用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 禮賢面試只在星期一
樓主: kubbrick
go

禮賢面試只在星期一 [複製鏈接]

引用:其實大人喺weekdays去其他公司見工,喺咪都

原帖由 Yanamami 於 13-09-21 發表
其實大人喺weekdays去其他公司見工,喺咪都好唔啱架?如果我反6日工,喺咪要人地Sunday 先可以interview我 ...
我會resign咗先interview.

chingcging 發表於 13-9-21 17:39
唔係話幼稚園預咗你請假就話件事係啱。要返學嘅日子你唔返學去做其他嘢,點都講唔通!你會唔會同你老板話我 ...

要老師番7日工,好陰公啊~

引用:Quote:chingcging+發表於+13-9-21+17:39+唔

原帖由 Yanamami 於 13-09-21 發表
要老師番7日工,好陰公啊~
間學校要玩interview, 就預咗。咁心痛啲老師?

Yanamami  老師都喺人,都有家庭吧~  發表於 13-9-21 19:34

回覆:禮賢面試只在星期一

我以前做學校嗰陣返都試過!open day前後都要返,outing 前後都要做!我可唔可以say no? 我做得呢份工就預咗!正如學生嘅責任係返學,唔係話個家長覺得有啲事緊要個返學就自己決定唔返!

最大的受害者可能是林校長及鄭校長!!!佢地要見咁多人,又話要星期六日,見得少家長又唔開心……

chingcging 發表於 13-9-21 19:33
我以前做學校嗰陣返都試過!open day前後都要返,outing 前後都要做!我可唔可以say no? 我做得呢份工就預 ...

禁如果小學Sat見小朋友,但媽咪/daddy 要番工,禁應唔應該告假唔番工呢?照計除左病,都唔應該隨便唔番工啊~

返工有年假,返學冇,其實重點係有些學校唔體諒學生,要學生請假

回覆:kubbrick 的帖子

周圍都有傻人,小心。

bee918  哈哈, 對!  發表於 13-9-23 13:14

引用:返工有年假,返學冇,其實重點係有些學校唔

原帖由 kubbrick 於 13-09-21 發表
返工有年假,返學冇,其實重點係有些學校唔體諒學生,要學生請假
重點係,係細個嘅時候已將小朋友嘅價值觀扭曲!係家長嚟講,你有大假,你用大假都任何事都冇人理你!學生有學校假期,正路唔需要平時請假。

一般小朋友學芭蕾舞鋼琴之類要去考皇家試,咁係咪要先退學?

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+13-09-21+發表其

原帖由 chingcging 於 13-09-21 發表
我會resign咗先interview.
你咁清高又唔等錢開飯當然可以辭左份工慢慢搵吧。 夏蟲不語冰,  你生於火星不知民間疾苦, 收線。

如你發現你小朋友的幼稚園老師個仔女都請假去考小一,馬上退學,否則扭曲你寶貝嘅價值觀。

回復 chingcging 的帖子

咦!乜唔係態度問題咩?淨係病和紅白二事才可唔返學咩?點解學校安排就可以去音樂節比賽呢D課外活動呢?照你的立論,這是學校引導學生作出不正確態度的行為,你應向學校投訴和反對子女在上課日出席此等活動吧?

你不用回覆,因我只是指出矛盾之處,向自己解釋就可以了。
不過兩帖前文後理未能呼應,零分,請重作。
.
.
.
.
.
.
其實如果係讀小學或以上,我完全認同你淨係病和紅白二事才可唔返學的立論,但問題係,幼兒教育並非必須,有小朋友根本就唔返幼稚園也可順利升小!基於此點,你的論點就站立唔住。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:我以前做學校嗰陣返都試過!open+day前後都

原帖由 chingcging 於 13-09-21 發表
我以前做學校嗰陣返都試過!open day前後都要返,outing 前後都要做!我可唔可以say no? 我做得呢份工就預 ...
長毛上身

Resign 咗先簽 contract 就話者,resign 咗先 interview?請硬你架?!
唔請點算?!

不過在呢度真係講乜都得,反正都係天下無敵。。。認真你就輸了!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Resign+咗先簽+contract+就話者,resign+咗

原帖由 奥脫福 於 13-09-21 發表
Resign 咗先簽 contract 就話者,resign 咗先 interview?請硬你架?!
唔請點算?!
我地班細路情況唔同,唔駛"resign",讀多幾個月都已經畢業了。舊嘅必去,新嘅又一定要黎,"in"得黎咪啱囉。𠹭位"太太/先生"點同喎,佢如果學校做工,已經有路數,駛乜好似我地咁撲黎撲去。不過我覺得做佢小朋友就。。。唉,個世界不能因為有需要而變,不能變通。

女長毛,請假去in小一有冇問題?又唔係成日都係咁!大家都只係想小朋友入讀心儀的學校!學校規定閒日in,你有辦法叫人遷就你嗎?冇吖嘛,咪就要跟囉,不過我覺得話resign咗先interview......我睇咗真係笑咗出嚟囉!!唉,都唔會點解每逢呢d時候梗有人話d學校唔好,請假interview又話乜乜物物!

既然學校的面見安排這麼不近人(學生/父母)情, 不是好學校, 用消去法, 不用伸請了.

如果你覺得面試日期在平日, 而令你不認同学校價值觀, 那建議你不要報考了。反正真的不是in完会收。

可能我哋啲仔女都要K3行完畢業禮,暑假時先可以interview
‹ 上一主題|下一主題