用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大家重有無有持超過一個Offer 的
樓主: yiuyiutso
go

請問大家重有無有持超過一個Offer 的 [複製鏈接]

回覆:請問大家重有無有持超過一個Offer 的

是否只有私小十準校/直資可可hold到九月?

醒目開學勳章 王國長老

引用:是否只有私小十準校/直資可可hold到九月? +

原帖由 MIC-MIC 於 13-08-09 發表
是否只有私小十準校/直資可可hold到九月?
仲有直資+直資,私校+直資,私校+私校(未計國際)

回覆:MIC-MIC 的帖子

到九月會有d位,大家都要加油!
不過都要對手頭的offer作好開學準備。
書本書包校車等,同埋同小朋友做好
身心理準備。早睡早起啊!

回覆:SAGO 的帖子

我識有人佢已有心儀學校收咗,但仲hold住另一個位唔放,因為佢話另一間已比咗一個月學費無得退,要hold到9月,真自私,我無言

呢個時候應該都HOLD唔倒兩個位卦. 官,津和直資學校 (其他類別學校就唔知) 都應該已經將小一註冊名單遞上教育局了, 都放暑假了. 教育局就會知學生註冊情況. 有問題早就打給學校跟進.

如果等到九月開學先攪, 大亂都似. 九月有位出的情況好少. 都係其他原因(可能轉去私校或出國)

醒目開學勳章 王國長老

talknwrite 發表於 13-8-9 16:05
呢個時候應該都HOLD唔倒兩個位卦. 官,津和直資學校 (其他類別學校就唔知) 都應該已經將小一註冊名單遞上教 ...

只能講, 你心地太善良
有D人真係損人不利己架

回復 plato223 的帖子

你朋友真係有D唔o岩, 仲有好多人等緊架

你個朋友咁嘅思想同行為,都幾擔心佢嘅子女點樣可以建立正確嘅人生價值觀

引用:回復+plato223+的帖子 你個朋友咁嘅思想同

原帖由 科學 於 13-08-09 發表

你個朋友咁嘅思想同行為,都幾擔心佢嘅子女點樣可以建立正確嘅人生價值觀
我聽到佢咁講都O哂咀,只可講一句,自私

醒目開學勳章

我識人宜家重hold住兩間直資,兩間都買齊晒校服,唔知佢幾時先決定到

引用:我識人宜家重hold住兩間直資,兩間都買齊晒

原帖由 安安太太 於 13-08-10 發表
我識人宜家重hold住兩間直資,兩間都買齊晒校服,唔知佢幾時先決定到
可能開左學,兩間都返下,睇下邊間好呢!

直資唔駛用註冊證架咩

醒目開學勳章

唔洗架, 因為我之前問過如果直資收咗, 然後叩到津校, 教育局話係要去申請番個註冊證才能去津校註冊

回覆:安安太太 的帖子

請問邊兩間直資呀

plato223 發表於 13-8-9 14:47
我識有人佢已有心儀學校收咗,但仲hold住另一個位唔放,因為佢話另一間已比咗一個月學費無得退,要hold到9 ...
呢D咁嘅家長,可以教出D乜嘅小朋友呢?真係比小朋友讀到神校又點?

醒目開學勳章

兩間都係沙田區

回復 talknwrite 的帖子

I've a friend being a teacher in primary school津貼學校, she said only on 3th-5th September the school will give the names of the P1 students to education bureau. So we could consider giving a phone to desired school on the first few days of the school year. Yes, she mentions that once in a while there are students who do not turn up in the new school year, and after phoning them the school thus know they give up seats in at that time....  

回覆:ricchlosc 的帖子

一樣米養百樣人,祗可以話敎育局嘅規則唔完善,俾到啲以個人利益為唯一考慮嘅家長有機可乘

‹ 上一主題|下一主題