用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂事務處器樂訓練計劃初班結果
樓主: cpcog
go

音樂事務處器樂訓練計劃初班結果 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:可上MO網,查閱申請結果

原帖由 NK媽 於 13-10-11 發表
可上MO網,查閱申請結果
Thank you一如所料,落選。試左兩次應該死心喇掛

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-10-10+

原帖由 zuzu888 於 13-10-11 發表
可能係垃圾郵件!我係!仲要亂碼
我連垃圾桶都無

Charlotte_mom 發表於 13-10-11 07:58
Thank you一如所料,落選。試左兩次應該死心喇掛
唉。以為有左上次經驗,今次應該OK,可能真係太多人APPLY。

請問你報咩樂器,響個CENTRE??

醒目開學勳章 王國長老

港島區, 敲擊, 無所謂啦, 得我當BONUS

cpcog  I have same attitude too!  發表於 13-10-11 21:45

Music Office收左我仔. 昨天去MO交錢. 我後面有個女人都應該是交錢. 我見拒放底紅色passport(好似大陸passport)同支票. 職員問小朋友有冇身份證, 出世紙, 拒話冇. 當時我已入lift走, 最後唔知MO有冇收那個冇身份證,冇出世紙小朋友. 今日睇返張申請表, 申請表上是可以填passport number.

香港人自己報MO課程都爭崩頭. 好心MO就唔好比冇身份證,出世紙啲人報名啦.

cpcog  oh... how come?????!!!!  發表於 13-10-13 21:53

咁都得,香港會唔會沉㗎!

引用:港島區,+敲擊,+無所謂啦,+得我當BONUS

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-11 發表
西樂?成功率只有三成半,

引用:港島區,+敲擊,+無所謂啦,+得我當BONUS

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-11 發表
有時未必是能力問題!關乎很多因素,可能呢區太多人報呢個!有時身型都會影響,好似我女考中提琴,要度手仔,佢話好多人都唔夠大的

回覆:音樂事務處器樂訓練計劃初班結果

有無人waiting list但你收左 ?

cpcog  i guess waiting mean hopeless  發表於 13-10-22 21:27

回覆:scyu88 的帖子

我仔都收左荃灣區西樂敲擊,原來咁難?
聽阿仔講番,有d小朋友唔知是否聽唔清楚所以要兩次音樂,再答問題;佢話有問係開心定唔開心既音樂

hk_plau 發表於 13-10-12 11:35
Music Office收左我仔. 昨天去MO交錢. 我後面有個女人都應該是交錢. 我見拒放底紅色passport(好似大陸passp ...
又黎爭
咩都爭. 如無身份證, 根本更加無資格.

janetgordon 發表於 13-10-23 21:15
我仔都收左荃灣區西樂敲擊,原來咁難?
聽阿仔講番,有d小朋友唔知是否聽唔清楚所以要兩次音樂,再答問題; ...
開心定唔開心既音樂?
Major or Minor?

引用:Quote:janetgordon+發表於+13-10-23+21:15+

原帖由 kenwong888 於 14-09-17 發表
開心定唔開心既音樂?
Major or Minor?
應該係

janetgordon 發表於 14-9-18 13:48
應該係
初班的遴選有什麼標準?初班入學測試分為聽音測試及面試兩部份。首部份的聽音測試為一項簡單的音高及節奏測試,面試主要評估申請人的生理條件,如手掌大小、伸展度、協調等是否適合其選報樂器,如報讀中國及西洋之吹管樂器,申請人的牙齒和嘴型亦會包括在考慮之列。

They have not mentioned "major or minor"!
They are playing tricks right?

引用:Quote:janetgordon+發表於+14-9-18+13:48+

原帖由 kenwong888 於 14-09-18 發表
初班的遴選有什麼標準?初班入學測試分為聽音測試及面試兩部份。首部份的聽音測試為一項簡單的音高及節奏測 ...
我話只係面試時有聽音樂,再問係開心定唔開心既音樂;都係大概,詳細情形我仔都答唔清楚。我見班中並非每個同學都有音樂底

Any news???

引用:音樂處學樂器,一個老師對10個學生,個個程

原帖由 mcdull_yin 於 13-10-06 發表
音樂處學樂器,一個老師對10個學生,個個程度唔同,朋友個仔已是中學,學了2年要考級,跟老師私鐘才說連手 ...
非也,你只係聽人講但並非是實,音統師資一般都有保證,當然未必個個都教得好,但亦冇你講到咁差,雖然一對十,但部份有潛質小朋友亦能被發掘。我有朋友囝囝同補習在職老師囝囡都經音統學了多年,經常代表學校及其他地方參加公開表演,包括大會堂之類,現在仍繼續學緊,並非你所提到唔入流,手勢錯哂之類。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-10-10 08:59
非也,你只係聽人講但並非是實,音統師資一般都有保證,當然未必個個都教得好,但亦冇你講到咁差,雖然一對 ...
原來小朋友在音統處學樂器也不錯! Thanks!
‹ 上一主題|下一主題