用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拆解官津小學的學額分配
樓主: iantsang
go

拆解官津小學的學額分配 [複製鏈接]

Many thanks.  Just wonder why the same set of figures are updated in January? Any special reason pls?

我又想問下...自行有多少學位是計得出, 統一學位有多少政府會公佈 !
其實D留班位+每班超收位~小班2個(27-25)/大班3個(33-30)。。。學校不是留來收叩門嗎????

統一派位學生水準無保證, 所以學位多數喜歡留位作叩門選學生,但求可以寧校學生水準高一點嗎????  

醒目開學勳章

引用:Quote:iantsang+發表於+13-9-25+12:38+http

原帖由 mamath 於 13-09-25 發表
Many thanks.  Just wonder why the same set of figures are updated in January? Any special reason pls ...
The one in September is for Discretionary places stage while the one in January is for Central allocation.

The two combines to make up almost the entire P.1 intakes.

mamath  i see.  thanks!  發表於 13-9-25 17:22

醒目開學勳章

引用:我又想問下...自行有多少學位是計得出,+統

原帖由 subb 於 13-09-25 發表
我又想問下...自行有多少學位是計得出, 統一學位有多少政府會公佈 !
其實D留班位+每班超收位~小班2個(2 ...
自行有幾多位教育局有公佈,只係派咗幾多唔會一定公佈,所以要用一月公佈嘅「暫定統一派位學額」計番出嚟。

subb  咁其實一睇統一派位就知自行收了多少及該校收多了多少世襲呢.. !  其實係咪可以好簡單咁話, 超收留班位學校是留作叩門用 ????  發表於 13-9-25 17:06

醒目開學勳章

我有D野唔明,假設有100個位,有50用個位黎派必收生(30)同計分位(20)
如果果年有40個必收生,咁多左嗰10個位會响邊度分出黎?
如果係响計分位度分出黎,咁又話計分位不少於20%
唔係好明白,有無人可以賜教?
http://rickpoon.spaces.live.com/

zola 發表於 13-9-25 18:29
我有D野唔明,假設有100個位,有50用個位黎派必收生(30)同計分位(20)
如果果年有40個必收生,咁多左嗰10個位會 ...

當「必收生」申請人數目超額時,需以預留作「統一派位」的學額去填補不足

Ian文中已解釋

醒目開學勳章

MC1128 發表於 13-9-25 18:39
當「必收生」申請人數目超額時,需以預留作「統一派位」的學額去填補不足

Ian文中已解釋
sorry.一時大意睇唔到咁即係其實自行同統一既比例都唔一定係50% vs50% ?
http://rickpoon.spaces.live.com/

zola 發表於 13-9-25 18:43
sorry.一時大意睇唔到咁即係其實自行同統一既比例都唔一定係50% vs50% ?

都係,但不算很普遍。通常是
1.受歡迎的學校
2.男女校
例如兩間油天,反而LS,MCS是單性別,弟弟或妹妹跟兄或姐入學的情況,未用盡30%。Ian 有另文分析

醒目開學勳章

引用:Quote:zola+發表於+13-9-25+18:43+sorry.一

原帖由 MC1128 於 13-09-25 發表
都係,但不算很普遍。通常是
1.受歡迎的學校
2.男女校
兩個字:「感動」!多年撒下嘅種子已經發芽成長了!

小曳人    發表於 13-9-27 06:34

回覆:iantsang 的帖子

咁自行甲部用吾盡的學位(即必收生少於所提供的學位)會否放落乙部(計分個部份)度

醒目開學勳章

引用:咁自行甲部用吾盡的學位(即必收生少於所提

原帖由 manman_mama 於 13-09-25 發表
咁自行甲部用吾盡的學位(即必收生少於所提供的學位)會否放落乙部(計分個部份)度

...
必定會

Thanks

Ian, 請問在瑪利曼的例子中,4個留班位會用作收世襲生?收自行分配計分的學生?收叩門生?還是有其他用途?(如沒有人留班)
另外,每所學校是否一定先扣起留班位,才作統一派位之用? 謝!

醒目開學勳章

XDXD3 發表於 13-9-26 00:21
Ian, 請問在瑪利曼的例子中,4個留班位會用作收世襲生?收自行分配計分的學生?收叩門生?還是有其他用途? ...
4個留班位會用作收世襲生?==> No

收自行分配計分的學生?==> No

收叩門生?==> Yes, they can if no ones repeat.

另外,每所學校是否一定先扣起留班位,才作統一派位之用? ==> All schools have the right to reserve them for repeat of door-knocking, at their own discretion, from zero to 4 seats in this example.

謝謝! 若我想知該屆已收叩門學生,是否=
學生總人數(from school annual report) -原本可收學生人數(教育局的自行分配學額x2)

ps假設沒有人留班

謝!

MPS會post成功叩門嘅list出嚟,仲有後補名單,過去幾年每年都有約20個成功叩門。

醒目開學勳章

引用:MPS會post成功叩門嘅list出嚟,仲有後補名

原帖由 YIN-MA 於 13-09-26 發表
MPS會post成功叩門嘅list出嚟,仲有後補名單,過去幾年每年都有約20個成功叩門。 ...
無錯!因為MPS每年都有post自行分配取錄名單同埋叩門取錄名單,所以我才用她來做例子,証明以往用嚟計算自行取錄人數嘅方法有誤差。

醒目開學勳章

引用:謝謝!+若我想知該屆已收叩門學生,是否=

原帖由 XDXD3 於 13-09-26 發表
謝謝! 若我想知該屆已收叩門學生,是否=
學生總人數(from school annual report) -原本可收學生人數(教育 ...
其實你唔會知叩門取錄人數,取非間小學自己post個名單出嚟,呢個計唔到嘅原因係因為唔知有幾多人收咗但唔讀。

tks v. much

上年我都有睇你嘅文章,真係好有用。
‹ 上一主題|下一主題