用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

This topic appears every year.
The most fair system is to allow you to pick first......

4eyesDad  This topic appears every year because it is obvious to all right thinking parents that this is a bad and unfair system. Hence  the latest call for its abolition.  發表於 13-9-25 14:04

4eyesDad 發表於 13-9-12 09:17
當父母兄姊其中之一為該小學的畢業生,兒童可以有入學的優勢。這是官立及政府資助的學校,用的是納稅人的錢 ...

咁交得多稅D可否選先?

phyllis00000  6歲孩童, 邊個有交稅呢? 真正公平係要睇小朋友, 而唔係其父母如何. 如果連呢點都未清晰,講多無謂~  發表於 13-10-9 11:58
4eyesDad  教育制度不應該為某一部份的交稅人而設的!  發表於 13-9-25 14:07
LittleRoxie    發表於 13-9-12 23:20

是樓主自己提出官校同資助是用納稅人的錢.

回復 4eyesDad 的帖子

世襲有幾多?
改全抽可能1)更多學校改直資; 2)名校網單位升到上天.

4eyesDad 發表於 13-9-12 09:17
當父母兄姊其中之一為該小學的畢業生,兒童可以有入學的優勢。這是官立及政府資助的學校,用的是納稅人的錢 ...

你自己提"用的是納稅人的錢".....咁比多D稅可選先啦.

4eyesDad 發表於 13-9-26 09:36
回復 YIN-MA 的帖子

私人利益不能作為公平的標準呀!

咁你出聲的原因是什麼?
因為你冇世襲?
如果你有, 你會出聲嗎?

choimingcourt  呢個係重點既問題, 我都想知樓主點答! x 2 (申報: 我女入小學沒有世襲條件)  發表於 13-9-27 17:00
bckwong  呢個係重點既問題, 我都想知樓主點答!(申報: 我沒有世襲條件!)  發表於 13-9-26 18:52
karen55407    發表於 13-9-26 18:27

Gerard 發表於 13-9-26 12:18
對呀,就是考過直資,私小,更加知道勁人多,家庭back up 勁,以為可以透過考試入心目中學校的人,更加入唔 ...
樓主覺得佢小孩最叻......

bckwong    發表於 13-9-26 19:03
karen55407    發表於 13-9-26 18:30

nadal 發表於 13-9-27 12:05
回復 mk3288 的帖子

要不是你還未弄清楚遺產和世襲的分別,你就是少數依然贊成保留皇位世代相傳的份子。:g ...

有能者居之的事放在小孩身上, 會不會太沉重,

happy_lavender 發表於 13-9-27 14:15
回復 www 的帖子

我從來無發表我同意或反對這制度,我是中立的,不用緊張!如果你的論點不夠穩,無人挫都 ...
同意.
如果小朋友入左自己母校, 家長投入度會大D....

4eyesDad 發表於 13-10-2 22:56
上一代讀甲小學,下一代又讀甲小學,上一代做清潔,下一代又做清潔。上一代讀乙小學,下一代又讀乙小學,上 ...

樓主.
我和太太上一代都是小康/基層人士.
我小學讀KTS, 但當年(2X年前)不是什麼名小學
太太讀樂富屋村小學
中一我倆亦不是派到名校, 只是普通官中.
初中各自努力, 中三成功轉到LSC, DGS.
我同屆有個10優是單親拿綜援的.

世上冇絕對公平的.

如果你覺得小學世襲入學計分法令你輸在起跑線, 我想講不是制度令人輸, 而是你的心態令你和你的小朋友輸在起跑線.

珠珠妹dy    發表於 13-10-3 14:36
小妮子    發表於 13-10-3 13:31

4eyesDad 發表於 13-10-7 00:02
不公平與什麼「xx起跑線」是兩碼子事!既然閣下覺得世襲福利對學業事業冇乜必然性的關係,(我冇話有必然性 ...
設立世襲有原因嗎?點解你唔了解下世襲的原因?
如果有原因, 為何不公平? 冇原因的情況下加上限制才是不公平.

我支持世襲,雖然我一定用唔到. 歸屬感是我支持原因.唔明的話可以在校際運動會到灣仔睇下.

4eyesDad 發表於 13-10-7 07:08
全世界百幾個資本主義的政府都冇採用港產教育世襲制噃!

冇人用=唔公平?
Interesting comment.

4eyesDad 發表於 13-10-7 08:29
我想像中,教育局代表在聯合國教育論壇公開介紹香港小學入學世襲計分制度時,文明先進的政府唔會覺得港產世 ...

"你想像中" - 非常主觀

"本地學生希望離開香港的原因" - 非常主觀....你的帽子扣得太大了吧.....

anntx3 發表於 13-10-7 08:48
其實應該取消 神級學校和雞校的標籤,等到所有學校無分別,就不用爭。
例如將學校每年改一次名,拔萃今年叫 ...

中學/大學都要嗎?
叫英美高等學府跟著做?

4eyesDad 發表於 13-10-7 00:05
閣下唔支持取消 世襲制?冇問題噃,其實一樣米養百樣人,有人見到不公平的制度,會提議取締它 ,與私人利益 ...

woo....

"其實一樣米養百樣人,有人見到不公平的制度,會提議取締它 ,與私人利益無關。另外有人見到同一個制度,因為有私人利益,唔支持取締 。"

你就正義化身...其他人就自私自利....

karen55407 發表於 13-10-7 22:34
看來樓主比較響往西方國家的入學方法

我會用祟尚.....

mr1963 發表於 13-10-7 22:12
將歸屬感置於公平之上……
無奈又帶點不安!

如果我曾為校獲獎無數?

haha.... u are right....

回覆 Mannixwong 的帖子

Very interesting illustration.

回覆 4eyesDad 的帖子

Where are so called "public funds" come from?  Taxpayers.

So if I pay more tax I should get higher chance.  That would be fair because I make more contribution. Right?

There are plenty of ways to determine "fair".  Why we need to choose yours?  If it fair?

No absolute "fair" in the world.  

One question: which one is fair?  (i) all children at the age of 2 go for detailed assessment of their abilities; (ii) all seats go to lottery.

‹ 上一主題|下一主題