用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果讀直資小學你地會唔會咁做呀?
樓主: barbieric
go

如果讀直資小學你地會唔會咁做呀? [複製鏈接]

回覆:如果讀直資小學你地會唔會咁做呀?

Why not?
大明星邱xx個上巿公司老公,佢老豆老媽子都係住緊公屋!
如果以申請資助來𧗾量一個人富或窮,這個人的思想也未免太狹隘了!

回復 barbieric 的帖子

非常“恨”領學費減免,只可惜不符合資格。

hoihoima 發表於 13-8-26 12:43
回復 barbieric 的帖子

非常“恨”領學費減免,只可惜不符合資格。
唔只恨領學費減免, 仲恨領關愛基金果d sponsor 遊學團, 上網費, 課外活動津貼
只係自己做唔出唔做野攞綜援咋!

回覆:如果讀直資小學你地會唔會咁做呀?

今日回校報名學樂器(學校規定) 就不見了萬多元! 明天上校網睇一睇學費減免申請資格!如果符合一定去馬!

回復 ting916 的帖子

Why not?  My friend whose kid is studying SPCC is planning to quit and then apply for fee waiver program. As I understand, SPCC's waiver program is based on disposable income which I think is quite fair.

醒目開學勳章

我老闆兩個女都係讀直資學校. 佢話冇乜人會申請的. 讀緊果D人驚申請左. 會被人岐視喎. 是否真.我就唔知..

如讀官.津校因大眾都報讀,家庭背景也會有取綜援,半津,全津.這當然沒有人覺得不妥.因大家水平差不多,也可取新來港人士的關愛基金遊學!但直資的話,取津貼可想並不多,但小孩還有其他支岀.如車資,飯錢,興趣班.補習....等等.加加埋理都不少.並不是單單在學費上減省就可以.還有,校內也有些捐款,請計計自己入息和可撥岀來給孩子的教育費有多少?
‹ 上一主題|下一主題