用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反書院附屬小學 st Stephens sec in
樓主: musicien
go

st Stephens sec in   [複製鏈接]

引用:Quote:babyjoyce+發表於+13-9-11+12:07+請

原帖由 pino 於 13-09-11 發表
你今日收左信未?我都係冇,應該都唔得啦!
不過,有冇家長今日都收到信呢?
...
冇信啊今日。打給學校,佢話仲send緊信。吾知係吾係包埋rejection letter. 吾好放棄,繼續等。

我太太問左,佢地話今年唔會SEND REJECTION LETTER

Most schools usually issue rejection letters very late, at the same time when they issue the acceptance letters.  

回復 loklokhui 的帖子

無REJECTION信即係仲有希望,HAHAHAHA,ADD OIL大家....希望在今天呀.....

回覆:st Stephens sec in

My fds daughter interviewed on 26/8 got letter for 2ned in on sat wor

loklokhui 發表於 13-9-11 15:12
我太太問左,佢地話今年唔會SEND REJECTION LETTER
No rejection letter?上面位家長又話仲出緊信,即係2nd in 信?希望唔係俾false hope la

candon 發表於 13-9-11 15:27
回復 loklokhui 的帖子

無REJECTION信即係仲有希望,HAHAHAHA,ADD OIL大家....希望在今天呀.....
希望在今天?原來你未開信箱?good luck!我都係不抱希望了!

引用:Quote:loklokhui+發表於+13-9-11+15:12+我

原帖由 pino 於 13-09-11 發表
No rejection letter?上面位家長又話仲出緊信,即係2nd in 信?希望唔係俾false hope la ...
如果咁就仍有希望,因學校講仲send緊,應該係指second in letter.

遊戲甘甘開始,間間都差吾多要in ,有2nd開心,無亦收拾心情再努力,我地教小朋友都系甘講。

其實收REJECT信都好DISCOURAGE架....唉..面試以黎,一到知人地收到有信,而自己又未,個感覺不太好,其實都預左唔OK,但有時又諗,我覺得小朋友已好努力,點解都唔得GE,究竟應該要點先可以有OFFER...日日都安慰自己要平常心,但真係好難,其實我只要有一間,我已經覺得好滿足,好開心了.......但問題係,每間學校都要面對3 ROUND的考驗,的確一D都唔容易,JANE1983,你講得岩,無,要收恰心情去迎接以下的每一個面試....

一日未到27號,都仲有希望,大家比心機!

回覆:loklokhui 的帖子

請問此校可否容許大抽獎 ?

candon 發表於 13-9-11 16:09
其實收REJECT信都好DISCOURAGE架....唉..面試以黎,一到知人地收到有信,而自己又未,個感覺不太好,其實都預左 ...
同你感覺一樣!特別係當你覺得自己小朋友整體不比身邊收信既小朋友差時,感覺真不好!(心中當然明白面試是否成功有很多因素,亦可能人地當日表現真係特別出色)該如何調節自己呢?真不懂!還要逰戲才剛開始!

引用:請問此校可否容許大抽獎+? +

原帖由 MLKC 於 13-09-11 發表
請問此校可否容許大抽獎 ?
此校乃私立小學。

MLKC  Thx !  發表於 13-9-11 16:47

回復 pino 的帖子

EXACTLY, 眼見又不比身邊認識朋友的小朋友差,為何會咁呢,不過,AGREE WITH U, 有好多因素影响GE,如何平衡,我自己就自我安慰,相信有一間學校會欣賞自己的小朋友掛....只係未遇到...相信.....遊戲只係開始左一段路.....

回復 candon 的帖子

吾系間間都3輪甘惨的,我地做亞媽的,真系要頂住!

回復 Jane1983 的帖子

我頂得好辛苦,搞完大同時又要搞個細.....好攰呀...

引用:回復+Jane1983+的帖子 我頂得好辛苦,搞完

原帖由 candon 於 13-09-11 發表
回復 Jane1983 的帖子

我頂得好辛苦,搞完大同時又要搞個細.....好攰呀...
Me too. My little one is applying for k1 while the elder one is applying for p1. You are not alone

回復 conniemar 的帖子

有伴,一齊加油呀.....

這間學校是私校,但收咗要你簽undertaking唔去大抽獎。
‹ 上一主題|下一主題