用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 32分........
樓主: CharlesCKH
go

32分........ [複製鏈接]

回復 CharlesCKH 的帖子

其實重讀生物對他來說應該是沒有問題,但我想問如果重讀DSE化學全部的課程需要多久的時間?假若他只能拿個4或者5,應該都是沒有意思吧?

CharlesCKH 發表於 13-8-10 23:06
回復 CharlesCKH 的帖子

其實重讀生物對他來說應該是沒有問題,但我想問如果重讀DSE化學全部的課程需要 ...
醫學院可能會將重讀生的成績扣分

CharlesCKH  這也是另外一個值得考慮的問題,不論是中大港大,都已經明文列明會對combined cert的分數打折  發表於 13-8-10 23:13

Deleted.

叩下門等醫學院知道你兒的誠意, 一年後可以試下申請轉醫科.

73662710  令郎Dse冇读chem, undergrad 如果没有chem是转不了的,  發表於 13-8-10 23:20
CharlesCKH  但小兒入讀的是港大的言語治療,難度你的意思是internal transfer到中大醫?可能嗎?抑或是mbbs?這可是難上加難啊.....  發表於 13-8-10 23:16

叩誰的門?

CharlesCKH  當然是醫學院  發表於 13-8-10 23:24

回復 samsam123321 的帖子

呢方面我真係唔係好清楚,他好像計劃去找中學校方幫忙聯絡

如果家庭可以负担,我会重考,如果dse唔可以,我会考GCE AL.
医生和speech 两个世界,做医生超辛苦,苦中有樂。
很多人读了first degree/ master/phd, 再报医,一年算不了甚么。

好似transfer到中大醫 gpa 要多過3.7

73662710  GPA3.7比jupas 还要難  發表於 13-8-10 23:31

港大轉去都會考慮,但大學Yr 1 要讀Chem喎!

CharlesCKH  多謝你的建議 我會跟小兒好好商量一下!  發表於 13-8-10 23:30

73662710 發表於 13-8-10 23:24
如果家庭可以负担,我会重考,如果dse唔可以,我会考GCE AL.
医生和speech 两个世界,做医生超辛苦,苦中有 ...
GCE AL 要4科A* 兼且每科 分數多過90

楼主兒子math phy bio 攞A* >90% 应该唔難,主要是chem.
以前有会计司再修AL chem 报医。
四科最好>>90%, 始终竞争大。

引用:回復+samsam123321+的帖子 呢方面我真係唔

原帖由 CharlesCKH 於 13-08-10 發表
回復 samsam123321 的帖子

呢方面我真係唔係好清楚,他好像計劃去找中學校方幫忙聯絡 ...
好佩服你仔仔咁積極去爭取呀!

但作為父母,呢一刻我會安撫佢入咗大學先,一鳥在手呀!

要再部署重考重讀真係煩死,仲要再面對未知的結果?!

回復 Marco-ma 的帖子

或者佢自己仲未接受到吧我想給他一點時間會比較好

引用:回復+Marco-ma+的帖子 或者佢自己仲未接受

原帖由 CharlesCKH 於 13-08-11 發表

或者佢自己仲未接受到吧我想給他一點時間會比較好 ...
好欣賞你對孩子的支持,他要時間接受,浸澱,放手,然後再上路。他一願意放手,就會冇事。

我在日誌最近寫了一篇有關幾個NJ學生落選醫科的感受,反而讓阿仔驚覺放手的重要性。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

CharlesCKH 發表於 13-8-11 00:32

或者佢自己仲未接受到吧我想給他一點時間會比較好 ...

Govt, HA and NGOs have limited ST jobs.  Private practice is difficult.  They are still fighting for statutory registration in HK.

Deleted.

回覆:samsam123321 的帖子

我覺得樓主看得透,只是年靑人要多些時間及家人支持!越卓越的年青人越難面對人生的第一個挫敗!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

人生有很多條路行,條條大路通羅马!有时入唔到可能真是福份,话到尾,做医生也只是百业中其中一種工作,冇必要给它帶上種種光環。

年青入年少气盛,加上有多少反叛,入唔到偏要做,成年人应加以开解,开導,以免他们鑚牛角尖。有时退一步海阔天空,学識放弃是人生成長的另一阶段。

客观来說楼主的兒子再入医科机会真不大,主要是没有chemistry, 其实楼主兒子成绩非常優秀,如果有chem,只要面试一般已经收了。

至于转糸,如果dse有chem/bio, 只要gpa夠高就可以。如果dse冇chem,undergradute 就要take chem 的course,才能转year 2. 当然转year 1都有可能,但最好和医学院问清楚。gpa 要求是3.7,通常级前三、前五,這是大學不是中學,每年成功者少,失望者多。

至於重讀dse or gce AL,並不鼓勵,主要是沒有chem 機礎。
其實讀speech 非常唔錯。

(樓上我有部份言語主觀性太強,樓主看過忘記罷了。)

回覆:73662710 的帖子

少了點"火",分析更詳盡,能令我們更明白箇中難度,多謝指教!

73662710 發表於 13-8-11 10:33
人生有很多條路行,條條大路通羅马!有时入唔到可能真是福份,话到尾,做医生也只是百业中其中一種工作,冇 ...
我估係HKU讀Yr 1要GPA 3.7 (A-) 可能好難,HKU common core 其實好可係人文社會科目,要寫好多野,同埋所有科計曬GPA.
‹ 上一主題|下一主題