用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 張煌偉小學家長請分享一下
go

張煌偉小學家長請分享一下 [複製鏈接]

我兒子今年k3,本來我老公想幫我個仔報哩間學學校,點知佢老校老師非常反對我哋選哩間,佢話以我仔能力可以選間更好,唔駛選哩間。而家我都唔知選邊間好。(佢老師話哩間學校數一數二差)

我個仔專注力弱、好動、好奇心好重,再加上我個仔係細仔,我又唔想選一D好谷嗰D學校俾佢,請問各位家長有咩意見呢?
   0    0    0    0

咁你地本來點解想揀張煌偉?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

你個老師d資料有d out!呢年排尾2-3喇!一定有學校冷過佢!

你第一輪揀呢間,一定入
倒不如留返大抽獎,碰碰運氣,然後放張响第二?
聽講白普理都幾啱呢類小朋友
恐龍家

回復 小曳人 的帖子

多謝你意見呀!不過我又聽過D人話轉咗校學差咗好多呀!

小曳人  收多好多學生就真!  發表於 13-9-27 06:30

回復 MASAYA 的帖子

之前我老公覺得哩間几好咁!有照顧D學習冇咁好嗰D學生,因為我個仔係細仔,學野慢過人所以諗住哩間,俾佢冇咁辛苦,但係而家俾佢老師講一講又唔知點好,我怕害咗嗰仔呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有個朋友,佢仔仔讀聖心幼稚園畢業,成績OK,可惜派張,佢當時大肚,所以無去其他學校叩門,雖然好失望,但讀住先
開學幾個月之後,得一得字feedback:好!

我建議你多親自了解區內學校,唔揀張,咁邊間好呢?然後試試去學校門口睇睇,多d同用家攞料!

恐龍家

引用:回復+MASAYA+的帖子 之前我老公覺得哩間几

原帖由 晉晉 於 13-09-26 發表
回復 MASAYA 的帖子

之前我老公覺得哩間几好咁!有照顧D學習冇咁好嗰D學生,因為我個仔係細仔,學野慢過人 ...
如想入張可大抽獎放第2都可以,冇咩人會同你爭,因為你比較“另類“!

回覆:MASAYA 的帖子

其實好睇妳點教佢,不是完全靠學校嗎!最緊要妳覺得學校適合小朋友!我都揀了最近屋企又活動教學嘅學校!亦是冷門的學校!可能大多數都覺得我是另類!但一個六歲嘅小朋友坐好遠車讀一間好多人話好嘅學校,亦可能好多功課催谷,當然有很多父母覺得多功課是好的,可以快一步學多啲學深啲,這才有競爭力!那就要看妳如何選擇啦!

wongav 發表於 13-9-27 15:59
其實好睇妳點教佢,不是完全靠學校嗎!最緊要妳覺得學校適合小朋友!我都揀了最近屋企又活動教學嘅學校!亦 ...
點解係回覆我的帖子
最好係家長同學校有相似教育理念,唔好一邊好谷一邊好hea或一邊有信仰一邊無神論,距離都好重要,最好可以行返學,搭車連坐車半個鐘內次之,唔好讀要搭個幾兩個鐘先到既學校,來回都三四個鐘,本身讀到書都變讀唔到...
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 13-9-27 16:21
點解係回覆我的帖子
最好係家長同學校有相似教育理念,唔好一邊好谷一邊好hea或一邊有信仰一邊無神 ...
人各有志啫...........

crazymum 發表於 13-9-27 16:51
人各有志啫...........

當我見到有人住元朗,但去柴灣港同返學,我崩潰了
‹ 上一主題|下一主題