用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果讀直資小學你地會唔會咁做呀?
go

如果讀直資小學你地會唔會咁做呀? [複製鏈接]

你地會唔會申請學費減免?

1    0    0    0

引用:梗係申啦學校都不知幾想有人申大把錢晌袋,

醒目開學勳章 王國長老

回覆:如果讀直資小學你地會唔會咁做呀?

以我所知,我間有,不過吾多(under 20,可能學費平

如合資格, 點解唔申請? 驚俾人笑?
你唔講, 其他人唔會知咖?
請問幾$入息, 可申請?

why not?why歧視自己?讀直資冇大不了,要blue blood先讀得?

合資格的話, 一定申請.

我見過 SPCC 同 DBS 都有在學校網頁列出學費申請減免的入息要求, 非常清楚. 直得一讚. 我相信都有不少人合資格的.

但有些直資學校就找不到資料. 應該要檢討一下.

不過學校哪有資源去做核查申請人的資料呢?

chunheimama 發表於 13-8-25 16:24
合資格的話, 一定申請.

me too.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

最緊要吾好影響小朋友得到最好教育的機會,有需要就申請。

點解唔申請,如果合資格就一定申請,領外,學校有很多活動都可申請津貼,我見到一有就申請,可減輕負擔!
BC

合資格的話, 一定申請。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

咪玩啦!讀直資要有鬆動錢,不是剛剛好的.找間津校也未常不好!學費減免.本港至貴的也可申請,祇是一個指定動作.記得鮮×行校長說他校也有同學考入中學,但他父毋拒絕了,點解?因生活水平有差異,免得自己另類呢!

"....因生活水平有差異,免得自己另類呢......"

I don't agree.

Better teach the child...
If you respect yourself, other people (regardless of the background) will respect you.  Actually, there are wealthy families who are humble and friendly, but there are poor families who are mean and proud. It really depends on the atmosphere of the school.

四隻貓  尊重自己才能令人地尊重你.  發表於 13-8-26 16:08

可能系會另類d都未定,但教導小朋友良好價值觀和心態就吾怕。就算系屋企環境差 ,小朋友考到好好學校,無理由吾讀。

引用:咪玩啦!讀直資要有鬆動錢,不是剛剛好的.找

原帖由 ting916 於 13-08-26 發表
咪玩啦!讀直資要有鬆動錢,不是剛剛好的.找間津校也未常不好!學費減免.本港至貴的也可申請,祇是一個指定動 ...
因生活水平有差異,免得自己另類呢!
Xxxx

究竟讀書定讀生活水平?出來做野點避有錢過自已的人?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

一定申請。

回復 ting916 的帖子

香港地, 都有富裕家庭想盡辦法去呃政府資助, 依家申請學生資助的家庭,都唔知你係真窮定假窮呀. 都冇乜話另唔另類.

點解唔申請?

‹ 上一主題|下一主題