用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 ...
樓主: alovea
go

KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 [複製鏈接]

回覆:MrBeast 的帖子

好多謝你安慰!其實知道不合,現在也難改變吧

回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

其實我覺得你冇揀錯喎!我聽過好多專家既意見係應該揀一間適合自己小朋友性格,讓佢讀得開心先係最緊要!加油!

多謝你!我都好希望自己無錯

去到叩門你地就知kv 嗰名有幾好用

回復 sissysze 的帖子

不能同意更多

回復 alovea 的帖子

其實妳都揀左就無謂再諗喇!阿女d同學有好動有文靜!我之前有問過班主任,佢地上堂除左會分組亦都曾有一大班同學互動學習同遊戲,show n tell嘅talk,老師會鼓勵小朋友講嘢,個個小朋友都有機會講,所以唔需要太擔心佢會唔出聲,同埋開學無幾耐就有家長會,到時可以問下老師阿仔d進度如何而作出適當嘅配合,相信問題唔大!

回覆:sissysze 的帖子

真係?可以詳細講解一下嗎?乜仲可以叩門架咩?有interview?

alovea 發表於 13-8-16 21:26
好多謝你安慰!其實知道不合,現在也難改變吧
Suggest 你上半年k1才再作決定,Sc K2 和k3 都有插班位,實際數字每年不同,我有朋友也是文靜和只讀學巷kg也能成功插k3(先waiting),他的英文只是麻麻,apparently sc 老師喜歡那小孩坐定定和中文程度ok, 所以都是事在人為和能否正面面對問題。

想入cckg你話kv大機會d定係sc?你自己心裡有數吧。讀得kv就不要諗轉校了,辛苦自己又辛苦小朋友,kv學術夠晒用有餘,啱晒升香港的傳統小學。

sc每天對住net學習同玩,英文溝通能力肯定係勝一籌。當然如果課外補net英文一星期補5日都可以追,但價錢分分鍾貴過你一個月學費。英普幼稚園,以我女讀果間為例,每月60小時的學習為起不用100元一小時,仲包埋課程編排,考小一支援,體育,音樂等...我暫時未見過街外有net補習收平過250一個鐘。

引用:我都好難明白自己!唉 +

原帖由 alovea 於 13-08-16 發表
我都好難明白自己!唉
估唔到你最後會揀kv... Haha

引用:Quote:原帖由+alovea+於+13-08-16+發表我都

原帖由 breadbb 於 13-08-17 發表
估唔到你最後會揀kv... Haha
我都估唔到, haha.

明白父母當然是想給小孩最好的,害怕made a wrong decision 累他一生,但如父母態度消極,你估小孩會點? 所以想reiterate a few pts:

如Target cckg, 要早在1兩歳時開始po 排,k1三兩個月幫唔到幾多
如Target 真Gc小,睇下今年考d乜? Sc學生你估真的不用補,so in terms of time and effort, not much diff la, just they give u diff things.
去看看這一兩年的dse results, 就知中文幾重要 (當然不是說eng不重要或更重要)
最後,能否keep 到一口正英口音到好depends on 入乜小學,試下去O運站間直G開放日自有體會

回覆:breadbb 的帖子

是你呀!很久沒見!哈哈,我都估唔到自己!

NET cannot perform miracles if the parents' English is poor.

引用:多謝你回復我!其實,我放棄了SC,+VSA,+SOK

原帖由 alovea 於 13-08-16 發表
多謝你回復我!其實,我放棄了SC, VSA, SOKA, 選了KV, 只希望...無選錯!沒有所謂「好」的學校,只有適合的 ...
同我當年選擇性樣,放心去吧!

KV 的spoken English 可能真的要補一補,但串字、認字就一流!有次我見我小朋友讀唔正"surprised " 呢個字!但佢又識解喎!
仲有就係,我見好多補習班(Cambridge ) 老師都異口同聲話KV 學生串字的能力好過另外那三個!

回覆:Irismammy 的帖子

多謝你回覆!你囝囝/囡囡在根德讀得開心嗎?係咪真係好谷?教育模式過時嗎?令學生少了創意嗎?謝謝

回覆:KittyMelody1 的帖子

我當年都係放棄SC,揀KV,自己出去補普通話和英文,所到之處咪又係Sc和KV學生。

回覆:alovea 的帖子

「谷唔谷」要睇自己小孩。有D小孩子學得輕輕鬆鬆。有D想谷佢都谷唔起。我只知所有傳統小學都唔hea.

回覆:bbalau 的帖子

多謝你!點解你當年會揀根德?你小朋友係好動型?文靜?

引用:真係?可以詳細講解一下嗎?乜仲可以叩門架

原帖由 alovea 於 13-08-17 發表
真係?可以詳細講解一下嗎?乜仲可以叩門架咩?有interview?
講緊小一叩門

‹ 上一主題|下一主題