由 ChristieMing 於 13-10-02 發表
我仔嗰間係傳統名校,小一測驗後班主任打嚟,話懷疑我個仔資優,問我係唔係,佢話如果係,叫我考慮下轉校, ...
乜學校呢架???

回覆:請教有邊間小學「鍾意」資優生或有特別課程配合

各位jm,請不要問我邊一間學校了,因我仔還在這間學校讀書的。而且,我冇幫過亞仔做過任何IQ TEST,所以資優係老師單方面認為的,我一直都係同老師講我仔有ADD,所以上堂會好唔留心,經過左一年,老師亦冇再提出叫我考慮轉校嘅事。雖然老師曾經咁樣講,但事實上呢位老師對我個仔好包容,當亞仔有進步,佢亦會讚和留言話我知。

建議你不要理會資優不資優, 係香港, 無論你咩資都好, 最後都係考DSE入大學, 除非你有錢送佢出國留學姐
‹ 上一主題|下一主題