用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔9月7號簡介會
樓主: 小克
go

男拔9月7號簡介會   [複製鏈接]

我無介簡會,請問是否須要交portfolio?謝謝

引用:請問星期六第一場係小學校長講,定RONNIE+C

原帖由 sadsam 於 13-09-09 發表
請問星期六第一場係小學校長講,定RONNIE CHENG講?
Headmaster made opening speech, and head teacher did the presentation and Q&A.

四隻貓 發表於 13-9-9 09:40
請問entry requirement 可以係邊度睇到?
我睇左DBSPD web site 但搵唔到佢有entry requirement 或有關入學 ...
you are right, seems no explicit age requirement mentioned (I guess this means I can apply too as all applicants will be invited for interview).  do people notice in the application procedure (vii):

photocopies of applicant's school reports of the previous year, if any

引用:我無介簡會,請問是否須要交portfolio?謝

原帖由 manman2007 於 13-09-09 發表
我無介簡會,請問是否須要交portfolio?謝謝
The head teacher said portfolio is not a must, but they accept additional information if not more that 8 pages (single side).

MrBeast 發表於 13-9-9 11:18
you are right, seems no explicit age requirement mentioned (I guess this means I can apply too as al ...

Thank you!

經傳媒報導之後, 我估今年DBSPD報名人數會創新高...
交表日場面一定非常"墟幸".

Avanti 發表於 13-9-9 11:16
Headmaster made opening speech, and head teacher did the presentation and Q&A.

吾該哂,仲以為有鄭校長上黎講下野TIM~

引用:Quote:Avanti+發表於+13-9-9+11:16+Headmas

原帖由 sadsam 於 13-09-09 發表
吾該哂,仲以為有鄭校長上黎講下野TIM~
Mr. Cheng did the opening speech.

308  same as last year  發表於 13-9-10 11:24

引用:Quote:crazymum+發表於+13-8-29+09:30+9月7

原帖由 PoohsBaby 於 13-08-29 發表
Can you share which school have Open Day Or Seminar on the same day???? THANKS
救恩、禮賢、循道、港同1st in, 又識人撞英華1st in, 高主教交表,仲有個九龍城區小學簡介會!

引用:Quote:原帖由+PoohsBaby+於+13-08-29+發表C

原帖由 crazymum 於 13-09-09 發表
救恩、禮賢、循道、港同1st in, 又識人撞英華1st in, 高主教交表,仲有個九龍城區小學簡介會!

...
仲有培僑!

引用:Quote:MrBeast+發表於+13-9-9+11:18+you+ar

原帖由 四隻貓 於 13-09-09 發表
Thank you!

經傳媒報導之後, 我估今年DBSPD報名人數會創新高...

今年間間都創新高啦!

nkpa 發表於 13-9-8 12:50
可以收K2 BB, 直資自主權好大。

估計3千幾人報,第一輪小組面試篩剩3百,第二輪單獨面見校長校監同老師會 ...
家長唔駛一齊見咩?

報紙話家長簡單介紹之後小朋友要獨自面試

回覆:男拔9月7號簡介會

往年都有講, 2nd Int家長陪細路入去, 有一分鐘左右時間盡sell, 跟住細路留抵面試, 校長話家長講話唔計分。

引用:往年都有講,+2nd+Int家長陪細路入去,+有一

原帖由 556699 於 13-09-09 發表
往年都有講, 2nd Int家長陪細路入去, 有一分鐘左右時間盡sell, 跟住細路留抵面試, 校長話家長講話唔計分。

...
家長嗰  part 唔計分?咁講嚟做乜呀?

引用:Quote:原帖由+556699+於+13-09-09+發表往年

原帖由 babyaabb 於 13-09-09 發表
1,了解家長的表達能力
2,家長說話的時候,小朋友有什麼反應。

一分鐘其實不會有什麼精彩的內容,但只要不是驚嚇的內容,應該順利過關

引用:Quote:原帖由+556699+於+13-09-09+發表往年

原帖由 babyaabb 於 13-09-09 發表
我就認為家長的言談雖然唔計分, 但會影響整體的觀感, 所以亦不能忽視。 正如學生著咩衫面試唔會計分, 但若著睡衣拖鞋你估會點?

ANChan59  Well said.  發表於 13-9-10 09:06

回覆:男拔9月7號簡介會

認識一位朋友,面試選用英語,但進入第二輪面試時,Daddy出了差,只有媽咪同小朋友面試,但媽咪英語不靈光,面試時不流暢,結果waiting list 。但後來再有第三輪面試(同家長一齊),今次Daddy有出席,一分鐘的回應也很流暢,結果有offer。依家讀緊高小。

咁死啦 ~ 你地做大仔宜家先讀 K2, 我個囝囝係 12月尾, 宜家讀 K3, 其實同你地大B 讀 K2 無分別喎, 我地呢啲聽落咪好蝕抵, 同埋好陪跑 feel 囉 ...

回復 Anmarcus 的帖子

你沒蝕抵,你仔仔今年若考唔到,可以學其他人,出年讀小一時再報考!只是變大仔

fmhk_jj 發表於 13-9-10 09:25
認識一位朋友,面試選用英語,但進入第二輪面試時,Daddy出了差,只有媽咪同小朋友面試,但媽咪英語不靈光 ...
但後來再有第三輪面試(同家長一齊)

點解有第三輪? wait list?
‹ 上一主題|下一主題