用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角循道學校 丹循功課大概多少?老師整體好嗎?
go

丹循功課大概多少?老師整體好嗎? [複製鏈接]

有意申請本屆小一, 請各位家長賜教. 另外小女有20分自知機會不大,有沒有家長去年第一,二輪均選此校為首不入,在叩門階段入呢? 謝謝!
   2    0    0    0

引用:有意申請本屆小一,+請各位家長賜教.+另外小

今年好多首選丹循1/1都入唔到,叩門位得4個,有14x個小朋友叩門,難!出生率一年高過一年,相信出年會更多人叩門。
20分,入丹循的機會極微,因為位少,世襲生多,近年大熱。
P1功課量唔多,合理,我女好enjoy學校生活,話開心過幼稚園!
學校校長老師好有心,全級普教中,兩位外籍老師,校園氣氛好,品德教育相當好!

我也喜歡丹循, 而且又近屋企.  丹循對於學習快的資優生有SUPPORT嗎?
扣門時, 丹循是否喜歡收資優生?

關於扣門,校長的喜好就唔太清楚,我估個個校長都喜歡又乖又o力的小朋友,印象中校長有提過,扣門收生主要睇小朋友的面試表現。舊年面試題目唔難,唔會考paper, 簡單的數學概念題目,看圖說故事,簡單英文問答…另外,因為學校系全級普教中,所以有普通話底會有d優勢。
當然面試d野,除佐小朋友的能力,臨場表現,好睇眼緣。丹循好注重品德教育,所以面試中有禮貌都好重要!百幾個小朋友裡面揀幾個,好難!
學校有wan校外機構來校進行比疑似資優生的思維培訓班,由老師挑選學生參加(未必系讀書最好果d),不過每班得1/2個小朋友有的參加。我孩子尚在低年級,高年級的情況就唔太清楚!

‹ 上一主題|下一主題