用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔9月7號簡介會
樓主: 小克
go

男拔9月7號簡介會   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:男拔9月7號簡介會

人地家長發問一開始已經講左

所有學生收生都只會講適齡, 唔會有幼稚園學歷要求, 因為香港讀幼稚園並非必須, 所以只要適齡, 你讀K1甚至冇讀過書都可以報直資。

引用:我諗人地講果d係08年出世既細仔,只不過人

原帖由 HowHowHow 於 13-09-08 發表
我諗人地講果d係08年出世既細仔,只不過人地幼稚園時揀做大仔,所以今年先係k2果d

...
我聽到家長提問的,都係講2008年出生的細仔,選擇了做2013/14先讀K2的,可否考小一。校長的意思係話可以。

引用:Quote:原帖由+HowHowHow+於+13-09-08+發表

原帖由 Avanti 於 13-09-08 發表
我聽到家長提問的,都係講2008年出生的細仔,選擇了做2013/14先讀K2的,可否考小一。校長的意思係話可以。 ...
如果生果曰報所講嘅係 session 1 Q & A 所問的,我也聽到家長講 08 細仔。
生果曰報講 d 唔講 d.

babyaabb 發表於 13-9-8 17:40
如果生果曰報所講嘅係 session 1 Q & A 所問的,我也聽到家長講 08 細仔。
生果曰報講 d 唔講 d.

...

生果精神,專砌生豬肉!
好快d有心人又扭曲件事!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+13-9-8+18:24+編

原帖由 ANChan59 於 13-09-08 發表
Agree!

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+13-9-8+18:24+編

原帖由 ANChan59 於 13-09-08 發表
睇報紙報道,真係要自己思量有幾多%係無加鹽加醋,或者斷章取義。生果日報真係。如果唔上呢度睇大家澄清,男拔今年多得班記者唔少。

好奇一問:

咁如果係普通K2(唔係細仔嗰種)學生,校方有冇規定係咪唔比申請呢?

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-9-9+06:53+編輯

原帖由 Christi 於 13-09-09 發表

好奇一問:
係不接受申請的,K2可以申請的,是以超大B入K2, 但可當K3細B的一部分人!

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-9-9+06:53+編輯

原帖由 Christi 於 13-09-09 發表

好奇一問:
總之所有學校都會講接受報名的年齡範圍, 不論讀K幾。

引用:Quote:原帖由+Christi+於+13-09-09+發表本

原帖由 556699 於 13-09-09 發表
總之所有學校都會講接受報名的年齡範圍, 不論讀K幾。
正確!

跟本上個entry requirement 寫得很清楚,無話唔可以normally means 可以,都唔明點解會引起咁大反應,接受申請又唔代表一定會收。

蘋果報導確是片面,有誤導。但想深一層,當初希望小朋友做K2大B的,都係想佢舒服些,依家報紙「宣傳」一下,大B隨時變細B,應該唔係好事。雖然理論上幼稚園未必一定要讀,但現實上香港有無唔讀嘅小朋友呀?我喜歡男拔這間學校,但唔鍾意佢收K2大B的policy。

回覆:JustAParent 的帖子

應該K2𣎴是Policy. 應該按年齡才是Policy。

好似是讀緊ESF Kinder曾經申請,但不被取錄。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

請問星期六第一場係小學校長講,定RONNIE CHENG講?

MrBeast 發表於 13-9-9 08:20
跟本上個entry requirement 寫得很清楚,無話唔可以normally means 可以,都唔明點解會引起咁大反應,接受 ...

請問entry requirement 可以係邊度睇到?
我睇左DBSPD web site 但搵唔到佢有entry requirement 或有關入學年齡的說明, 可能係我睇漏.
麻煩大家教下我應該去邊度搵到, thank you!

引用:應該K2𣎴是Policy.+應該按年齡才是P

原帖由 ANChan59 於 13-09-09 發表
應該K2𣎴是Policy. 應該按年齡才是Policy。

好似是讀緊ESF Kinder曾經申請,但不被取錄。
明白從申請入學考慮純是年齡問題。但現實上如果大B變細B, 還要讀少一年K3,對小朋友是壞事。我真係唔信今時今日有小學假設小朋友無讀完幼稚園上小學的,就算做細B, 至少都讀完個幼稚園呀。相較之下,我還是喜歡如培正般規定足六歲才可入學。又或者,規定每個小朋友只可申請一次小一以減少K2生報考意欲。Anyway, 純粹個人對入學年齡和完成每個學習階段的執著,沒其他的。

我覺得比你申請又如何, dbs interview 的要求其實要小朋友逹到很高程度的理解力同分析力, k3 同一般k2 的小朋友係有一段距離的, 當然唔排除有啲超勁小朋友啦, 但係如果係陪跑的話, 令到小朋友有唔好的印象(失敗), 到第日佢再考嗰時發脾4 咪仲幣

引用:我覺得比你申請又如何,+dbs+interview+的要

原帖由 lammakbb 於 13-09-09 發表
我覺得比你申請又如何, dbs interview 的要求其實要小朋友逹到很高程度的理解力同分析力, k3 同一般k2 的小 ...
校長都話以前有名幼生試過,但過不到first in...

‹ 上一主題|下一主題