用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

陳守仁   [複製鏈接]

請問有冇媽媽知道陳守仁通常收邊間幼稚園既小朋友?  可否分享一下面試經驗?  謝謝!
   14    0    0    1

回覆:陳守仁

冇中學back up,想知點解咁多人考?

你去open day或者有親友讀,你就明,甘既學費,好難得。

無中學系缺點,系吾够龍校稳陣,無計。

今年6000幾人報, 冇中學都咁勁, 若有中學過萬人申請都似。

556699 發表於 13-9-3 19:03
今年6000幾人報, 冇中學都咁勁, 若有中學過萬人申請都似。

所言甚是! 有想過部份家長是否羊群心理作崇?
但陳守仁真的是後起之秀, 實力真的不容忽視.

看學之園的網頁都幾多人入陳守仁, 我識的就St.Cat 多些, 其它幼稚園都有, 幾散.

回覆:556699 的帖子

當 rehearsal interview 無壞,我估超過一半人有呢個心態, 一試無訪。

rainbowcov  Agree.  發表於 13-9-30 09:31

HaYi 發表於 13-9-3 19:47
看學之園的網頁都幾多人入陳守仁, 我識的就St.Cat 多些, 其它幼稚園都有, 幾散.  ...

照此看來陳守仁喜歡收一些英文程度高既學生, 以配合其英文小學, 英語學習的環境

回復 MyAshley 的帖子

的確感覺TSL 一向收英文程度較高的幼稚園生, 不過聽家長說近年有幾位考生是TSL冇收, 但考到DBS, 故此我地估可能TSL 可能在中文程度方面要求亦提高左,   因為TSL 將來要考中學, 如只得英強, 而中文程度不及傳統中文小學, 好多名中學如SP-CoEd 都未必會取, (此是今年聽TSL 學長的家長分享得知) .   
但看今年TSL畢業生的數字, TSL 去 SP-CoEd 的人數都有增加至7-8個, 所以覺得TSL 是著緊了中文, 從入學收生到小一的課業都是.  好事來的, 慢慢地雙語強 (或TSL 是3語), 到畢業時想上任何一間中學都好.

除英文外,學校喜歡怎樣的學生?

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

Take it easy, sometimes by luck.

引用:看學之園的網頁都幾多人入陳守仁,+我識的就

原帖由 HaYi 於 13-09-03 發表
看學之園的網頁都幾多人入陳守仁, 我識的就St.Cat 多些, 其它幼稚園都有, 幾散.  ...
一年幾百隻聖貓考小一,梗係多啦!

rainbowcov  對.     發表於 13-9-30 09:33
LuLuKiuKiu    發表於 13-9-9 09:36

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+13-09-03+發表看學之

原帖由 crazymum 於 13-09-08 發表
一年幾百隻聖貓考小一,梗係多啦!
當年我小朋友同班二十多人中,有兩個入陳守仁,唔算特別多

朋友女儿上年有幸waiting...但waiting也要重新in...最後放棄!
此校有若干%收非华語小朋友!英語能力差好难成功入选!虽冇接龙,派位很好!
有曰文学,很特別!總之,超值!!!

引用:朋友女儿上年有幸waiting...但waiting也要

原帖由 vincher 於 13-09-08 發表
朋友女儿上年有幸waiting...但waiting也要重新in...最後放棄!
此校有若干%收非华語小朋友!英語能力差好难 ...
日文外仲有法文及西班牙定德文學

vincher    發表於 13-9-8 22:20

vincher 發表於 13-9-8 14:08
此校有若干%收非华語小朋友!英語能力差好难 ...

請問為何放棄了? 如真的喜歡陳守仁, 為何不堅持呢?
我也同意十分超值, 派位好, 可惜學額僧多粥少, 除非孩子真的優秀, 否則要突圍而出實在不易

中、英文一定要強,聽、說皆是
兩次面試都考得很全面,可說是不可能存在幸運成分
家長要填問卷,所有有份 2nd in 的考生的家長都要見校長,所以家長都要有準備。

回覆:B.BB 的帖子

對的,tsl的收生面試係好全面的。因入到去讀,小一已必修第三種語言,除了中文,所有科目包括音樂,體育,視藝都是用英文教的,孩子如看不懂聽不明是不適合入學的。

引用:對的,tsl的收生面試係好全面的。因入到去

原帖由 extra369 於 13-09-09 發表
對的,tsl的收生面試係好全面的。因入到去讀,小一已必修第三種語言,除了中文,所有科目包括音樂,體育, ...

回覆:B.BB 的帖子

同意。因為2nd in 之後in 父母,校長會同你講返小朋友面試時表現,例如:中,英文强/弱,記憶力高/低等等。比我感覺係佢哋會重視呢d元素,如果唔係都唔講出嚟。

‹ 上一主題|下一主題