用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華面試
樓主: GeoffreyMok
go

英華面試   [複製鏈接]

引用:Quote:小克+發表於+13-8-26+12:03+大家覺得

原帖由 strawberry11 於 13-08-27 發表
小克,
你不應那麼早講左d問題出來.對已經考完的小朋友很不公平
其實係信不信由你啫!

Principal Lam stresses a lot on reading. If kids likes reading for 1-2 years, they should be able to handle those chinese and eng questions. So she is looking for book lovers. For the situational questions, she is testing their mindset, reasoning, logic and communication skills. No model answers.

It's not really that difficult for kids she is looking for.

回覆:英華面試

其實由我上年報考這小學開始仔細留意學校理念,學校或林校長從來沒有給我的印象是課程淺可輕鬆hea 住學習喎。給我的理念一直是男孩子要多元化發展(有很多課外活動)、啓發創意及思考(有很多額外活動訓練腦筋),及擁抱挑戰學習解難(課程若淺不用擁抱挑戰吧),陪養良好紀律及品德禮貌(3日適應班已感受到)。大家真的要了解清楚一間學校的方針和理念才好報名及面試,不要人報你又報,浪費了大家的時間。(任何一間) 老師要安排面見這麼多學生是很慘的。

GAT 發表於 13-8-27 23:55
Principal Lam stresses a lot on reading. If kids likes reading for 1-2 years, they should be able to ...

多看書的話,要認得並明白這些字當然不難,但要識串埋個字出黎,我自己就覺得始終係另一種"技巧",似乎難了點!

GAT  DON'T look down on kids!Their picture memory skill is beyond imagination。  發表於 13-8-28 00:46

引用:其實由我上年報考這小學開始仔細留意學校理

原帖由 hadwinboy 於 13-08-27 發表
其實由我上年報考這小學開始仔細留意學校理念,學校或林校長從來沒有給我的印象是課程淺可輕鬆hea 住學習喎 ...
非意同意,英華是一個鼓勵小孩擁抱挑戰的地方

回復 crazymum 的帖子

但係如果係真係覆述小朋友講面試內容既話,對已面試的唔公平;如果係亂講放煙幕既話,就更加唔應該喎~~~

YWPS's academic level is definitely not lower than other top tier schools.
When I compare its P1 maths test paper with LS one, I would say it is much harder. The GS paper is also crazy ...

引用:其實由我上年報考這小學開始仔細留意學校理

原帖由 hadwinboy 於 13-08-27 發表
其實由我上年報考這小學開始仔細留意學校理念,學校或林校長從來沒有給我的印象是課程淺可輕鬆hea 住學習喎 ...
慢慢你會感受得更深!當平均分over95,會自動入選精英行列,去挑戰更深層次知識!!

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-08-27+發表

原帖由 Double-B 於 13-08-28 發表
慢慢你會感受得更深!當平均分over95,會自動入選精英行列,去挑戰更深層次知識!!

...
現實社會就是這樣的,否則怎可培養出將來的飛機師甚至太空人!

引用:回復+crazymum+的帖子 但係如果係真係覆述

原帖由 Christi 於 13-08-28 發表
回復 crazymum 的帖子

但係如果係真係覆述小朋友講面試內容既話,對已面試的唔公平;如果係亂講放煙幕既話, ...
是否煙幕家長自行判斷,總之EK咩人都有!

有家長公開左,果d字當堂多左好多小朋友識串!!

其實我覺得學校考咁深,係希望觀察小朋友遇難同解難的表現,並非要100分的答案。所以各家長無謂再深入研究。p.s.我仔當唔識答時多數O咀,所以我多數冇行。

引用:其實我覺得學校考咁深,係希望觀察小朋友遇

原帖由 hohoho36 於 13-08-28 發表
其實我覺得學校考咁深,係希望觀察小朋友遇難同解難的表現,並非要100分的答案。所以各家長無謂再深入研究 ...
一個可愛的O咀或可加分呢!

朋友的亞氏保加+ADHD囝囝將會於今年9月入讀英華, 雖替他開心,但我初時都唔明點解入到,因為英華仔給人印象幾有禮,而朋友囝囝D脾氣好猛烈下,且破壞力驚人!但現在終於明白,呢D題目對於當時K2已有小三、四程度的他係好淺! 他天生過目不忘,串字記字背誦easy job, 識千位數加減。繪畫同想像力零分,專注力同理解力與人溝通都差 。

原來英華收的小孩學術要求咁高!

如果考dog cat apple,大小水火,1+3,10-5,點篩走3000人?我接受高於平均學術水平方法來篩3000人。但唔好market 到間學校係開心愉快學習,其實谷爆,令只係平常心既學生和家長失望和挫敗。反而,我欣賞一D學校「明碼實價」,擺明教得快教得深,有膽你就嚟啦。

引用:如果考dog+cat+apple,大小水火,1+3,10-5

原帖由 bbalau 於 13-08-28 發表
如果考dog cat apple,大小水火,1+3,10-5,點篩走3000人?我接受高於平均學術水平方法來篩3000人。但唔好 ...

hadwinboy 發表於 13-8-27 23:57
今時今日,唔知有幾多爸爸媽媽幫小朋友報考直資會說他/她穩入的呀?  人報我報?  我睇家長們都只是想好似買六合彩咁,買多幾注希望運氣可以幫到手吧!
而至於老師要安排見咁多學生好慘?  我猜只是你諗吧!  我就覺得佢地可能厭少人報添,如果唔係都唔會無啦啦ENCORE啦!

Jane1983 發表於 13-8-28 09:12
有家長公開左,果d字當堂多左好多小朋友識串!!
咁就登未考果D慘啦!  會唔會好似補考咁,深處未算深呢?  

回復 bbalau 的帖子

同意,講清楚,願者上釣。

引用:如果考dog+cat+apple,大小水火,1+3,10-5

原帖由 bbalau 於 13-08-28 發表
如果考dog cat apple,大小水火,1+3,10-5,點篩走3000人?我接受高於平均學術水平方法來篩3000人。但唔好 ...
學校著重是用甚麼去motivate啲學生,而唔係話要程度淺啲喎!

‹ 上一主題|下一主題