用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁 ...
樓主: Wincy0729
go

(不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長,   [複製鏈接]

引用:“冇錯,+所以我覺得預早學乘數表等,+唔係大

原帖由 ciao 於 13-08-28 發表
“冇錯, 所以我覺得預早學乘數表等, 唔係大問題 ... 因為我冇其他野可以教到佢”
~ ~ 換轉是我, 我會選擇多 ...
幼兒最重要的,是培養閱讀興趣,不用計較文法認字。只要每板沒有太多生子(例如多過五個),而她又肯看,就比佢看。孩子能由上文下理估到生字意思。

ciao  謝謝賜教!孩子升小三了,這方法仍然可用嗎?  發表於 13-8-29 08:50
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+13-8-27+23:09+係啦

受到警告
shadeslayer 發表於 13-8-28 21:36
//你話我超前,我又唔覺得喎,//
係你話K3學小二的東西,又話 K2 背一般學校小二才背的乘數表,咁咪就 ...
係你話K3學小二的東西,又話 K2 背一般學校小二才背的乘數表,咁咪就係超前囉。中文字有特定解釋,不是你話唔覺得,就唔係。早又要背遲又要背, 點解K3唔可以背?? 一定要臨急抱佛腳? 點解係都要二年級先黎背? 定係你唔識乘數表, 教唔到小朋友呀 !?

//我個仔 handle 度又讀得開心咪得囉//

我不能評論個別情況,可能你孩子與眾不同。我係評論這些行為/超前/拔苗助長對一般人來說意義不大,攞苦來幸,甚至有害。我個仔算唔算與眾不同, 唔需要話你知, 只不過佢好學, 識多樣野無妨姐, (同埋我唔識咩叫攞苦來幸, 我只有句成語叫 "攞苦黎辛", 但一定唔係我個仔囉):;pppp:

//
教小朋友方法冇準則,你有你教我有我教囉,//

車,咁做乜開po 問人過唔過份者,攞咩意見呢?你都識講啦, 我係問人過唔過份, 唔係比你係度亂吠架

引用:Quote:IloveJJ+發表於+13-8-27+23:09+係啦

gram 發表於 13-8-28 21:50
其實既然所有人都明白,只有樓主有自己看法,就大家停下爭論,無謂因此傷感情。其實我一路打,我都笑,我在 ...
你既然有心閃, 就唔好再係度搧風點火啦 .....

shadeslayer 發表於 13-8-28 21:57
Wincy0729 said:
"同埋我唔覺得 K2 背左乘數表好傻, 正常二年班要做既野, 我 K3 已經預早做左, 有咩問題".  ...
你要教英文唔該你自己開 POST 教啦 ... 我唔使你翻譯呀 !!!!

引用:Quote:enidchiu+發表於+13-8-28+00:47+回復

gram,先多謝你之前常在此幫我們解答學中文問題,我看不過眼,我支持你。
樓主愈來愈過份,用「吠」來形容我們

kp_sin2001  support !  發表於 13-8-29 09:44

bebelee 發表於 13-8-28 23:58
gram,先多謝你之前常在此幫我們解答學中文問題,我看不過眼,我支持你。
樓主愈來愈過份,用「吠」來形容我們 ...
你呢 D 唔係睇唔過眼, 係盲目跟蹤 .....

Wincy0729 發表於 13-8-29 00:13
你呢 D 唔係睇唔過眼, 係盲目跟蹤 .....
我們大家是在此文流教小朋友心得,不是下下不同意就罵人。我沒盲目跟人,我是經過自己分析的,這裡的家長都是,不如你自己看下gram之前的POST,不要下下人身攻擊

我們無謂在爭論了,只要我們講出自己的論點及感覺便可以
,請發揮討論區的精神,理性討論,接受意見,留有空間,互相欣賞。
至於錯與對就留下給歷史去分吧!

ok呀,keep住做下練習等佢唔好太鬆懈
阿仔今年幼稚園畢業,我就6月份quit左份工,佢前後大約放左1個月暑假(因幼稚園有小一預備班返左兩星期),今年畢業所以無暑期作業~難得我放假就同佢一齊hea足一個月,我覺得升小後,即使放暑假都要keep住溫習同做假期作業,所以今個暑假由得佢寫意d玩下hea下,升小後都唔知仲有無得佢咁嘆?有時我會帶佢去沙灘等戶外活動,今個星期就開始收拾心情,聽日新生日,2號開學lu

Wincy0729    發表於 13-8-29 09:47

見到樓主係大海出同一個post

之前親戚比了些補充練習,說來慚愧,暑假就完,完全冇郁過。不過我覺得the biggest achievement this summer 就係學識了游水,話說雖然從未去過海灘游泳,唔知點解好驚d細路浸死,所以大個個早在兩歲就學,貢獻了香港經濟4年多後終於叫自己游到,細個個舊年暑期三歲多才開始學,兩個summer學唔識,今年繼續,上了幾堂後有次我自己帶,在池邊看到他struggled, 亦發現開始對游泳反感,學唔到事少,失去自信和動力事大,決定自行帶他到泳池特訓,幸好在泳班最後一堂能夠游到幾步,現在說喜歡游泳了。

點解要分享這故事? 事後檢討發覺自己又做左怪獸拔苗助長law, 如細個個出年先學,可能唔洗特訓都會學識,特訓過程中我態度強硬,沒去理會孩子的感受,雖然meet target, 但過程中可能某程度上破壞了親子關係。

咁點解又會係biggest achievement lei, 有機會再分享。

引用:之前親戚比了些補充練習,說來慚愧,暑假就

原帖由 MrBeast 於 13-08-29 發表
之前親戚比了些補充練習,說來慚愧,暑假就完,完全冇郁過。不過我覺得the biggest achievement this summe ...
游泳講水感,游下停下,難學識好多。決心學懂游泳,最好不要只游暑假。

MrBeast  Will do from now on, thx for reminding  發表於 13-8-29 07:49
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-8-28+21:36+

原帖由 Wincy0729 於 13-08-28 發表
係你話K3學小二的東西,又話 K2 背一般學校小二才背的乘數表,咁咪就 ...

你說不覺得超前

我引你的文說明你的確超前

你問非所答地回應說可以超前,又問我識唔識乘數表,又用惡意之字駡人(吠)。

你如此胸襟見識,我留給網友判斷。

引用:“冇錯,+所以我覺得預早學乘數表等,+唔係大

原帖由 ciao 於 13-08-28 發表
“冇錯, 所以我覺得預早學乘數表等, 唔係大問題 ... 因為我冇其他野可以教到佢”
~ ~ 換轉是我, 我會選擇多 ...
在我嚟講,閱讀第一個目標係享受,而知識就會在當中慢慢累積,有字唔識跳過唔係大問題,如成本書佢根本睇唔明自然唔睇。小朋友喜閱讀,準備多種程度嘅書喺屋企,今日覺得深,一個月後可能就啱用。k3至p1期間係從睇圖轉睇字嘅關鍵期,努力!

超前不是一個重點,重點再於怎樣去超前。1)强制性去超前
2)引導性去超前  3)分階段去超前  ,,,,,。如果小朋友
開心,自已又设有介意成果。我都會選擇超前。〈自己的觀點〉

Wincy0729    發表於 13-8-29 19:15

超級版主

請保持克制,謝謝!

回復 bktcc 的帖子

ok, thx
‹ 上一主題|下一主題